O proporţie de 90% din industria chimică a ţării noastre a fost distrusă după 1989, susţine Petre T. Frangopol, membru de onoare al Academiei Române, care consideră că mecanismele de dezvoltare în viitor a industriei autohtone trebuie regândite fiindcă, din punct de vedere istoric, acestea nu mai corespund condiţiilor în care s-a găsit industrializarea noastră în secolele XIX şi XX.
Domnia sa a declarat ieri, în cadrul unei dezbateri: "Politica reindustrializării este una urgentă, importantă pentru dezvoltarea economică a ţării, mai ales pentru existenţa statală a României. Astăzi sunt puţine pârghii de intervenţie în această politică din cauza constrângerilor fiscale, bugetare, dar şi a celor impuse de FMI, de politică monetară, comercială etc. Spre deosebire de celelalte ţări din Europa de Est, foste socialiste, România a cunoscut în ultimii 28 de ani, începând din 1990, un proces accelerat şi necontrolat de dezindustrializare, determinat în special de o criză profundă de politică şi de sistem".
Petre T. Frangopol a subliniat că, în 28 de ani, politicienii din ţara noastră s-au ferit să discute despre politica industrială, "după metoda struţului care se apără de primejdie, bagându-şi capul în nisip".
• "Numai în domeniul petrolului şi al chimizării acestuia, dezindustrializarea a condus la demolarea a
102 mari unităţi"
Domnul Petre T. Frangopol a afirmat că, numai în domeniul petrolului şi al chimizării acestuia, "dezastrul dezindustrializării" a condus la demolarea a 102 mari unităţi din cele 132 existente în 1990, şi la reducerea capacităţii de prelucrare a ţiţeiului, de la aproape 35 de milioane de tone anual în 1990, la 13,7 milioane de tone pe an în prezent. Acum, mai funcţionează doar 17 unităţi petrochimice, potrivit domniei sale.
"Au fost închise două mari rafinării de ţiţei, Arpechim Piteşti - de către societatea austriacă OMV - şi Rafo Oneşti - de Petrochemicals Holding din Austria", a amintit domnul Frangopol, menţionând că au fost închise şi trei rafinării mici: Astra Ploieşti, Steaua Română Câmpina şi Dărmăneşti.
"Industria chimică autohtonă a exportat produse în valoare de 1,6 miliarde de euro în 2016 şi a importat de 5,6 miliarde de euro, ceea ce a condus la un deficit al balanţei de plăţi externe de 4 miliarde euro", a subliniat domnul Frangopol, precizând că produsele chimice importate au fost cumpărate din ţările vecine, fost comuniste, care nu au zăcăminte de petrol, dar îl importă.
"Este important că aceste ţări foste comuniste nu şi-au distrus chimia petrolului, dimpotrivă, au modernizat industria petrochimică, astfel încât în prezent au devenit ţări exportatoare de produse petrochimice", a atras atenţia domnia sa, subliniind că, în 2016, în industria chimică din ţara noastră lucrau 3.800 de salariaţi, faţă de 12.000 în 2007.
• "De 27 de ani, autorităţile noastre fug de politica industrială, deşi UE o promovează"
De 27 de ani, autorităţile noastre fug de politica industrială, deşi UE o promovează prin Strategia 2020, a spus domnul Frangopol, menţionând că reindustrializarea înseamnă valorificarea potenţialului de producţie bazat pe resursele de materii prime ale ţării - care există -, pe resursele energetice de care dispunem, respectiv pe petrolul şi gazele naturale care pot fi obţinute şi din import, de pe piaţa liberă.
"Experienţa românească în domeniul petrolului şi petrochimiei încă există. Previziunile pesimiste din trecut, despre epuizarea rezervelor globale de petrol, nu s-au adeverit. Azi, în 2018, la nivel global, aceste rezerve sunt uriaşe: Siberia, Calota Polului Nord, America de Sud, Marea Caspică, Marea Neagră etc.", a menţionat domnul Frangopol, adăugând: "Rezervele mondiale de gaze naturale sunt mai mari decât cele de petrol, mai ales după descoperirile zăcămintelor de gaze de şist şi exploatarea lor în SUA".
Conform domniei sale, România posedă rezerve de gaze naturale cu conţinut ridicat de metan şi le exploatează deja şi pe cele din platoul continental al Mării Negre.
"În momentul de faţă, pentru industria chimică, România posedă materii prime - sare, petrol, gaze naturale -, care să contribuie la o reindustrializare după tehnologia modernă şi principiile economice care guvernează economia mondială", a mai declarat Petre T. Frangopol, precizând că reindustrializarea impune criterii noi guvernelor, mai precis: politici fiscale predictibile şi stabile, colaborarea IMM-urilor cu "Marea Industrie", deţinută în majoritate de investitori străini, sprijinirea proiectelor inovatoare, a învăţământului profesional şi universitar, a cercetării ştiinţifice.
Petre T. Frangopol: "Producţia de petrol a României a atins un vârf în 1976: 15,1 milioane de tone pe an, iar în 2017 era de circa 4,5milioane de tone, plasându-se pe locul al patrulea în Europa, după Rusia, Marea Britanie şi Norvegia".
•
Petre T. Frangopol: "Pe termen scurt, reindustrializarea sectorului petol-petrochimie înseamnă repornirea operaţiunilor din Piteşti, în sistem integrat, respectiv a unităţilor Arpechim şi Oltchim Râmnicu Vâlcea.
1. NOI NU NE VINDEM TARA...
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 03:59)
... o dam gratis
2. Petrom
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 22.03.2018, 05:58)
Romani, cumparati actiuni PETROM, deveniti clientii benzinariilor PETROM, ne vrem compania inapoi!!!!
3. Nu este chiar atat de simplu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 08:38)
Principial este adevarat. Sa nu uitam totusi
istoria. In prima etapa a "industrializarii socialiste ' s-a dezvoltat in special petrochimia la nivelul sustenabil al resurselor proprii de petrol si gaze. Ulterior s-a trecut la dezvoltarea unor capacitati pe baza importurilor. Cand preturile petrolului au crescut capacitatile petrochimice au intrat in pierdere si au contribuit la criza din 1981. Dupa 1990 decidentii nu au avut curajul sa efectueze o restructurare rationala a capacitatilor si s-a mers pe
solutia "scapa cine poate" Rezultatul se vede, in rest suntem liberi sa visam.
4. Mai propfund si mai multa perspectiva.
(mesaj trimis de titi în data de 22.03.2018, 10:24)
Ceea ce propune d-l academician trebuia facut de mult. Exista o hotarare de guvern HG 479/2009 prin care min. economiei ar fi trebuit sa preia activitatea de petrochimie de la Pitesti. Nu stiu motivele pentru care nu a fost pusa in aplicare. Consider insa ca a fost o greseala neaplicarea ei. Ar mai fi o sansa. Petrochimia de la Pitesti este parte a Oltchim S.A. care este in insolventa si scos la vanzare . cine l-ar impiedica pe statul roman sa achizitioneze partea de petrochimie? dupa parerea mea daca ar fi in proprietatea statului s-ar putea apoi dezvolta o strategie de productie si dezvoltare a petrochimiiei. de ce statul? este singurul care are potenta financiara sa sustina o astfel de industrie la ora actuala din pacate.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 11:30)
Mare descoperire! Problema ca e cam tarziu ...
6. fără titlu
(mesaj trimis de ionel el insusi în data de 22.03.2018, 11:54)
pai nu ne explica maestrul Pierre Roman ca industria romana este in morman de fiare vechi ? acum se mira cu a disparut; si, va rog, nu uitati circul ieftin Dan Diaconescu la Oltchim
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 13:40)
eu chiar nu inteleg de ce nu raspund penal...si material.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 14:36)
Pai votantii pesedeilor si peneleilor sunt la fel de hoti ca jnapanii ce sfideaza si batjocoresc Romania din "Shparlament !
7.2. Agonia industriei românești (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de Stefan în data de 23.04.2018, 16:03)
Nu suntem în stare să ne conducem.Investitorii străini vin să facă profit sau sa ne ia resursele.Totul se face cu sprijinul autorităților competente sau incompetente.
8. Prapadul
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 19:50)
Gresit doamna Alina; procesul de dezindustrializare a fost foarte,foarte atent controlat! intrebati-l pe Petre Roman, eventual pe dl Cosea, cu a lui lista.......
Va spune ceva expresia "mormanul de fiare vechi"?.
Ne puteti explica de ce "ne impune FMI"? nu mai suntem stat suveran?.
...în 28 de ani, politicienii din ţara noastră s-au ferit să discute despre politica industrială, "după metoda struţului care se apără de primejdie, bagându-şi capul în nisip".
Aha, deaia a inceput dezindustrializarea Petre Roman; el nu mai ptrebuia sa-si bage capul in pamant, fiind fara gat.
9. Se poate latra la luna?
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2018, 19:59)
Iata motivele pentru care tineretul roman munceste si cotiseaza la sistemele de pensii din tari straine.
Era o vorba: "cine n-are batrani, sa-si cumpere" se pare ca au gresit; cine n-are tineri........
...numai în domeniul petrolului şi al chimizării acestuia, "dezastrul dezindustrializării" a condus la demolarea a 102 mari unităţi din cele 132 existente în 1990, şi la reducerea capacităţii de prelucrare a ţiţeiului, de la aproape 35 de milioane de tone anual în 1990, la 13,7 milioane de tone pe an în prezent. Acum, mai funcţionează doar 17 unităţi petrochimice, potrivit domniei sale.
"Au fost închise două mari rafinării de ţiţei, Arpechim Piteşti - de către societatea austriacă OMV - şi Rafo Oneşti - de Petrochemicals Holding din Austria", a amintit domnul Frangopol, menţionând că au fost închise şi trei rafinării mici: Astra Ploieşti, Steaua Română Câmpina şi Dărmăneşti.
"Industria chimică autohtonă a exportat produse în valoare de 1,6 miliarde de euro în 2016 şi a importat de 5,6 miliarde de euro, ceea ce a condus la un deficit al balanţei de plăţi externe de 4 miliarde euro", a subliniat domnul Frangopol, precizând că produsele chimice importate au fost cumpărate din ţările vecine, fost comuniste, care nu au zăcăminte de petrol, dar îl importă.
"Este important că aceste ţări foste comuniste nu şi-au distrus chimia petrolului, dimpotrivă, au modernizat industria petrochimică, astfel încât în prezent au devenit ţări exportatoare de produse petrochimice", a atras atenţia domnia sa, subliniind că, în 2016, în industria chimică din ţara noastră lucrau 3.800 de salariaţi, faţă de 12.000 în 2007.
Cu toata jalea din economie, cu salarile de mizerie pe care ni le platesc stapanii straini si cu impozitele/taxele mari, cu tarifele inrobitoare cu care platim utilitatile, guvernantii nostri - acestia care de 28 de ani au adus tara in situatia de azi, si-au stabilit salarii/indemnizatii....... pensii si altele nesimtite, uitand pentru ce au fostalesi si trimisi in parlament.