Peste 380 milioane de euro din fondul european Regio pentru proiecte în Regiunea Centru

C.P.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 2 august 2012

Peste 380 milioane de euro din fondul european Regio pentru proiecte în Regiunea Centru

Cele 1.083 proiecte depuse de către autorităţi, firme şi ONG- urile din judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu (Regiunea de Dezvoltare Centru) au solicitat fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional - Regio în valoare de 386,23 milioane euro, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT). Din cele 1.083 de proiecte, pentru 337 au fost semnate contractele de finanţare iar 123 au fost deja finalizate.

"Practic, în fiecare judeţ din regiune se pot vedea investiţii Regio în drumuri reabilitate, în şcoli, în sistemul de intervenţie SMURD, în ambulatorii şi cabinete medicale, dar şi în pensiuni, hoteluri, staţiuni turistice sau cămine sociale pentru tineri sau vârstnici", a declarat directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu.

Fondurile avute la dispoziţie de către ADR Centru, respectiv peste 440 milioane euro, sunt angajate în proporţie de 100% prin proiectele contractate sau aflate în curs de contractare.

"Am demarat deja discuţiile pentru pregătirea viitoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene, respectiv 2014 - 2020. Toate rezultatele obţinute sau obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor Regio ne ajută să putem identificăm viitoarele priorităţi de finanţare, dar şi proceduri de lucru care să faciliteze implementarea şi finalizarea cu succes a proiectelor", a adăugat Simion Creţu.

Potrivit documentului MDRT, şapte oraşe din Regiunea Centru, respectiv Alba Iulia, Braşov, Târgu Mureş, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Topliţa, datorită unor investiţii de peste 150 milioane euro, "vor putea să se ridice la nivelul celor europene, generând locuri de muncă şi dezvoltare sustenabilă".

De asemenea, peste 300 km de drumuri judeţene şi străzi din oraşe vor fi reabilitaţi din fondurile programului, urmând a fi dotate cu echipamente "noi şi performante" cinci ambulatorii de specialitate şi un spital judeţean.

Peste 2000 de elevi din 26 de şcoli vor învăţa, începând cu acest an, în săli de clasă noi, cu mobilier nou, dotate cu echipamente IT, încălzite şi iluminate.

Sunt 203 firme mici care au la dis­poziţie 21,68 milioane euro pentru echipamente, extinderi şi crearea de noi locuri de muncă. Un centru de afaceri modern a fost finalizat şi alte cinci vor fi date în folosinţă în anii următori.

Pentru restaurare şi reintegrare în circuitul turistic naţional şi internaţional, 21 de vechi biserici sau cetăţi din patrimoniul cultural regional au primit bani prin Regio.

Turismul regional va beneficia de modernizare datorită celor 26 milioa­ne euro din fonduri Regio angajaţi în infrastructura din două staţiuni turis­tice, respectiv în modernizarea a opt unităţi de cazare şi a trei structuri de agrement.

Din fonduri europene s-au mai construit sau reabilitat patru puncte Salvamont, se va amenaja o pârtie de schi şi vor fi transformate în zone de agrement a patru proiecte de parcuri (dendrologic, eco-didactic, urban şi Dino - unde se va putea observa evoluţia dinozaurilor).

Programul Operaţional Regional - Regio pentru perioada 2007-2013 este un document strategic de programare elaborat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, şi aprobat de Comisia Europeană, prin care este stabilită o strategie de dezvoltare regională.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb