Peste 12 milioane lei pentru modernizarea şcolii din Ocna Mureş

A.P.
Miscellanea / 23 noiembrie 2020

Peste 12 milioane lei pentru modernizarea şcolii din Ocna Mureş

Peste doi ani, elevii Şcolii Gimnaziale "Lucian Blaga" din oraşul Ocna Mureş, judeţul Albă, vor beneficia de o clădire complet modernizată şi de dotări noi pentru cursuri. Acest fapt va fi posibil că urmare a implementării proiectului finanţat în cadrul Axei Prioritare 10.1 a Programului Operaţional Regional 2014-2020, după semnarea de azi a contractului de finanţare pentru proiectul "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii educaţionale a Şcolii "Lucian Blaga" clasele 0 - VIII din oraşul Ocna Mureş", potrivit unui comunicat de presă.

Valoarea totală a proiectului este de peste 12,4 milioane lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă circa 98% din suma cheltuielilor eligibile, adică mai mult de 2,6 milioane euro.

Domnul primar Silviu Vinteler, după semnarea acestui contract de finanţare. a spus:"Primăria din Ocna Mureş şi-a asumat, prin strategiile locale, atingerea obiectivului de dezvoltare în favoarea comunităţii. Cu acest proiect pentru Şcoală "Lucian Blaga", avem semnate trei contracte de finanţare - prin care reabilităm energetic Spitalul, beneficiind de sprijinul Consiliului Judeţean Albă şi încă unul, prin care construim două clădiri cu locuinţe sociale şi realizăm un proces de regenerare urbană, modernizand 6km de străzi din zonele defavorizate. Lucrăm la îmbunătăţirea condiţiilor urbane din oraş, pentru că oamenii au nevoie de condiţii moderne de trăi. Ne preocupă în cel mai mare grad investiţiile pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi vrem să modernizăm oraşul. Proiectul şcolii va asigura condiţii mai bune de educaţie şi de activitate pentru aproape 500 de persoane, elevi şi cadre didactice. Creşterea nivelului de educaţie al copiilor din comună noastră asigura premisele unei viitoare generaţii de locuitori mai informaţi, mai responsabili în relaţia cu comunitatea locală şi mediul înconjurător, mai implicaţi în viaţă economică şi socială a localităţii".

Finanţarea este acordată în cadrul Programului REGIO 2014-2020, pentru investiţii în educaţie şi formare, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii, prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare, în conformitate cu apelul de proiecte dedicat învăţământului obligatoriu. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de participare a populaţiei şcolare din învăţământul obligatoriu la un sistem educaţional performant, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile. Pe lângă creşterea accesului, calităţii şi atractivităţii educaţiei, care contribuie astfel la creşterea ratei de participare la diferite niveluri de educaţie, obiectivul specific al acestui proiect include asigurarea unei oferte educaţionale adecvate tuturor copiilor din mediul rural, accesibilă şi de calitate, precum şi asigurarea de şanse şi oportunităţi egale pentru educaţie.

Domnul Ion Dumitrel, Preşedintele Consiliului Judeţean Albă a spus: "Oraşul Ocna Mureş a intrat în sfârşit pe calea dezvoltării, după ani întregi în care a stagnat. Pe de o parte vorbim de revigorarea Băilor Sărate din Ocna Mureş, ale căror ape clorosodice şi-au arătat puterea tămăduitoare timp de aproape 100 de ani. Acestea vor redeveni un important reper pe harta turistică a României. În prezent lucrările de construcţie a complexului balnear de 6.500 de metri pătraţi sunt în plină desfăşurare, acestea urmând a fi finalizate în anul 2021. Pe de altă parte, susţinem toate iniţiativele locale, deoarece ne dorim că zona de nord a judeţului Albă să se dezvolte mai repede, să recupereze din decalajul faţă de alte zone, profitând şi de posibilitatea conexiunii prin drumuri modernizate cu autostrăzile A10 şi A3. De aceea, acest gen de investiţii în educaţie asigura localnicii şi pe toţi cetăţenii din zona că ne preocupă foarte mult dezvoltarea judeţului Albă în ansamblul sau".

Proiectul de modernizare a Şcolii gimnaziale "Lucian Blaga" din Ocna Mureş îşi propune reabilitarea clădirii, inclusiv a structurii de rezistenţă a acesteia. Se vor reface finisajele interioare şi exterioare, vor fi modernizate toate instalaţiile interioare, urmând a fi achiziţionată o nouă şi modernă centrală termică. Prin proiect vor fi realizate grupuri sanitare moderne, precum şi accese pentru persoane cu dizabilităţi. Toate sălile de clasa şi laboratoarele din clădirea de peste 1.300mp vor fi dotate cu mobilier şi echipamente didactice şi de suport pedagogic moderne, corespunzătoare calitativ şi funcţional standardelor unui act educaţional complet.

Resursele financiare necesare proiectului "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii educaţionale a Şcolii "Lucian Blaga" clasele 0-VIII din oraşul Ocna Mureş" sunt alocate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 - Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiţii: 10.1 - Investiţii în educaţie şi formare, prin Operaţiunea 10.1B, dedicată creşterii gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului. Proiectul fi definitivat până în 31 octombrie 2022, valoarea totală cererii de finanţare fiind de 12.432.065,49 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 2,6 milioane euro (12.182.841,08 lei), diferenţa fiind reprezentată de contribuţia beneficiarului la cheltuielile eligibile şi neeligibile.

Domnul Simion Creţu, director general ADR Centru a spus: "În acest moment, oraşul Ocna Mureş atrage pentru dezvoltare peste 35 milioane lei toate destinate revigorării climatului socio-economic. Investiţiile pentru dezvoltare economică sunt susţinute de firme private şi de Consiliul Judeţean, care îşi doreşte că Ocna Mureş să redevină cât mai curând staţiune balneoclimatica. Proiectul de modernizare a Şcolii "Lucian Blaga" este al doilea că importantă la nivel local, după cel de regenerare urbană şi dezvoltare a comunităţilor marginalizate. Pe acest domeniu al reabilităţii infrastructurii educaţionale avem în judeţul Albă proiecte la Colegiile Tehnice din Cugir şi Aiud, la Liceele Tehnologice din Sebeş şi Jidvei, dar şi la trei şcoli gimnaziale din Blaj, la Şcoală Gimnazială din Abrud, precum şi la două şcoli gimnaziale din comună Stremt. Valoarea totală a acestor proiecte este de peste 87 milioane lei. Acestea se adaugă celor peste 20 milioane lei care sunt folosiţi pentru investiţiile de creştere a eficienţei energetice în unităţile de învăţământ liceal din Albă Iulia, Baia de Arieş şi Teiuş. Astfel, mai mult de 3.000 de elevi din judeţul Albă vor beneficia de îmbunătăţirea condiţiilor de studiu, cu sprijinul fondurilor europene".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb