Peste 1,5 milioane de lei, amenzi date de Garda de Mediu Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 9 iunie 2021

Peste 1,5 milioane de lei, amenzi date de Garda de Mediu Buzău

Sumă record încasată din amenzile aplicate în doar cinci luni de către comisarii Gărzii de Mediu Buzău. Cea mai mare parte a sumei vine din sancţiunile aplicate agenţilor economici, însă nici amenzile aplicate primăriilor din judeţ nu au fost puţine. Practic, mai mult dintre controalele efectuate de la începutul anului şi până la finalul lunii mai 2021 s-au încheiat cu amenzi colosale pentru UAT-urile din Buzău.

Pornind de la premisa că un mediu curat este esenţial pentru sănătatea umană şi pentru bunăstare, comisarii Gărzii de Mediu Buzău nu au iertat nicio abatere de la lege, iar unde au fost identificate depozite de gunoi necorespunzătoare au aplicat sancţiuni. Şi din păcate, problema gunoiului aruncat la voia întâmplării este una întâlnită la orice pas în Buzău motiv pentru care nu mai puţin de 40 dintre cele 68 de comune verificate au primit, la finalul controlului, o sancţiune de cel puţin 15000 de lei.

Carmen Ichim, comisarul şef al Gărzii de Mediu Buzău, a declarat: "Protejarea mediului înconjurător este o datorie a fiecăruia dintre noi, astfel că, a gândi ecologic nu este doar o opţiune, ci este o obligaţie pe care ne-o asumăm, asigurându-ne că prin toate acţiunile pe care le desfăşurăm, nu afectăm factorii de mediu. Acţiunile pe care le desfăşoară Garda Naţională de Mediu sunt tocmai pentru a preveni, pentru a stopa degradarea mediului înconjurător prin abandonările de deşeuri şi prin incinerările de deşeuri de orice tip. Astfel, de la începutul anului şi până în data de 31.05.2021 comisarii din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul Judeţean Buzău, au desfăşurat acţiuni de verificare a salubrizării localităţilor, în special verificarea amplasamentelor unde s-au identificat depozitări ilegale de deşeuri, modul de realizare de către U.A.T.-uri a măsurilor stabilite de eliminare a depozitelor ilegale de deşeuri, cât şi implementarea măsurilor stabilite de OUG 74/2018, de modificare a legislaţiei de mediu în vigoare privind regimul deşeurilor (inclusiv a celor de ambalaje), pe principiul "Poluatorul plăteşte". In această perioadă, acţiunile s-au desfăşurat în 68 de U.A.T.-uri din cele 87 de pe raza judeţului Buzău, din care un număr de 40 de U.A.T.-uri au fost sancţionate cu amenzi contravenţionale în valoare de 745.000 ron".

De asemenea, au fost impuse măsuri de eliminare a deşeurilor conform provederilor legale. În plus, în vizorul comisarilor de mediu au intrat şi agenţii economici, dar şi persoanele fizice care nu respectă legea. Astfel, şi din aceste sancţiuni au fost încasate sume record.

"Au fost aplicate un număr de 61 sancţiuni contravenţionale principale - amenzi în valoare de 805.000 RON unor agenţi economici, cât şi unui număr de 6 persoane fizice pentru nerespectarea prevederilor privind legislaţia de mediu în vigoare prevăzută de Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, HG 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României, OUG 195/2005 privind protecţia mediului", spun comisarii de mediu.

O situaţie întocmită recent de prefectul Buzăului, Silviu Iordache, arată că 17 din cele 85 de primării pe care le are judeţul nu au contracte cu o firmă de salubrizare care să preia gunoiul din gospodăriile oamenilor. Asta înseamnă că deşeurile sunt aruncate la voia întâmplării, fără a fi selectate şi fără o colectare a deşeurilor reciclabile, aşa cum cer normele Uniunii Europene.

Prefectul Silviu Iordache declara recent: "Este o problemă care mă doare şi mă apasă foarte tare. Am ajuns o ţară plină de gunoaie, o ţară necontrolată din punct de vedere al salubrizării, din punct de vedere al colectării selective şi al gestionării deşeurilor. Impresia mea este că cele mai multe primării nu se îngrijesc suficient de bine de acest sistem de salubrizare. L-au lăsat pe ultimul loc. Impresia mea este că în cele mai multe primării, sistemul de salubrizare este subestimat din motive pur electorale. Niciunui primar nu îi place să fie omul rău care pune cetăţeanul să plătească pentru gunoiul pe care îl aruncă, însă efectul acestei conduite este că avem zone întregi contaminate cu deşeuri. Avem 17 primării, 17 UAT-uri din cele 85, care nu au sisteme de salubrizare. Gunoiul se aruncă pe unde se apucă, se dă foc la el, ceea ce este inadmisibil".

Tocmai pentru a curăţa zonele judeţului, unele chiar zone turistice, vizitate de mii de turişti, mai multe grupuri de voluntari au organizat mai multe etape de ecologizare. Un exemplu îl reprezintă campania organizată în această primăvară pe Valea Sibiciului, la Pătârlagele, şi pe Valea Păltinişului, în comuna Gura Teghii. În două week-end-uri de primăvară, pe 13 şi 28 martie, localnici, activişti de mediu, reprezentanţi ai unor ONG-uri, dar şi ai unor entităţi private s-au unit într-un efort comun de strângere a deşeurilor aruncate la întâmplare. Startul a fost dat pe 13 martie când, la iniţiativa Aluniş Art Center şi Societăţii Exploratorilor-Prietenii Naturii, s-au mobilizat zeci de voluntari care au colectat deşeurile de pe Valea Sibiciului, din albia unui pârâu de pe raza localităţii Pătârlagele. Până la final s-au strâns peste o sută de saci cu deşeuri care au fost selectate pentru ca cele reciclabile să fie, ulterior, valorificate.

"Ce s-a întâmplat mai departe, este un fel de dream story: primăria a cumpărat pubele, a montat plăcuţe cu amenzi, se colectează gunoiul (începand cu 01.04), mai avem de umblat la obiceiuri", anunţă reprezentanţii Aluniş Art Center, într-o postare realizată după acţiunea de ecologizare de pe Valea Sibiciului.

Un maraton al ecologizării se derulează în această perioadă şi în comunele Tisău şi Verneşti.

Iniţiativa a apărut de la un grup de localnici ce îşi doresc punerea în valoare a frumuseţii pârâului Nişcov, a întregii văi dar mai ales consideră că e important să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte protecţia mediului.

Peste 1,5 milioane de lei, amenzi date de Garda de Mediu Buzău

Narcisa Dumitru, iniţiator al acţiunilor de ecologizare din comuna Verneşti, localnic şi voluntar, a precizat: "Suntem mulţi localnici mutaţi aici în mod special pentru aerul curat, pentru peisaj, însă în fiecare plimbare pe care o facem în zonă cu copiii în natură, ne împiedicăm de foarte multe gunoaie ori aruncate în mod tradiţional la gârlă, ori aduse de apă. Este nevoie să ne implicăm cu toţii urgent, să oprim acest fenomen, să discutăm cu vecinii să nu mai arunce deşeuri în apă, să le povestim copiilor noştri despre impactul gunoaielor asupra naturii, să sesizăm autorităţile când observăm ilegalităţi, să protejăm acest loc minunat şi să-i valorificăm potenţialul într-un mod sustenabil".

Din păcate, nici astfel de gesturi nu vor curăţa în totalitate judeţul. Este un fapt despre care a vorbit şi prefectul Silviu Iordache, încă de la preluarea mandatului. Domnia sa a subliniat faptul că deşeurile nu pot fi adunate de voluntari şi că toate primăriile trebuie să încheie contracte cu firme de salubrizare.

Silviu Iordache a mai spus pentru Focus TV: "Sunt gunoaie aruncate de oameni în zone unde nu există serviciu de salubrizare. Voi solicita intensificarea controalelor în toate zonele astfel încât să încercăm să curăţăm acest judeţ de gunoaie, pentru că este un fenomen care a luat amploare şi doar prin curăţarea cu voluntari nu mai facem faţă la gunoaiele care se aruncă. Se aruncă mai mult decât pot curăţa voluntarii care se oferă să facă acest lucru.Este un cost al vieţii şi gunoiul, la fel cum plătim apă, servicii de telefonie sau internet. Civilizaţie cu gunoi gratis nu se poate. Gunoiul trebuie să coste, din păcate. Sortarea lui costă. Este un serviciu public, dar care costă. Cele care nu au serviciu de salubrizare reprezintă cea mai mare problemă, cele care au serviciu de salubrizare, dar nu colectează selectiv sunt o a doua problemă, pentru că generează foarte mult gunoi. Toate aceste localităţi sunt amendate permanent de Garda de Mediu şi ele trebuie să se pună în ordine. Trebuie să înţeleagă că această situaţie nu mai poate continua la nesfârşit. Gunoiul a devenit o problemă. Sunt multe primării care îşi ascund gunoiul, efectiv, în groapă creând focare de infecţie".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb