Petrolul rusesc se vinde, momentan, peste plafonul impus de UE+G7

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2022

Petrolul rusesc se vinde, momentan, peste plafonul impus de UE+G7

În prima zi de aplicare a plafonului de 60 de dolari/baril impus de statele UE+G7 (luni), Rusia vindea deja mult peste respectivul plafon de preţ în Asia, cu 79 dolari/baril.

Potrivit Reuters, amestecul de petrol rusesc "ESPO" furnizat din portul Kozmino din Orientul Îndepărtat se vindea luni cu aproximativ 79 de dolari pe baril pe pieţele asiatice, cu aproape o treime mai mult decât plafonul de preţ impus petrolului rusesc de G7 şi Uniunea Europeană, conform datelor Refinitiv şi estimărilor din surse industriale.

Rusia exportă până la 65 de milioane de tone de petrol pe an prin conducta Siberia de Est-Oceanul Pacific (ESPO), inclusiv până la 35 de milioane de tone prin portul Kozmino. Prin ESPO se pompează petrolul din câmpurile ruseşti din districtul Khanty-Mansi (Okrug) şi regiunea Tomsk.

După cum s-a stabilit, incepând din 5 decembrie, Uniunea Europeană interzice importul de ţiţei produs în Rusia şi transportat pe mare. Există o scutire pentru Bulgaria, care poate continua să importe ţiţei rusesc pe mare până la sfârşitul anului 2024, în baza unor contracte care au fost încheiate înainte de 4 iunie 2022. Regatul Unit şi UE vor introduce, de asemenea, o interdicţie privind serviciile maritime pentru transportul petrolului rusesc, inclusiv către ţări terţe.

Lista serviciilor interzise include asigurările, brokerajul şi, în mod esenţial, utilizarea flotei de petroliere cu sediul în UE, inclusiv navele deţinute în Grecia şi Cipru. Aceste restricţii nu se vor aplica dacă petrolul este cumpărat la sau sub preţul plafonat.

A fost cazul de luni o excepţie? Chiar dacă petrolul rusesc exportat în Asia foloseşte reţeaua de conducte în principal, nu este totuşi cazul portului petrolier Kozmino de lângă Nakhodka care trebuie să fie încărcat pe cisterne pentru a fi livrat clienţilor din Asia, deci ar fi trebuit să se supună embargoului legat de preţ, ceea ce nu s-a întâmplat, însă. Care ar putea fi explicaţiile?

Financial Times relata la începutul lunii că Rusia a cumpărat 109 tancuri petroliere pentru a eluda sancţiunile. Petrolierele au de obicei 12-15 ani şi urmau să fie casate în următorii câţiva ani, declara pentru FT directorul de cercetare al companiei de brokeraj pentru transport naval Braemar.

Potrivit acestuia, operatorii în conexiune cu Rusia au cumpărat anul acesta 29 de supertancuri (numite VLCCs), fiecare capabil să transporte peste două milioane de barili de petrol, de asemenea, 31 de petroliere de dimensiuni Suezmax (fiecare cu un tonaj de balast de aproximativ un milion de barili) şi 49 de petroliere de dimensiuni Aframax (fiecare cu un tonaj de balast de aproximativ 700.000 de barili)-un total de 109 nave.

Analiştii şi brokerii chestionaţi considerau că achiziţionarea de nave pentru "flota din umbră" a Rusiei vor diminua impactul sancţiunilor occidentale, chiar dacă nu vor elimina problemele pentru exporturile de petrol ale Moscovei. Analiştii de la Centrul de Analiză Rystad, chestionaţi la rândul lor, estimau că exporturile maritime vor scădea cu aproximativ 200.000 de barili pe zi deoarece Rusia are nevoie de peste 240 de petroliere pentru a menţine fluxurile actuale de export.

Rămâne de văzut dacă cumpărarea de tancuri petroliere nu se va suprapune cu apariţia unor companii noi de asigurare, care să rezolve problemele legate de absenţa asigurărilor furnizate preponderent de firme londoneze.

Alexander Novak, viceprim-ministrul rus, declara duminică legat de plafonare că este un instrument non-comercial, ineficient, care interferează cu instrumentele de piaţă, contrar normelor OMC. "Acum lucrăm la mecanisme de blocare a utilizării plafonului", spunea Novak, adăugând că Moscova îşi va vinde petrolul doar "ţărilor care lucrează cu noi în termeni de piaţă, chiar dacă asta înseamnă reducerea producţiei".

Bursele, influenţate de raportările din economia SUA

Apariţia unui raport despre piaţa muncii din SUA, mai bun decât se estima, a trimis luni bursele în corecţie deoarece investitorii consideră că atâta vreme cât economia o duce încă bine, Fed (banca centrală) nu va ezita să împingă creşterea dobânzilor mai mult. Indicii americani au pierdut luni în jur de 2%, iar petrolul s-a corectat, la rândul său, cu aproximativ 3%.

Asta în condiţiile în care până la apariţia rapoartelor pieţele erau pe creştere, inclusiv cotaţiile petrolului, în ciuda faptului că din 5 decembrie se aplică plafonarea preţului pentru petrolul rusesc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Momentan!

    Oricum se vinde sub preturile celorlalte tipuri de petrol tranzactionate, Brent si Wti! 

    Unde si cui?

    Eu vad contracte de vanzare sub pret cu duiumul catre alte state. 

    S c cret 

    Plafonul de pret favorizeaza companiile petroliere

    in general,producand profit urias, 

    si din pacate nu poate opri pe rusi sa valorifice

    si ei chir daca la un pret mai mic 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb