Petroliştii din SUA, cea mai amplă grevă din ultimii 35 de ani

Valentin Busuioc
Companii #Energie / 1 februarie 2015

Sindicatul United Steelworkers (USW), care reprezintă angajaţii a peste 200 de rafinării, terminale petroliere şi fabrici producătoare conducte şi produse chimice, a declaşat, astăzi, grevă la nouă unităţi de producţie, cel mai amplu protest din ultimii 35 de ani, conform Bloomberg.

Acţiunea a fost declanşată după ce sindicatul nu a reuşit să ajungă la un acord cu patronatele pentru prelungirea contractului de muncă, care a expirat astăzi.

De la începerea negocierilor (21 ianuarie), sindicatul a respins cinci oferte de contract înaintate de Royal Dutch Shell în numele companiilor petroliere.

United Steelworkers nu a mai declanşat o grevă la nivel federal din 1980, protestul de atunci durând trei luni.

O grevă a tuturor membrilor USW ar putea întrerupe 64% din producţia de carburanţi a SUA.

Royal Dutch Shell şi sindicaliştii au început negocierile în contextul celei mai mari scăderi a preţurilor petrolului de după 2008. Un purtător de cuvânt a companiei a transmis că grupul rămâne dedicat rezolvării diferendelor cu USW şi speră că discuţiile vor fi reluate cât mai repede.

USW a cerut angajatorilor, printre care se numără Exxon Mobil şi Chevron, majorări consistente ale salariilor, reguli mai severe pentru prevenirea oboselii personalului şi măsuri de păstrare a muncitorilor membri de sindicat, în locul angajării de personal extern, cu contract. Acordul de muncă între sindicat şi patronate se referă la salarii, beneficii, sănătate şi siguranţă.

Rafinăriile afectate de grevă aparţin companiilor Tesoro, Marathon Petroleum, Shell şi LyondellBasell Industries. Surse aproapite situaţiei au declarat că şi alte rafinării sunt pe cale să se alăture protestului.

Acţiunile companiilor de rafinare membre ale indicelui Standard&Poor's 500 şi-au dublat valoarea din 2012, anul marcând ultima dată când a fost negociat un acord cu sindicaliştii. Tot atunci, Marathon şi Tesoro au intrat printre cele mai performante 10 acţiuni ale S&P 500.

Producătorii de carburanţi din SUA au profitat de dezvoltarea puternică a operaţiunilor de producţie de petrol din ţară, susţinută de exploatarea zăcămintelor de şist. Creşterea producţiei a contribuit la ieftinirea petrolului american cu 55% din iunie 2014 până în prezent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb