Petru Călian (PDL): România stă prost la capitolul promovării economiei şi produselor pe piaţa europeană

C.P.
Politică / 3 octombrie 2010

Deputatul clujean, Petru Călian, a participat, la sfârşitul lunii trecute, la o deplasare oficială în Polonia, alături de alţi membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Polonă. În urma vizitei oficiale, s-au evidenţiat slabele relaţii bilaterale privind balanţa schimburilor comerciale. Astfel, dacă în ţara noastră îşi desfăşoară activitatea peste 400 de firme poloneze, în Polonia doar 2 firme româneşti sunt înregistrate. Produsele româneşti nu sunt cunoscute şi promovate pe piaţa europeană, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

La solicitarea deputatului Petru Călian, au avut loc discuţii cu reprezentanţii mediului de afaceri din industria lemnului. Petru Călian a propus ca oamenii de afaceri polonezi să investească în România, argumentând faptul că ţara noastră deţine infrastructura necesară pentru prelucrarea lemnului, precum şi forţă de muncă ieftină şi bine calificată. În urma discuţiilor s-a convenit ca, în a doua jumătate a lunii noiembrie să se organizeze, în ţara noastră, o întâlnire între oamenii de afaceri polonezi şi români din industria lemnului. Un al doilea pas în colaborarea româno-polonă va fi reprezentat de organizarea unui târg pentru promovarea produselor poloneze în România.

Un alt aspect semnalat în urma vizitei oficiale face referire la vinul românesc, care nu se regăseşte în supermarketurile şi restaurantele din Polonia. Piaţa vinului românesc are un mare potenţial de export pe piaţa polonă, însă acest potenţial este nevalorificat. Delegaţia României a propus ambasadorului Gheorghe Predescu  intensificarea mediatizării vinului românesc prin contracte cu supermarketurile şi prin deschiderea de en-gros-uri cu aceste produse.

"România stă prost la capitolul promovării economiei şi produselor pe piaţa europeană. Există fonduri europene nerambursabile direcţionate în promovarea produselor ţărilor noi intrate în UE, fonduri care acoperă 60% din valoarea proiectului. Am să propun ca în Legea Bugetului de Stat pe 2011 să se aloce fonduri pentru promovarea produselor româneşti, astfel statul să suporte 40% din valoarea proiectelor de promovare a economiei româneşti pe piaţa comunitară. Spre exemplu, Polonia este ţara cu cea mai mare absorbţie a fondurilor, reuşind să atragă 19,3 % din totalul ajutoarelor comunitare oferite ţărilor membre UE", a declarat deputatul PDL, Petru Călian într-o conferinţă de presă susţinută astăzi la Cluj-Napoca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb