Peste 500 de aplicaţii au fost primite în programul artists rooms, dedicat artiştilor independenţi

M.A.
Miscellanea / 21 aprilie 2020

Peste 500 de aplicaţii au fost primite în programul artists rooms, dedicat artiştilor independenţi

Peste 500 de artişti independenţi au trimis, în perioada 6-17 aprilie 2020, pe www.fundatia9.ro/artists-rooms proiecte din orice domeniu cultural sau creativ (muzică, dans, artele spectacolului, arte vizuale şi new media, jurnalism cultural, literatură sau proiecte transdisciplinare),se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Anca Drăgoi, Directorul Executiv al Fundaţiei9, a declarat: "Am primit în aceste două săptămâni peste 500 de aplicaţii care ne demonstrează nevoia critică de susţinere a artiştilor şi autorilor independenţi. Ei reprezintă una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale, existând şi creând undeva în afara sistemului normalizat de instituţii şi organizaţii culturale. Credem în acelaşi timp că susţinerea creativităţii lor este fundamentală pentru societate şi pentru momentul în care ne aflăm acum. Am primit, pe lângă susţinerea partenerului nostru fondator BRD şi susţinerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Având în vedere calitatea excepţională a multora dintre proiectele primite, facem un apel şi la alţi finanţatori din zona culturală, companii, ONG-uri sau instituţii, să se alăture programului Artists Rooms şi să creăm o reţea de solidaritate pentru sectorul cultural independent. Fără o unire a forţelor şi o coordonare cât mai eficientă a resurselor, am putea probabil susţine circa 10% dintre aceste proiecte."

Potrivit sursei citate, ca parte a efortului împotriva efectelor negative generate de pandemia COVID-19, BRD Groupe Societe Generale a construit împreună cu Fundaţia9, fundaţia culturală al cărei partener fondator este, un Fond de susţinere pentru artiştii independenţi, care va oferi finanţări totale de 365 000 lei.

"Dincolo de efectele medicale, pandemia de coronavirus a pus pe pauză multe sectoare din economia ţarii, a rescris multe dintre regulile vieţii sociale şi a suspendat viaţa culturală. Închiderea cinematografelor, a teatrelor, filarmonicilor, muzeelor şi galeriilor a însemnat şi amânarea, pe termen nedefinit, a proiectelor în lucru şi a celor viitoare. Multe proiecte culturale se reinventează în aceasta perioadăşi s-au mutat sau se mutăîn spaţiul on line, pentru a se întâlni cu publicul, dar din perspectivă economică este limpede că artiştii sunt una dintre categoriile profesionale cele mai afectate de pandemie. În acelaşi timp, izolarea în care ne aflăm aduce în discuţie şi rolul artei, al culturii în general, un rol vizibil pozitiv în rezilienţa cu care trăim pandemia. Arta are şi va avea un impact major asupra modului în care experimentăm individual şi colectiv această perioadă: frică, izolare, depresie, alienare sau solidaritate, speranţă pentru un nou început. În acest context de incertitudine şi nesiguranţă financiară pentru mulţi artişti, Fundaţia9, fundaţia culturală a BRD, a lansat programul Artists Rooms, un fond de finanţare pentru producţie şi creaţie artistică în condiţii de izolare.", arată comunicatul.

Sursa citată precizează că, ofertele culturale primite reprezintă o mare diversitate de voci şi de reprezentativitate a domeniilor şi maturităţii profesionale, fiind prezenţi atât artişti cunoscuţi si confirmati, dar şi voci noi, din România şi din diasporă, cu idei de proiecte care interconectează ţări şi publicuri.

Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.

Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale, a menţionat: "Dincolo de statutul sau de actor important al infrastructurilor financiare esenţiale ale economiei româneşti, cu atât mai mult în această perioadă dificilă, BRD Groupe Societe Generale rămâne un partener pentru creatorii de cultură, la rândul lor susţinători ai societăţii româneşti.Credem că interesul pe care îl arătăm pentru artăşi cultură ne dă de fapt măsura dezvoltării noastre ca naţiune, o măsură a deschiderii, a toleranţei, a diversităţii, a inteligenţei colective care ne ajută să trecem prin situaţii grele şi să creăm viitorul. Am lansat alături de Fundaţia9 acest apel de proiecte pentru că am considerat că este un gest de solidaritate firesc, dar şi pentru căeste o necesitate să avem acces la actul culturalşi în aceste vremuri de izolare, aşa cum şi artiştii au nevoie, la rândul lor, de public. Împreună putem dezvolta o reţea de solidaritate pentru sectorul cultural independent, aşa căîi invităm pe toţi cei interesaţi să ni se alăture!".

Astfel, BRD a alocat pentru acest proiect 300 000 lei, iar Fundaţia9, prin parteneriatele încheiate,a suplimentat acest buget cu suma de 65 000 lei.

Artists Roomseste un proiectco-finanţat de AdministraţiaFondului Cultural Naţional, şi desfăşurat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural Expo Arte şi Anagrama, partenerul pentru dezvoltare digitală.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Rezultatele jurizării vor fi anunţate de Fundaţia9 în data de 28 aprilie 2020.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb