Petrom vinde energie cu 169 de lei/MWh pentru piaţa reglementată

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 octombrie 2012

Petrom vinde energie cu 169 de lei/MWh pentru piaţa reglementată

Centrala electrică realizată de Petrom la Brazi livrează energie pentru piaţa reglementată la preţul de 169 de lei/MWh, susţin surse guvernamentale. Petrom a rezervat circa o treime din producţia anuală (1,8 TWh) a centralei pentru alimentarea populaţiei şi a instituţiilor publice.

În schimbul energiei de la centrala de la Brazi, autorităţile noastre au acceptat ca Petrom să folosească numai gaz din producţia internă, timp de doi ani (atât durează procesul de liberalizare a pieţei pentru consumatorii indus-triali), pentru generarea de electricitate, mai susţin sursele noas-tre. În prezent, toţi producătorii de energie pe bază de gaze sunt obligaţi să respecte "coşul" (n.r. o anumită proporţie între gazele interne şi cele importate din Rusia) stabilit de ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Gazul rusesc este de două ori mai scump decât cel din producţia internă.

Sursele noastre mai afirmă că Petrom a transmis autorităţilor că nu vor exporta gaze din producţia internă, deşi au acest drept, şi că vor renunţa să mai dea în judecată statul pentru faptul că îi obligă să consume gaz la "coş" în propria centrală. În 2007, când Petrom a demarat inves-tiţia de la Brazi, compania nu era obligată să consume gaze "la coş" pentru propria centrală, care asigură şi consumul tehnologic al producătorului de ţiţei şi gaze. Ulterior, legis-laţia a fost schimbată şi tot planul de afaceri al Petrom a fost dat peste cap.

Centrala Petrom de la Brazi (800 MW) este prima investiţie privată, de această anvergură, în sistemul nos-tru energetic. Faţă de un CET vechi, centrala produce de două ori mai multă energie din aceeaşi cantitate de gaze şi are o cantitate de emisii redusă, datorită tehnologiei de înaltă eficienţă folosită în producerea energiei. Autorităţile au acceptat oferta Petrom pentru piaţa reglementată pentru că Hidroelectrica trece printr-o secetă hidrologică fără precedent. În plus, preţul de 169 de lei/MWh acceptat de Petrom permite ANRE să menţină preţul reglementat al energiei, ne-au mai declarat sursele guvernamentale.

Pe piaţa liberă, Petrom a scos la vânzare energia cu un preţ minim de 230 de lei/MWh, ceea ce mai temperează din avântul producătorilor de stat, care au depăşit de mult acest nivel de pornire a licitaţiilor, pe fondul "foamei de energie".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cand ati privatizat Petromul in anunt a-ti mentionat ca vindeti doua rafinarii, 400 de statii de benzina si atat. De aici si pretul mic al privatizarii. Intre timp rezervele au trecut aproape gratis catre OMV.

    SRI a dormit si inca doarme ? 

    1. Prescurtarea OMV inca nu te-ai prins de unde vine? Om mai vedea :-) Inca mai avem 49%. Si este intotdeauna legea cererii si ofertei. Asa graieste Zaratustra prin Austra "Vorstellungen Bukarests über allzu hohe Quoten wollen die OMV und ihre Tochter Petrom daher wohl frühzeitig ausräumen" cu alte cuvinte "vrabia malai viseaza" :-) Pe de alta parte meister Roiss graita "Der Einstieg in Rumänien war schwierig genug und wäre ohne die Rechtssicherheit durch die EU so nicht möglich gewesen". Cu alte cuvinte noroc cu UE ca altfel pateam precum Scufita Rosie cu brutele astea africane aciuate paci prin Carpati. Acu nu stiu cat sa cerem daspagubire? Ce zici 2 miliarde de picaturi de apa din marea de langa Viena e suficient? Acolo unde ancoreaza vapoarele pentru rafinaria petrochimica Borealis un fel de Pitesti , da cu mare. In caz de nelamuriri intreaba pe doamna Gheorghe. Se cunoaste cu geografia :-)

      Nu am cum sa ma enervez pentru prostia(sau hotia) altora. Daca ma enerveaza ceva este reclama mincinoasa de la tv a petrom cu binele, investitiile , responsabilitatea, contributile etc pe care o promoveaza gheorghe asta cu nume romanesc.

      Mai bine ne dadea Dumnezeu o tara saraca pentru ca toti hotii vin aici sa faca ce stiu mai bine. 

    omv-lui i s-a mai dat inca 2 ani voie sa consume gaz din productia interna....de aceea nu mai da statul in judecata.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb