În primele zece luni ale lui 2020 autorităţile române au capturat peste 101 de milioane de ţigarete de contrabandă, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro. Valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate în primele zece luni ale anului de către autorităţile române se ridică la peste 58 de milioane de lei, se arată într-un comunicat al BAT remis redacţiei.
Deşi cantitatea de ţigări capturateeste cu 20% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, eforturile depuse de autorităţile române şi de industria tutunului pentru a diminua fenomenul contrabandei cu tutun au fost considerabile ţinând cont de contextul epidemiologic.
Pe fondul restricţiilor de circulaţie şi al controalelor intensificate la graniţe şi în pieţe impuse de pandemie, piaţa neagră a ţigaretelor din România a coborât în 2020sub nivelul de 10%, ceea ce a făcut posibilă menţinerea veniturilor bugetare din taxarea ţigaretelor.
"2020 este primul an din ultimii zece în care piaţa neagră a coborât sub nivelul de 10%. Acest lucru a fost posibil din două motive: în primul rând eforturile autorităţilor de control şi în al doilea rând menţinerea unui nivel acceptabil al accizei la ţigarete. Ne dorim să continuăm buna colaborare cu autorităţile astfel încât să protejăm consumatorii adulţi de produsele neconforme, dar şi să diminuăm prejudiciul adus anual la buget de stat de contrabandişti şi să ajutăm economia să-şi revină mai uşor",a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco.
Datele despre evoluţia capturilor de ţigarete de pe teritoriul României pot fi consultate în timp real pe platforma www.stopcontrabanda.ro, o iniţiativă British American Tobacco care are scopul de a veni în sprijinul autorităţilor prin centralizarea capturilor din întreaga ţară, dar şi de a informa consumatorii cu privire la efectele contrabandei cu ţigări asupra societăţii. Campania este desfăşurată în parteneriat cu Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Direcţia Generală a Vămilor.