Lipsa fondurilor pentru tratamente şi a medicamentelor din farmacii pune în pericol viaţa a peste 3 milioane de bolnavi cronici. Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) a organizat, ieri, un protest prin care speră să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei bolnavilor cronici din România. La ora actuală, distribuitorii au început să nu mai aprovizioneze spitalele pentru că nu şi-au primit banii, farmaciile nu mai eliberează medicamente necesare pacienţilor cu transplanturi, în timp ce persoanele care suferă de boli rare au la dispoziţie foarte puţine medicamente compensate.
"Am organizat acest protest pentru că pacienţii nu mai rezistă fără tratament. Fără exagerare, pacienţii mor. Hemofilicii mor din cauza lipsei factorului coagulant. Transplantaţii se luptă cu lipsa medicamentaţiei şi condiţiile din spitale. Diabeticilor li se aplică scheme de tratament experimentale. Pentru HIV/SIDA se epuizează fondurile.
"Pentru hepatită nu se mai aprobă dosare, acelaşi blocaj existând şi la cancer", au declarat reprezentanţii COPAC.
"Având în vedere starea de facto din sănătate în acest moment şi numărul covârşitor de sesizări ale membrilor săi care semnalează situaţii extrem de grave la nivel naţional în ceea ce priveşte accesul la tratament al pacienţilor, Coaliţia a luat decizia a de protesta în mod public faţă de atitudinea iresponsabilă a autorităţilor din sănătate", au mai spus aceştia.
Printre revendicările COPAC se regăsesc accesul imediat şi necondiţionat la tratament pentru toţi pacienţii, alocarea unui buget de cel puţin 6% din PIB pentru sănătate, precum şi punerea în practică a sistemului de sănătate centrat pe pacient. În aces sens, Coaliţia a depus un Memoriu la Camera Deputaţilor şi Senat, revendicările fiind adresate atât Parlamentului României, cât şi decidenţilor din sistemul public de sănătate.