Petrom: Liberalizarea pieţei gazelor este absolut necesară

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 6 septembrie 2010

Harald Kraft, directorul "OMV Petrom Gas"

Harald Kraft, directorul "OMV Petrom Gas"

Compania susţine că acest proces nu va dubla, peste noapte, preţul gazelor

Conducerea "OMV Petrom Gas" vede posibilă o liberalizare treptată a pieţei gazelor din ţara noastră, chiar dacă economia nu dă semne că va ieşi curând din criză. Liberalizarea pieţei înseamnă că preţul gazelor va fi stabilit de operatori în funcţie de cotaţiile internaţionale şi, bineînţeles, de cerere. În prezent, gazele din producţia internă se vând la un preţ situat la jumătatea mediei europene, recomandat, în urmă cu mai bine de doi ani, de reglementatorul pieţei de energie - ANRE.

Harald Kraft, directorul "OMV Petrom Gas", ne-a declarat, într-un interviu: "Liberalizarea pieţei gazelor nu înseamnă că preţul se va dubla peste noapte. Aşa ceva este absurd. Convergenţa preţurilor trebuie să se facă gradual şi în paralel cu măsuri de protecţie a consumatorilor vulnerabili, cu venituri mici. Suntem o companie care îşi asumă responsabilitatea socială. În plus, nu avem niciun interes să aducem agenţii economici în imposibilitatea de a achiziţiona gaze. Dacă agenţii economici nu mai produc, nici noi nu mai avem business. Agenţii economici sunt clienţii noştri şi trebuie să fie capabili să ne plătească gazele. La fel şi populaţia".

Trebuie stabilit un calendar de aliniere

Domnia sa ne-a precizat că liberalizarea presupune, pentru gazul intern, o creştere graduală a preţului până la convergenţa cu media europeană (preţ dat de cotaţiile internaţionale). Un asemenea proces nu are cum să se petreacă rapid şi trebuie, în opinia lui Harald Kraft, să fie combinat cu o protecţie socială adecvată a populaţiei.

Directorul OMV Petrom Gas ne-a explicat: "Nimeni nu poate să vândă gaze la un preţ care nu poate fi plătit de agenţii economici. Dar trebuie stabilit urgent un calendar de aliniere, care să fie convenabil şi pentru economie. Se întârzie această acţiune, iar Petrom este în continuare dis-criminat faţă de alţi furnizori din străinătate, respectiv din Rusia. Petrom este nevoit să vândă gazul la circa 150 dolari pe mia de metri cubi, în timp ce gazele din import se vând la un nivel mai mult decât dublu, conform cu preţul pieţei. Această situaţie nu mai poate dura la nesfârşit. Şi Uniunea Europeană a cerut Româ-niei şi altor state să nu mai reglementeze preţul pentru agenţii economici".

Harald Kraft susţine că trebuie schimbat sistemul de protecţie socială prin care statul impune un anumit tarif pentru gazele vândute populaţiei. "În loc să se impună tarife, este mai bine ca preţul să fie stabilit prin mecanisme de piaţă şi statul să acorde ajutorul social direct acelor persoane care au nevoie de aşa ceva, ca să-şi poată plăti facturile. Nu toţi consumatorii casnici au nevoie de protecţie socială", ne-a menţionat oficialul OMV Petrom Gas.

În opinia domnului Kraft, liberalizarea pieţei va aduce statului mai mulţi bani din impozite şi redevenţe, bani care pot fi folosiţi pentru acordarea ajutoarelor sociale pentru încălzirea pe gaze.

În ceea ce priveşte industria, directorul OMV Petrom Gas afirmă: "Liberalizarea pieţei va stimula companiile să investească în tehnologii eficiente, cu consum redus de energie. Până acum energia a fost ieftină şi industria nu a fost stimulată să se modernizeze. Dacă tot vorbim de competitivitate, cele mai recente statistici ale Eurostat arată că în România consumul energetic în industrie este de trei ori mai mare decât media europeană. Energia ieftină nu a stimulat firmele să se retehnologizeze".

Exportul de gaze ar trebui să fie posibil pe toate interconexiunile

OMV Petrom Gas a realizat, în august, primele importuri de gaze pe conducta Szeged - Arad, în cantitate totală de 10 milioane mc, achiziţionate de la un furnizor din Ungaria, compania nedorind să dezvăluie preţul.

Harald Kraft ne-a declarat: "Din păcate, conducta nu permite, în prezent, decât fluxul de gaze spre România, nu şi exportul. Szeged-Arad a adus beneficii considerabile României pentru că interconexiunea cu Ungaria oferă mult mai multă flexibilitate în aprovizionare şi o mai mare siguranţă a alimentării". Întrebat dacă Petrom a făcut o sesizare la Comisia Europeană pentru a obliga ţara noastră să permită exporturile prin interconexiuni, domnul Kraft a răspuns: "Nu am făcut acest lucru, dar Bruxelles-ul cunoaşte problema. Imposibilitatea exporturilor nu este în concordanţă cu principiile pieţei unice europene. România nu poate fi o insulă, ca până acum, chiar dacă producţia internă acoperă mare parte din necesarul de consum. Ca să ai o piaţă funcţională a gazelor, în care preţul trebuie să fie stabilit corect, trebuie să ai fluxuri de import-export pe toate conexiunile şi trebuie să ai cât mai multe conexiuni cu surse foarte diversificate. Exportul nu este o prioritate pentru noi, dar trebuie să existe această posibilitate mai ales că preţul stabilit pentru gazele interne este, în prezent, la 40% faţă de nivelul actual al importurilor. Noi preferăm să vindem gazele în România, pe o piaţă funcţională, liberalizată. De aceea credem că este foarte important să discutăm un calendar de liberalizare şi aliniere graduală a preţurilor".

Szeged - Arad va spori concurenţa între furnizori

Oficialul Petrom a subliniat că interconexiunile sporesc competiţia între furnizori, lucru ce îi avantajează pe consumatori. Importurile realizate de companie pe noua interconexiune din vestul ţării nu sunt cu mult mai ieftine decât cele ruseşti. "În total este atractiv, având în vedere aspectele legate de creşterea flexibilităţii şi a securităţii în aprovizionare. Cantitatea importată în august nu este foarte mare. Noi avem contract pe termen mediu, iar cantităţile lunare vor fluctua în funcţie de cerere. Toţi consumatorii de pe piaţa liberă vor avea, datorită conductei Szeged - Arad, posibilităţi de aprovizionare mai sigure şi mai diversificate decât anul trecut", ne-a mai spus domnul Kraft.

Potrivit Petrom, cererea de gaze din partea industriei s-a revitalizat puţin în vară, dar este, în continuare, la un nivel scăzut. Prima jumătate a anului a adus un plus de 10% consumului naţional de gaze, din cauza iernii prelungite şi extrem de reci. Pentru a doua jumătate a anului compania estimează o uşoară creştere de consum faţă de perioada similară a anului trecut. Tendinţele pentru trimestrul IV pe piaţa internaţională sunt de apreciere a cotaţiilor internaţionale pentru gaze, deşi, în prezent, cotaţiile pentru ţiţei au dat semne de stabilizare.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb