Numărul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM-uri) care s-au înscris pe Internet pentru a primi finanţare de la stat prin schema de minimis a ajuns, ieri, la 7.138, la ora 20:00, când a luat sfârşit procedura, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism (DIMMMAT).
Ultimul proiect a fost înscris cu nouă secunde înainte de expirarea termenului-limită.
În prima zi, pe 15 ianuarie, erau înscrise 1.148 de IMM-uri, iar pe 21 ianuarie, numărul lor depăşea cu puţin 3 mii. În ultimele trei zile, s-au mai înscris circa 4 mii de IMM-uri, iar ieri, în ultima zi, li s-au adăugat peste 2.640 de astfel de firme.
IMM-urile care au solicitat finanţare de la stat prin schema de minimis s-au înscris online pe site-ul DIMMMAT, începând cu 15 ianuarie, ora 10:00.
Bugetul maxim al schemei de ajutor de minimis este de 500 de milioane de lei, dintre care 250 de milioane de lei sunt alocate anului fiscal 2014, iar cealaltă jumătate anului fiscal 2015.
Emiterea acordurilor pentru finanţare are loc de la deschiderea sesiunii până pe 30 iunie 2014, cu posibilitatea prelungirii, în limita bugetului alocat schemei. Plata ajutorului de minimis aprobat conform acordurilor pentru finanţare emise în perioada de valabilitate a schemei se efectuează până la 31 decembrie 2015, în limita bugetului anual aferent.
Ajutorul de minimis se acordă IMM-urilor de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Economiei, prin DIMMMAT, sub formă de sume nerambursabile, în procentaj de 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile aprobate spre finanţare, în limita echivalentului în lei a valorii maxime de 100 mii de euro, pe o perioadă de doi ani fiscali consecutivi.
Data şi ora completării formularului nu au influenţat ordinea punctajului obţinut de firme în urma înscrierii. Odată transmis, formularul nu a mai putut fi modificat. Fiecare aplicant a avut dreptul să transmită formularul o singură dată.