Permise gratuite în coadă de... peşte

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Miscellanea / 24 aprilie 2018

Permise gratuite în coadă de... peşte

Răbdarea este principala virtute a pescarului sportiv. Teoretic, practic lucrurile sunt mai nuanţate, mai ales când "înţeparea" unui permis de pes-cuit recreativ se dovedeşte mai anevoioasă decât aceea a unui crap mofturos sau a unei ştiuci agile.

Ieri de dimineaţă, o stradă din Capitală, acolo unde este sediul Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), era luată cu asalt de sute de pescari activi sau de amatori de permise gratuite. Da, în ţara noastră, cu puţin noroc şi mai multă răbdare oricine poate obţine, gratuit, un permis cu care poate pescui fără să încalce legea în apele publice, neconcesionate. În octombrie 2016 a fost aprobată propunerea legislativă iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, în frunte cu Liviu Dragnea, care a dus la anularea a 102 taxe nefiscale, iniţiatorii oferind asigurări la vremea respectivă că pentru toate aceste taxe eliminate, bugetul de stat va asigura sumele necesare pentru instituţiile care primeau în bugetele proprii aceste sume. Printre taxele dispărute se afla şi aceasta legată de pescuitul recreativ. Pentru a obţine dreptul de a pescui sunt necesare următoarele acte: o cerere completată la sediul ANPA, depusă personal, actul de identitate - original şi copie. Chiar dacă suntem în plină dictatură a tehnologiei, în ceea ce priveşte obţinerea acestui document varianta online nu există şi nici nu pare a fi luată în calcul. Pe de altă parte, aceeia care au de gând să-şi arunce undiţa în apă într-o zonă de graniţă, mai au de înfruntat o coadă (pentru pescuitul în zona de frontieră, pescuitul pe Dunăre, Siret şi alte ape aflate la 30 de km de graniţele ţării e nevoie şi de viza poliţiei de frontieră).

Anul acesta startul pentru vânătoarea permisului s-a dat mai târziu, anunţul a fost făcut chiar de ANPA: "Vă aducem la cunoştinţă că până la data de 07.04.2018, când intră în vigoare Ordinul nr.8/174/16.02.2018 privind stabilirea perioadelor şi zonelor de prohibiţie a pescuitului, precum şi a zonelor de protecţie a resurselor acvatice vii în 2018, pescarii recreativi pot desfăşura activităţi de pescuit recreativ pe Dunăre şi braţele sale, Marea Neagră şi habitatele piscicole naturale necontractate de către asociaţiile de pescari recreativi, în baza permiselor de pescuit recreativ emise şi eliberate de ANPA. pentru anul 2017. Menţionăm că s-a recurs la această variantă pentru pescuitul recreativ, deoarece pentru al doilea lot de permise de pescuit recreativ pentru anul 2018, procedura de achiziţie publică se află în derulare, ea nefiind finalizată."

În plus, zvonurile potrivit cărora există un număr limitat de cartonaşe albastre pe care scrie permis(nu ar fi fonduri suficiente pentru tipărirea acestora!!!), dar şi programul de eliberare (doar lunea între orele 9 -14.00) a făcut ca lumea să se îmbulzească la sediul ANPA. Luni, în faţa agenţiei era un adevărat miting. Lume multă încă de la prima oră de eliberare, iar coada se îngroşa de la un minut la altul. Ascultând discuţiile, putem afirma că răbdarea pescărească este doar o poveste, la fel de mare precum capturile "capitale" ale pescarilor. Culmea, binefăcătorul, omul care a eliminat taxa pentru obţinerea permisului era destul de înjurat, pescarii adevăraţi fiind convinşi că trebuie să piardă vremea pentru că acum se îmbulzesc şi oameni care nu au nicio treabă cu această pasiune, aşa numiţii amatori de lucruri gratis. De altfel, se făceau şi mici concursuri în care se încerca identificarea celor care nu au ţinut o undiţă în mână în viaţa lor.

Coada se mişca greu, poveştile circulau cu o rapiditate uluitoare: somni cât un porc scăpaţi lângă mal, crapi mai mari decât o oaie scoşi din bălţi anonime, ştiuci care avea dinţi atât de proeminenţi încât puteai tăia cu ei un pom mai tinerel, reţete ultrasecrete de nadă oferite primului sosit. Se vorbea savant, iar pupilele începătorilor se dilatau de la un minut la altul, de admiraţie, de groază, sau din cauza sumelor vehiculate pentru achiziţionarea celor mai bune echipamente. Plictisiţi, speriaţi de poveştile pescăreşti, mânaţi de la spate de alte treburi, destui oameni au abandonat lupta, fără să prindă nimic în năvod. În plus, cu doar o oră înainte de închiderea programului, coada era în continuare foarte consistentă. Poate va fi cu noroc lunea viitoare! Nu, ghinion curat, luni 30 aprilie bugetarii au liber.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Î: Daca tot nu e nici o taxa si se elibereaza doar pe baza cartii de identitate, de ce mai e necesar permisul? De ce nu se elibereaza on line ca cel pt pescuit in Delta?

    R: Pt comisonul incasat pe persoana fizica la tiparirea permiselor. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb