"Philip Morris" oferă 5 miliarde de dolari pentru "Sampoerna" Indonezia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2005

"Philip Morris International", divizie a celui mai mare producător internaţional de ţigarete - "Altria Group" SUA, a oferit 48.000 de miliarde de rupii (5,1 miliarde de dolari) pentru achiziţia "Sampoerna" Indonezia, din dorinţa de a se extinde pe cea de-a cincea piaţă mondială de profil. "Philip Morris" oferă, astfel, 10.600 de rupii pentru o acţiune "Sampoerna", al treilea producător de ţigarete din Indonezia. Compania americană a ajuns, deja, la un acord privind achiziţia a 40% din "Sampoerna," de la familia care a fondat societatea, la un preţ care depăşeşte cu 20% cursul de închidere al titlurilor acesteia, la data de 10 martie. Dacă va cumpăra "Sampoerna", "Philip Morris" îşi va asuma debite de 160 milioane de dolari. Dacă va avea loc, achiziţia "Sampoerna" de către "Philip Morris" ar fi cea mai mare inves-tiţie străină din Indonezia. "Acest tip de achiziţii se potriveşte foarte bine planului companiilor mari de dominare geografică a pieţelor", declară Timothy Ghriskey, director financiar la societatea de administrare "Solaris Asset Management", care are în portofoliu şi titluri "Altria".

Companiile din domeniul tutunului, inclusiv "Philip Morris" şi "British American Tobacco", îşi extind activităţile în ţări precum China şi Indonezia, întrucît taxele din ce în ce mai mari şi temerile legate de afectarea sănătăţii au dus la scăderea numărului de fumători în SUA şi Europa de Vest.

Acţiunile "Sampoerna" au cîştigat 16% în prima parte a zilei de ieri, pînă la 10.300 rupii, la Jakarta Stock Exchange. În schimb, titlurile "Altria" au pierdut 35 de cenţi, fiind tranzacţionate la 65,14 dolari/titlu la New York Stock Exchange.

Directorul executiv al "Altria", Louis Camilleri, spune că posibilia preluare a "Sampoerna" va depăşi tranzacţia "Reynolds American" - "Brown & Williamson Tobacco", care a valorat 3 miliarde de dolari. "Reynolds American" a făcut achiziţia respectivă în iunie 2004.

Printre mărcile cele mai bine vîndute ale "Sampoerna" se numără Dji Sam Soe şi A Mild. Compania controlează 19% din piaţa internă a ţigaretelor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb