PHILIP BREEDLOVE: "NATO va decide în curând dacă România va găzdui echipamente militare grele"

Elena Deacu
Politică #Apărare / 31 martie 2015

"NATO va decide în curând dacă România va găzdui echipamente militare grele"

Actualizare 18:20 Iohannis a discutat cu Breedlove despre centrul de comandă NATO

Preşedintele Iohannis a discutat, azi la Cotreceni, cu comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Philip M. Breedlove, despre stadiul pregătirii centrului de comandă NATO şi a Comandamentului multinaţional la nivel de divizie din România, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, printre principalele teme de discuţie au mai fost contribuţia României în cadrul misiunii Resolute Support din Afganistan, situaţia instabilă din estul Ucrainei şi poziţia Alianţei faţă de Federaţia Rusă.

Generalul a reafirmat că NATO doreşte rezolvarea diplomatică a conflictului din Ucraina şi că scopurile organizaţiei sunt exclusiv defensive.

(Alexandru Costea)

---------

Actualizare 18:08 Ponta îl asigură pe Breedlove de interesul pentru o prezenţă NATO mai mare

Premierul Victor Ponta i-a reconfirmat comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Philip M. Breedlove, angajamentul României pentru îndeplinirea obligaţiilor de stat NATO şi creşterea capacităţii operaţionale pentru prezenţa NATO pe teritoriul Aliaţilor estici, inclusiv România.

Asigurările au fost trasmise într-o întâlnire organizată, marţi, la Palatul Victoria.

"Cu acest prilej, prim-ministrul a mulţumit pentru angajamentul NATO în consolidarea capacităţii de apărare a României şi a reconfirmat angajamentul ţării noastre pentru pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate ca stat membru NATO. Totodată, prim-ministrul Victor Ponta a apreciat sprijinul şi atenţia acordate de NATO flancului estic, inclusiv regiunii Mării Negre. De asemenea, a exprimat aprecieri pentru contribuţia substanţială a SUA în vederea implementării măsurilor adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, cu accent pe cele care vizează consolidarea apărării colective. În context, a subliniat sprijinul ferm al României pentru punerea în aplicare cu succes a Planului de acţiune al NATO pentru creşterea capacităţii operaţionale, care asigură o prezenţă NATO pe teritoriul Aliaţilor estici, inclusiv în ţara noastră", se arată într-un comunicat.

Vizita Comandantului Suprem al Forţelor Aliate din Europa are loc în contextul desfăşurării la Bucureşti a Conferinţei organizată de Comandamentul European al SUA (EUCOM), la care participă şefi ai statelor majore generale din Europa Centrală.

---

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că sunt discuţii la nivel tehnic privind pre-poziţionarea în România de tehnică grea de luptă, în timp ce generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, a precizat că o decizie în acest sens va fi anunţată în curând.

"Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu pre-poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a mai spus, marţi, la MApN, comandantul suprem al Forţelor Aliate din Europa, Philip Breedlove, în cadrul unei conferinţe comune de presă cu ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Oficialul român a completat răspunsul la întrebare, precizând că există "discuţii deja la nivel tehnic vizavi de pre-poziţionare".

Gen. Breedlove a mai arătat că un convoi de vehicule blindate care a călătorit pe drumurile din Republica Cehă a trimis un mesaj de reasigurare aliaţilor din această parte a Europei.

Generalul Philip M. Breedlove se află marţi în vizită oficială la Bucureşti. Pe agenda vizitei se numără o întâlnire la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis (ora 15:30) şi o întâlnire cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria (ora 16:00).

Înainte de a ocupa postul de comandant suprem al forţelor aliate din Europa, generalul Breedlove a mai deţinut, printre altele, poziţiile de comandant al forţelor aeriene americane din Europa, comandant al forţelor aeriene americane în Africa, comandant al componentei aeriene de la Ramstein şi director al centrului Joint Air Power Competence din Kalkar, Germania.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nici cele rusești, nici cele americane. Ar trebui menționat că autoritățile de la Praga au publicat atenționări cum că aruncarea de obiecte (chiar și alimentare) către convoaiele militare americane se pedepsește cu închisoare.

     

    Rezultatul a fost cel așteptat. Cehilor nu le plac armatele străine iar convoiul a fost întâmpinat cu proteste. 

     

    Un recurs la istorie: 9 apr 1985, LA Times scria: "Hundreds of Thousands Protest Missiles in Europe : Urge U.S. to Match Soviet Halt" 

    "Sute de mii protestează împotriva rachetelor din Europa: Cer US să se oprească precum au făcut Sovieticii". 

     

    "Hundreds of thousands of European anti-nuclear protesters, marching in Easter peace rallies, called on Washington today to match Moscow's freeze on deploying medium-range missiles. 

     

    Arrests of trespassers and demonstrators were reported outside U.S. missile bases in Britain, Italy and West Germany, but police reported no major incidents linked to the anti-nuclear rallies." 

     

    "Sute de mii de protestatari europeni au luat parte la marșuri de pace în perioada Paștelui, cerând Washingtonului azi să facă precum Moscova și să se oprească din desfășurarea rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune. 

     

    Arestări ale cetățenilor infiltrați în zonele restricționate precum și ale demonstranților au fost raportate în zone de pe lângă bazele americane din Marea Britanie, Italia, Germania de Vest dar poliția nu a raportat incidente majore legate de marșurile anti-nucleare." 

    Yankees go home. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb