Petreasca ne dă lecţii de dezbatere publică

P.B.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 decembrie 2014

Petreasca ne dă lecţii de dezbatere publică

Actualizare 10:11 MFP a publicat online proiectul Codului Fiscal, care va fi supus consultării publice

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a publicat pe site-ul instituţiei, la secţiunea "Transparenţă decizională", proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii privind Codul fiscal şi modificarea unor acte normative, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Ministerul transmite că, potrivit proiectului de act normativ, începând cu 1 ianuarie 2015 nivelul accizelor va fi exprimat în lei pe unitatea de măsură utilizând nivelul în lei practicat în anul 2014.

"Începând cu anul 2016, nivelul astfel obţinut se actualizează anual cu creşterea preţurilor de consum, din ultimele 12 luni, calculată în luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică până la data de 15 octombrie", arată sursa citată.

"Pentru prevenirea fluctuaţiei veniturilor din accize la bugetul de stat în funcţie de variaţiile de curs valutar lei/euro stabilite de Banca Central Europeană la data de 1 octombrie a fiecărui an (funcţie de care se stabileşte nivelul în lei a accizelor pentru anul următor), precum şi pentru păstrarea valorii reale a acestor venituri şi a predictibilităţii atât pentru bugetul de stat cât şi pentru mediul de afaceri, nivelul accizelor va fi stabilit în lei", motivează MFP.

De asemenea, potrivit comunicării, proiectul de act normativ va proroga cu un an, respectiv până la 31 decembrie 2015, termenul până la care va fi aplicată legislaţia aflată acum în vigoare pentru taxarea resurselor de petrol şi gaze.

"Astfel, termenul prevăzut la art. 7 din Ordonanţa Guvernului nr. 7/2013 privind instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare, termenul prevăzut la art.6 din Ordonanţa Guvernului nr.6/2013 privind instituirea unor măsuri speciale pentru impozitarea exploatării resurselor naturale, altele decât gazele naturale, aprobată prin Legea nr.261/2013, precum şi termenul prevăzut la art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr.5/2013 privind stabilirea unor măsuri speciale de impozitare a activităţilor cu caracter de monopol natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural, se prorogă până la data de 31 decembrie 2015, inclusiv", potrivit comunicatului.

Proiectul de act normativ include şi un set de reglementări privind combaterea evaziunii fiscale.

"Astfel, toate persoanele impozabile cărora li s-a anulat înregistrarea în scopuri de TVA de către organele fiscale şi care solicită reînregistrarea în scopuri de TVA, vor fi supuse verificării criteriilor de înregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice. În prezent, numai contribuabilii nou înfiinţaţi şi cei care se înregistrează prin opţiune ca plătitori de TVA, ulterior înregistrării fiscale, sunt supuşi verificării criteriilor de înregistrare care sunt stabilite prin ordin al ministrului finanţelor publice", potrivit Ministerului.

MFP mai arată că "se impune crearea unui mecanism de evaluare periodică a unor categorii de persoane impozabile deja înregistrate în scopuri de TVA care pot prezenta risc crescut: în cazul persoanelor impozabile care sunt înregistrate în scopuri de TVA prin depăşire de plafon; de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerţului menţiuni privind modificarea sediului social; de fiecare dată când persoana impozabilă are înscris în registrul comerţului menţiuni privind schimbarea asociaţilor şi/sau administratorilor".

Potrivit reprezentanţilor MFP, aceste măsuri sunt menite să elimine avantajul concurenţial neloial al unui agent economic care se sustrage de la achitarea TVA, comparativ cu un contribuabil onest, şi, totodată, să conducă la îmbunătăţirea colectării TVA.

"Măsurile sunt promovate în condiţiile în care experienţa instituţională a arătat că aportul TVA la buget a fost puternic afectat de fenomene de evaziune fiscală, caracterizate prin implicarea unui număr semnificativ de persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA, în lanţuri tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. De asemenea, prin proiectul postat pe site-ul MFP vor fi introduse în legislaţia naţională prevederi din normele comunitare, în cazul aplicării regimului special pentru serviciile electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune sau televiziune, prestate către persoane neimpozabile începând cu data de 1 ianuarie 2015. În cazul în care România este statul membru de înregistrare, din sumele transferate fiecărui stat membru UE va putea reţine la bugetul de stat un procent din sumele transferate fiecărui stat membru de consum. Proiectul de act normativ menţine prevederile în vigoare cu privire la taxarea inversă pentru comercianţii de energie electrică, însă introduce prevederi cu privire la declaraţiile pe propria răspundere pe care trebuie să le depună această categorie de comercianţi", mai arată Finanţele.

Prin proiectul de OUG vor fi corelate reglementări din Codul fiscal cu cele cuprinse în actele normative de modificare şi completare a Legii contabilităţii referitoare la obligaţiile privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile de către persoanele fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri, mai notează sursa citată.

Proiectul de act normativ va fi supus consultării publice, iar ulterior va fi transmis spre analiză şi adoptare Guvernului.

-------------

Ioana Petrescu, Ministrul Finanţelor Publice, s-a plâns, ieri, că oamenii nu i-au înţeles proiectul de Cod Fiscal, că nu ştiu ce înseamnă dezbatere publică şi a precizat, "curajoasă", că ea nu se va lăsa, sperând ca noile reglementări să intre în vigoare din 2016.

"Pentru o predictibilitate fiscală avem nevoie de o perioadă de dezbatere publică", a declarat, ieri ministrul Finanţelor Ioana Petrescu.

Domnia sa a precizat că trebuie să înţelegem foarte bine ce înseamnă dezbaterea publică: "Înseamnă a pune pe site, înseamnă a dezbate cu mediul academic, cu mediul de afaceri şi s-a încercat să se facă acest lucru".

Este bine că doamna ministru ne explică în cuvinte ce înţelege ea prin "dezbatere publică", pentru că de arătat, ne-a arătat din plin şi în cazul Codului Fiscal, în vară, şi în cazul proiectului de modificare a legii pieţei de capital.

În vară, Finanţele au retras proiectul Codului Fiscal de pe site şi au continuat "dezbaterea publică" doar pe anumite prevederi din document şi numai în cercuri restrânse.

Şeful Finanţelor a spus, ieri, că, în două săptămâni de la publicarea pe site, Codul Fiscal a fost "atacat, omorât" şi nimeni nu a vrut să înţeleagă că era vorba despre un proiect pus în dezbatere publică şi nu despre o ordonanţă de urgenţă care intra în vigoare a doua zi.

"Vă anunţ că nu o să mă las păgubaşă şi voi pune din nou Codul Fiscal pe site, în dezbatere publică, şi sper să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016", a subliniat Ioana Petrescu, care figurează pe lista vehiculată de presă cu miniştri propuşi spre remaniere.

Ziarul BURSA a solicitat Ministerului Finanţelor Publice, pe 28 iulie 2014, proiectul de Cod Fiscal, atât telefonic, cât şi public, în cadrul unor conferinţe organizate pe teme de fiscalitate, şi, nu în ultimul rând, prin e-mail. Deşi legea prevede că o instituţie publică trebuie să răspundă solicitărilor presei în termen de 30 de zile, astăzi se împlinesc mai mult de patru luni de când am trimis cererea noastră Ministerului de Finanţe, fără să primim, însă, niciun răspuns.

Nici că ni-l dă, nici că nu ni-l dă.

Ca şi când Ministerul ar fi fost în catalepsie.

Doamna ministru, noi încă aşteptăm proiectul de Cod Fiscal şi dezbaterea publică.

Tot în această toamnă, modificările propuse pentru legea pieţei de capital au fost schimbate de nu mai puţin de patru ori, după consultări cu instituţii la nivel înalt şi cu oameni din piaţă, după cum au susţinut reprezentanţii Finanţelor, pentru ca, în final, premierul Victor Ponta să spună că Guvernul mai are de lucru la proiect, pentru că "vrea să sufle şi-n iaurt", iar trei asociaţii - a oamenilor de afaceri, a brokerilor şi a investitorilor - să critice dur proiectul Ioanei Petrescu, "dezbătut public", după standardele domniei sale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Dupa ce Traian a fost cel mau bun presedinte, iacata-l si pe Victot Viorel cel mai bun premier.

    Perla coroanei ramane insa Ioana; pentru ea nu exista grad de comparatie. 

    cati ani are toanta asta si ce experienta o recomanda pe acest post.Ponta,asta te duce in groapa

    Dupa fata se vede ca este o slujnica fara multa inteligenta. Neaparat si aerul care-l tragem pe gura sa fie raportat la ANAF, CEL MAI BINE PREDAM CARDURILE SI INCHIDEM DIN CONTURILE BANCARE CIT PUTEM PENTRU A LE FI BINE BANCILOR DACA AGREEAZA LEGEA POCITEI DE PETRESCU CU CONTURILE PERS. FIZICE SI ANAF.

    Prostia nu se pedepseste cu inchisoarea, dar o vreau cu catuse.

    Ne uitam la TV, la parada de 1 Decembrie cand , la un moment dat amicul din stanga mea m-a intrebat daca fata din stanga premierului ( cea cu caciulita si fular, albe) este fata lui Ponta? I-am raspuns: nu, este toanta lui Ponta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb