Peste 1,5 miliarde de euro, pagube în urma inundaţiilor

Cătălin Oprea
Ziarul BURSA #Companii #Mediu / 26 august 2005

În inundaţiile din acest an şi-au pierdut viaţa 66 de persoane

Inundaţiile din ultimele trei zile au provocat moartea a 13 persoane, alte trei fiind date dis-părute în judeţul Harghita, cu şanse minime de supravieţuire, potrivit ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga. Domnia sa a prezentat ieri ultimul bilanţ al inundaţiilor, precizînd că, din păcate, în perioada 14-25 august, 31 de persoane şi-au pierdut viaţa prin înec sau lovite de trăsnete. "Dacă adăugăm acest număr la persoanele decedate în primăvară, în număr de patru şi la cele 31 de persoane decedate în inundaţiile de la începutul acestei luni, ajungem la tragicul număr de 66 de persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza fenomenelor meteorologice produse în acest an", a declarat Vasile Blaga. Domnia sa a precizat că numărul mare de victime înregistrate în ultimele trei zile s-a datorat faptului că în judeţul Harghita viitura produsă din cauza inundaţiilor a avut o înălţime de şapte metri în 15 minute.

Ministrul Blaga a prezentat şi un bilanţ al pagubelor produse de inundaţii, bilanţ parţial care nu include intervalul 22-25 august. Astfel, valoarea acestor pagube depăşeşte suma de 9.000 de miliarde lei vechi, care se adaugă la 17.600 miliarde lei vechi pagube produse în primăvară şi la 24.000 de miliarde lei vechi, în luna iulie. Cumulată, valoarea pagubelor ajunge la suma de un miliard şi jumătate de euro.

"Guvernul a decis alocarea, cu titlu umanitar, a unui ajutor de aproximativ 14 miliarde lei vechi care constă în alimente, motorină, pături şi cearceafuri pentru populaţia din zonele afectate de inundaţii", a anunţat Blaga, adăugînd că în şedinţa de Guvern de ieri s-a dis-cutat şi alocarea unor sume de bani pentru familiile în care s-au înregistrat decese.

Potrivit datelor prezentate, în intervalul 23-25 august au fost afectate 93 de localităţi din 14 judeţe. Numărul persoanelor evacuate în această perioadă a fost de 86, însă cumulat, în intervalul 14-25 august, numărul se ridică la 178. Numărul caselor distruse este de 46, cumulat 394, avariate - 22 (cumulat 2.623), inundate - 1.968 (cumulat 8.138).

Aseară mai erau cinci localităţi fără alimentare cu energie electrică, în schimb fiind restabilită în toată ţara alimentarea cu gaz metan. Ministrul Administraţiei şi Internelor a menţionat că prognoza meteorologică pentru perioada următoare indică ploi locale în nord-vestul, centrul şi vestul ţării care nu vor depăşi 20 l/mp.În altă ordine de idei, PSD a cerut decretarea stării de urgenţă în zonele afectate de inundaţii. "Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să propună instituirea stării de urgenţă în zonele afectate de inundaţii", a declarat ieri, deputatul PSD, Marian Sîrbu, şeful Departamentului de muncă şi protecţie socială al acestei formaţiuni politice. Totodată, Sîrbu a anunţat că PSD va prezenta Senatului şi Camerei Deputaţilor un proiect legislativ care îşi propune diminuarea efectelor inundaţiilor pe termen mediu şi lung, care să fie discutat în procedură de urgenţă. Propunerea legislativă vizează constituirea unui fond special care să fie gestionat de Ministerul Finanţelor Publice, ale cărui fonduri să provină din privatizarea BCR şi CEC (10%), majorarea accizelor la produsele de lux cu un procent, Conform prevederilor propuse, producătorii agricoli care au mai puţin de 5 ha teren agricol şi a căror producţie a fost distrusă de ape ar trebui să primească 300 de kg de cereale la hectar, iar crescătorii de animale ar urma să fie despăgubiţi cu o sumă echivalentă a 75% din despăgubirile acordate de societăţile naţionale de asigurări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb