România poate beneficia de fonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare, combaterea eroziunii solului şi îmbunătăţirea sistemului de irigaţii, a declarat ministrul Petre Daea, care a prezentat, astăzi, la Deva, Planul Naţional Strategic 2023-2027 pentru dezvoltarea agriculturii, relatează Agerpres.
"Avem o sumă de 1,5 miliarde de euro pe care trebuie să-i investim în lucrările acestea de îmbunătăţiri funciare, înţelegând irigaţii, combaterea eroziunii solului şi de desecare, ştiindu-se că în partea de vest a ţării avem probleme din acest punct de vedere. Avem o reţea foarte bogată de canale de desecare pe care trebuie să le activăm în aşa fel încât să le putem folosi cu dublu scop, în condiţiile în care natura ne impune un asemenea comportament. Să le folosim şi la desecare, să le folosim şi la irigat, atunci când natura ne indică o asemenea posibilitate şi când fermierul apelează la o asemenea la o asemenea soluţie", a spus ministrul Agriculturii.
El a arătat că pentru sistemele de irigaţii secundare sunt disponibile sume pentru investiţii în valoare de 500 de milioane de euro, din care 100 de milioane de euro sunt pentru sistemele locale de irigaţii, iar diferenţa pentru fermierii care sunt asociaţi în diferite organizaţii de profil.
Pe de altă parte, în contextul măsurilor luate pentru prevenirea efectelor fenomenelor naturii, ministrul Agriculturii a menţionat că peste 2 milioane de hectare de culturi sunt protejate în prezent cu sisteme împotriva grindinei, datorită investiţiilor susţinute de la buget.
Petre Daea a mai arătat că, pentru viitor, trebuie luate în calcul situaţiile deosebite din punct de vedere climatic, motiv pentru care sunt necesare investiţii în sistemele de irigaţii, perdele de protecţie sau combaterea grindinei.
"Tocmai de aceea punem în mişcare sistemul de irigaţie. Tocmai din acest punct de vedere punem în mişcare investiţiile în combaterea grindinei şi stimulare precipitaţii. Tocmai din acest motiv punem în mişcare investiţiile în perdelele de protecţie şi nu în ultimul rând, ne-am gândit - şi aceasta este tema zilei şi tema de perspectivă a cercetării - să găsim soiuri care se pretează la condiţiile climatice mai vitrege, cu alte cuvinte mai rezistente la secetă", a conchis ministrul Agriculturii.
Planul Naţional Strategic 2023-2027 pentru dezvoltarea agriculturii va pune la dispoziţia acestui sector economic o sumă de 15,8 miliarde de euro, ministrul Daea subliniind că banii trebuie să ajungă, în totalitate, la fermierii români, fără să fie afectaţi de corecţii financiare.