PETRE STROE, MET ENERGY ROMÂNIA: "Energia electrică va fi mai scumpă cu 40%, anul viitor"

A.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 19 decembrie 2018

"Energia electrică va fi mai scumpă cu 40%, anul viitor"

Energia electrică va fi mai scumpă cu 40% anul viitor, faţă de 2018, fapt care se va reflecta şi în preţurile produselor, a declarat, ieri, Petre Stroe, director general al furnizorului de energie şi gaze MET Energy România, într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.

CEO-ul MET Energy România a spus: "Este foarte greu să le explicăm consumatorilor noştri că au crescut preţurile atât de mult. Unii efectiv nu înţeleg de ce şi nici eu nu înţeleg total de ce. Este vorba despre o diferenţă de 25 de euro între preţul din 2018 şi cel din 2019, adică 40%. Explicaţiile sunt interne şi externe, dar nu prea contează în bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea în preţul produselor anul viitor".

Conform lui Petre Stroe, între 1% şi 5% din preţul final reprezintă comisionul pe care îl primesc agenţii care încheie contractele.

"Aceştia sunt noii băieţi deştepţi din energie. De regulă, ei câştigă 1% din preţul final, dar se ajunge şi la 5%", a precizat Stroe.

Conform reprezentantului MET, reglementările din acest sector nu sunt foarte bine puse la punct, astfel că unii traderi pot denunţa unilaterial contractele, preferând să plătească penalităţi.

Petre Stroe a explicat: "Tocmai am păţit acest lucru. Un furnizor de la care achiziţionam energie, respectiv EFT, a reziliat în luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel că am fost nevoiţi să achiziţionăm energie la preţ mai mare acum, din piaţă. S-au plătit penalităţi, însă plata acestora a fost mai convenabilă decât livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea, însă nu este moral".

Potrivit directorului MET, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să modifice reglementările astfel încât să fie imposibilă denunţarea unilaterală a contractelor, fie ca penalităţile să fie mult mai mari. Totodată, pentru clienţi, el recomandă să fie atenţi la modul de consum, mai ales în perioadele cu preţuri mari.

PETRE STROE a declarat: "Acum faci saving-uri (n.r. economisiri) nu pe preţul energiei, ci pe modul de consum. Este foarte importantă instalarea unui contor inteligent, care să arate exact când şi unde se consumă mai mult, adică un raport complet care va obliga consumatorii să aibă o persoană specializată pe consumul de energie".

Conform directorului MET Energy România, clienţii au devenit foarte sofisticaţi, iar furnizorul nu mai este doar cel care mută energia dintr-o parte în alta.

"Clienţii ne evaluează şi ne dau note. De exemplu, marii noştri consumatori, precum Dacia Renault. Parcă am fi la şcoală cu cel mai drastic profesor. Nu mai suntem cei care iau dintr-o parte şi dau în alta", a arătat Stroe.

Întrebat ce factori ar putea determina scăderea preţurilor, Stroe a răspuns: "Concurenţa. Când s-a desfăcut CONEL-ul, producţia s-a împărţit în hidro şi termo, care nu pot concura unele cu altele. Dacă rămâneam vertical, era ok, cu modificările de rigoare", a arătat el.

Privitor la faptul că MET Ungaria a rezervat capacitate de transport pe conducta de gaze BRUA, reprezentantul MET România nu a putut da detalii, însă a afirmat că în această lună trebuie să fie luată o decizie dacă rezervarea rămâne valabilă sau nu.

"La fel, şi producătorii de gaze din Marea Neagră trebuie să ia o decizie. Oricum, cu toată această lege offshore care a fost tăvălită, impactul producţiei din Marea Neagră asupra pieţei va fi major, adică preţurile vor scădea", a mai spus Stroe.

MET România este unul dintre primii cinci furnizori de energie din piaţa concurenţială, cu o cotă de 9% în acest an, în creştere de la 0,8% în 2016. Printre clienţii mari se află Dacia Renault şi uzinele Pirelli.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb