Peste 2.700 de firme din Galaţi şi-au încetat activitatea

A.G.R.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 11 august 2009

Peste 2.700 de societăţi comerciale gălăţene şi-au închis activitatea în primele şase luni ale acestui an, a declarat, luni, Marian Filimon, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, agenţiei Agerpres.

Dintre acestea, 2.240 şi-au suspendat temporar activitatea ca urmare a introducerii impozitului forfetar, dar, în opinia lui Filimon, numărul societăţilor care îşi vor suspenda activitatea din această cauză va ajunge, în scurt timp, la aproape 2.900. "A fost o măsură pripită, fără studiu de impact", a spus Filimon.

Tot în primul semestru al anului 2009, au fost înregistrate 58 de dizolvări de societăţi comerciale şi falimentul altor 442, cu 61 mai multe decât cele falimentate anul trecut.

În evidenţele Registrului Comerţului Galaţi au mai rămas 28.492 de firme, dintre care 22.353 sunt societăţi comerciale, 34 unităţi cooperatiste, iar 6.105 sunt persoane fizice autorizate.

Potrivit şefului patronatului gălăţean, nici pentru patronii firmelor care au supravieţuit primelor luni de criză "situaţia nu este prea roz".

"Avem foarte multe societăţi care intră în blocaj financiar. Deocamdată, nu avem o statis­tică. Mulţi dintre patronii care vin să ne ceară sprijinul sunt disperaţi de blocajul financiar, care ţine de starea de decontare dintre societăţi, pentru că circuitul este întrerupt, este blocat. Sunt ordine de plată, sunt bilete la ordin, sunt instrumente de plată legale care nu îşi mai fac efectul, pentru că au descoperire de cont din cauză că nu le intră banii pe care alţii trebuie să îi vireze. Un alt blocaj este că nu se restituie TVA-ul. Sunt societăţi care au de încasat de ordinul sutelor de milioane sau miliarde de lei şi de luni de zile nu primesc restituirea de TVA. Mai nou, a apărut un alt fenomen: nici contractele cu statul nu te mai pun la adăpost. Avem societăţi din construcţii şi servicii care au contracte cu statul, câştigate prin licitaţii clare, corecte şi care sunt aduse în pragul falimentului pentru că statul nu le plăteşte lucrările executate", a mai precizat preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi.

Potrivit lui Filimon, "politica fiscală a Guvernului şi criza economică au decimat societăţile gălăţene, iar viitorul este şi mai sumbru pentru că tot mai multe firme intră în incapacitate de plată din cauza blocajului financiar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb