Peste 6 milioane de aplicări la anunţurile de angajare publicate pe platforma OLX în 2023

F.D.
Miscellanea / 15 martie

Peste 6 milioane de aplicări la anunţurile de angajare publicate pe platforma OLX în 2023

În cadrul evenimentului ReSource by OLX Locuri de Muncă, ce a avut loc în data de 7 Februarie, a fost lansată cea de-a 8-a ediţie a raportului "OLX - INDEXUL LOCURILOR DE MUNCĂ", studiu ce oferă o imagine completă asupra pieţei muncii din România, prin prisma cererii şi ofertei existente în cadrul platformei de anunţuri de angajare, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Studiul scoate la iveală cele mai căutate meserii şi profesii, concurenţa pe diverse domenii de angajare, precum şi rapiditatea ocupării unui loc de muncă vacant publicat în cadrul platformei.

Pe parcursul anului 2023, s-a concluzionat că au fost publicate peste 570.000 de anunţuri de locuri de muncă de către angajatori, în secţiunea OLX Locuri de Muncă, în scădere cu 12% faţă de anul 2022. Scăderea poate fi pusă pe seama mai multor factori, printre care: creşterea salariului minim, modificările fiscale ce s-au transpus în majorarea taxelor pentru mare parte din sectoarele economice, scăderea cererii de produse şi servicii din anumite sectoare. Aceşti factori au temperat din dorinţa angajatorilor de a atrage noi candidaţi - ba mai mult, angajatorii au început să facă eforturi pentru a-şi păstra în companie angajaţii deja existenţi, îmbunătăţind pachetele salariale şi de beneficii.

TOP DOMENII CU CELE MAI MULTE LOCURI DE MUNCĂ

Categoria cu cele mai multe locuri de muncă disponibile în 2023 este reprezentată de sectorul Lucrători producţie - depozit - logistică, ce a însumat aproximativ 164.000 de locuri de muncă publicate de către companii, în cadrul platformei. Creşterea cererii de noi angajaţi în acest domeniu este motivată de investiţiile constante în zona de fabrici (în special pentru componente auto), dar şi pentru spaţii logistice şi industriale, odată cu expansiunea comerţului electronic.

Pe locul doi în topul categoriilor cu cele mai multe anunţuri de angajare publicate pe OLX, se află sectorul Şoferi - Servicii Auto - Curierat cu aproximativ 93.000 de anunţuri. În 2023, acest sector a susţinut o stabilizare a anunţurilor, în comparaţie cu nivelul record al cererii de candidaţi din anii precedenţi.

Categoria Personal Hotelier - Restaurant a înregistrat aproape 82.000 de anunţuri de angajare, clasându-se pe locul trei în topul domeniilor cu cele mai multe locuri de muncă. Fluctuaţia de personal din cadrul hotelurilor şi restaurantelor, precum şi legalizarea acordării bacşişului au avut un impact puternic asupra recrutării în acest domeniu, ce a scăzut cu 11% faţă de anul 2022.

TOPUL DOMENIILOR CU CELE MAI MULTE APLICĂRI DIN PARTEA CANDIDAŢILOR

În 2023, românii au fost foarte activi în căutarea unui loc de muncă, cu toate că oferta a scăzut uşor faţă de anul precedent. Conform INDEXULUI LOCURILOR DE MUNCĂ, în 2023 s-au înregistrat peste 6 milioane de aplicări la anunţurile de angajare publicate pe platforma OLX.

Cea mai populară categorie este de departe în sectorul Şoferi - Servicii Auto - Curierat, ce conduce topul cu peste 1.4 milioane de candidaţi ce au ales să aplice la un loc de muncă din acest domeniu.

Pe baza creşterii cererii de comenzi şi a sectoarelor în continuă expasiune, domeniile Horeca, Producţie şi logistică, Construcţii şi Retail au atras sute de mii de candidaţi ce au răspuns anunţurilor de angajare din cadrul platformei.

Astfel, primele 5 domenii în topul popularităţii au înregistrat peste 4 milioane de aplicări din partea candidaţilor, reprezentând 66% din totalul celor peste 6 milioane de aplicări din 2023.

De remarcat este că în acest an, românii nu şi-au mai căutat locuri de muncă în străinătate cu aceeaşi frecvenţă ca anii trecuţi, categoria Muncă în străinătate părăsind top 5 domenii cu cei mai mulţi aplicanţi unici. Acest fapt poate fi pus pe baza creşterii salariale din ultimul an în România, precum şi apariţia unor noi oportunităţi de muncă mai aproape de casă.

TOPUL JUDEŢELOR ÎN FUNCŢIE DE CONCURENŢA PENTRU FIECARE LOC DE MUNCĂ SCOS LA CONCURS PE OLX

În medie, un angajator ce a ales să îşi publice anunţurile de angajare în cadrul platformei OLX a obţinut 11 candidaturi pentru fiecare anunţ publicat.

Cele mai active judeţe au fost: Caraş - Severin, Mehedinţi, Vaslui, Gorj, Botoşani, Brăila, Neamţ şi Vrancea, angajatorii primind între 15 şi 25 de CV-uri per anunţ de angajare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mute sunt spamuri si aplicari de motoare...

    6 milioane de aplicari la somaj declarat "mic"... si rata de participare mare.... 

    ma intreb ce furtuna vine in "aplicari" la somaj de 8-10%-12%!!! 

    s c c r e t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb