Peter Szijjarto: "Au sosit ştiri din ce în ce mai îngrijorătoare cu privire la securitatea Europei"

F.D.
Internaţional / 29 august

Peter Szijjarto: "Au sosit ştiri din ce în ce mai îngrijorătoare cu privire la securitatea Europei"

În ultimele zile au sosit, din nou, ştiri din ce în ce mai îngrijorătoare cu privire la securitatea Europei, atât pentru prezent, cât şi pentru viitor, a afirmat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, care subliniază că "urmează nişte zile importante şi decisive", referindu-se la Consiliul miniştrilor de externe din UE, dar şi la alegerile din weekend din două landuri germane, relatează News.ro.

Temele care preocupă diplomaţia maghiară sunt cu precădere războiul din Ucraina şi migraţia. Potrivit lui Peter Szijjarto, "nu numai Germania, ci întreg continentul a fost şocat de cele întâmplate la Solingen", unde trei persoane au fost ucise şi mai multe rănite la un festival, fiind înjunghiate de un sirian suspectat că ar avea legături cu Statul Islamic.

"Dacă este să privim evenimentele din ultimele luni, din păcate nu vorbim de un fenomen izolat", adaugă Peter Szijjarto.

Între timp, spune şeful diplomaţiei ungare, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene (UE), Josep Borrell, care îşi încheie în curând mandatul, "solicită noi arme pentru Ucraina şi ca ucrainenii să poată ataca teritoriile ruseşti cu armele occidentale care au fost livrate până acum", a subliniat şeful diplomaţiei ungare, în condiţiile în care Budapesta, care are cel mai prorus guvern din UE, susţine că militează pentru pace şi s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina încă de la declanşarea agresiunii ruse la scară largă asupra Ucrainei, în februarie 2022.

Potrivit lui oficialului maghiar, "urmează nişte zile importante şi decisive". Astfel, arată el, la Bruxelles are loc joi şedinţa consiliului miniştrilor de externe, iar la sfârşitul săptămânii sunt organizate alegeri în Turingia şi Saxonia, două landuri germane importante. "Acestea din urmă vor avea o importanţă deosebită în ceea ce priveşte viitorul întregii politici europene de migraţie", a subliniat Szijjarto.

Zoltan Kovacs: Dacă Bruxelles-ul ne obligă să acceptăm migranţii, atunci trebuie să îi accepte şi ei

Tot pe tema migraţiei se pronunţă, într-o postare pe X, şi Zoltan Kovacs, secretarul de stat responsabil pentru comunicare şi relaţii internaţionale.

"Dacă Bruxelles-ul ne obligă să acceptăm migranţii, atunci trebuie să îi accepte şi ei", spune el, făcând referire la o scrisoare pe care Tamas Ivan Kovacs, ambasadorul Ungariei în Belgia, a adresat-o primarului socialist al Bruxelles-ului, Phillippe Close.

"Ungaria se află în prima linie a protecţiei frontierelor externe ale UE de aproape un deceniu şi a cheltuit din propriul buget mai mult de două miliarde de euro pentru a-şi îndeplini obligaţiile care decurg din acordul Schengen - fără sprijinul UE", a scris diplomatul maghiar.

Supărarea Budapestei vine de la faptul că în iunie a primit o amendă de 200 de milioane de euro din partea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru neaplicarea unor modificări în politica sa de gestionare a migranţilor şi a solicitanţilor de azil la frontierele sale.

Zoltan Kovacs a subliniat că Ungaria este cea care suferă de pe urma lipsei de solidaritate, şi nu Bruxelles-ul. "În timp ce Ungaria a apărat cu sârguinţă graniţele Europei, în loc de sprijin a primit o amendă", spune oficialul.

"Ungaria nu îşi va pune în pericol securitatea naţională şi nu va suporta singură această povară, mai ales atunci când se pare că Bruxelles-ul vrea să accepte migranţi doar atât timp cât aceştia rămân în alte state membre ale UE. Apelul la solidaritate nu este doar unul retoric, ci necesită din partea UE un tratament echitabil şi un sprijin real", a adăugat Zoltan Kovacs, în condiţiile în care guvernul lui Viktor Orban a ameninţat că va plăti tuturor imigranţilor care vor să intre în ţară un bilet până la Bruxelles.

Săptămâna trecută, primarul din Bruxelles, Phillippe Close, a postat pe X: "Ungaria, beneficiarul solidarităţii UE, se sustrage în mod scandalos responsabilităţii faţă de alte state membre. Este iresponsabil să te joci cu vieţile oamenilor aflaţi în necaz, în detrimentul oamenilor din Bruxelles. Să îşi facă treaba sau să renunţe la preşedinţia Consiliului UE".

O decizie "inacceptabilă şi revoltătoare"

În verdictul său, Curtea Europeană de Justiţie a declarat că Ungaria nu a luat măsuri "pentru a se conforma hotărârii din 2020 în ceea ce priveşte dreptul solicitanţilor de protecţie internaţională de a rămâne în Ungaria în aşteptarea unei decizii finale cu privire la recursul lor împotriva respingerii cererii lor şi la îndepărtarea resortisanţilor ţărilor terţe aflaţi în situaţie de şedere ilegală".

Conform legislaţiei actuale, oamenii pot depune cereri de azil doar în afara graniţelor Ungariei, la ambasadele acesteia din Serbia sau Ucraina vecină. Orban, care s-a confruntat adesea cu Bruxelles-ul pe teme care variază de la independenţa sistemului judiciar maghiar la trimiterea de arme în Ucraina, a promis în 2021 să menţină regimul existent privind solicitanţii de azil chiar dacă instanţa europeană ordonă să îl schimbe.

Orban a declarat că decizia CJUE din iunie este "inacceptabilă şi revoltătoare".

Conform deciziei CJUE, în afara amenzii de 200 de milioane de euro, Ungaria va trebui, de asemenea, să plătească o amendă zilnică de un milion de euro până la implementarea completă a măsurilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. ...

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Corect!

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

29 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4866
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3189
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9207
Gram de aur (XAU)Gram de aur363.5326

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb