Mii de măşti medicale şi dispozitive electronice vitale în lupta împotriva COVID-19 au fost do-nate de compania Phonetastic GSM, la începutul lui aprilie, în prima etapă a unei campanii de ajutorare a spitalelor din ţara noastră, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, electrocardiograma fără sfârşit este un demers umanitar derulat de companie în parteneriat cu Asociaţia Ceva Diferit, iar prima etapă a campaniei s-a încheiat săptămâna trecută, constând în trimiterea către destinatari a 3.500 de măşti cu trei pliuri, 2.500 de măşti cu filtru N95 şi 500 de căşti Bluetooth, utile echipajelor care transportă pacienţii infectaţi, de la domiciliu la spital. Toate aceste produse au mers către Spitalul Municipal din Adjud, Spitalul Municipal din Focşani şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.
George Mocanu, Director General al Phonetastic GSM, a declarat: "Am decis că este necesar să ne implicăm activ în lupta împotriva acestei pandemii şi să-i ajutăm cu ce putem pe cei aflaţi în prima linie - medicii, personalul medical şi angajaţii de pe ambulanţe. Observ cu bucurie că tot mai multe companii fac donaţii şi îşi oferă sprijinul şi sper ca numărul acestora să crească tot mai mult, pentru că spitalele au nevoie de tot suportul posibil, din partea autorităţilor, a companiilor, a antreprenorilor şi a oricui are posibilitatea. Noi am reuşit, cu paşi mici, să ne mobilizăm şi facem această primă donaţie cu ajutorul partenerilor noştri, cărora le mulţumim pentru implicarea totală. Aceasta este doar prima etapă şi plănuim să continuăm să furnizăm măşti, echipamente şi orice ar mai avea nevoie spitalele în această perioadă deosebit de grea. Numele campaniei l-am dat gândindu-mă la ce simbolizează elec-trocardiograma, şi anume viaţă. Practic, nu suntem cu toţii decât o electrocardiogramă în marea scenă a lumii, iar în acest moment sunt oameni a căror supravieţuire poate depinde şi de noi".
Sursa citată precizează că, măştile trimise sunt de două tipuri: N95 FFP2 care etanşează foarte bine şi au filtru de protecţie şi măşti cu trei pliuri, care sunt mai subţiri decât N95 şi mai permeabile, dar care pot fi utilizate în contactul direct cu pacienţii infectaţi. Distribuirea materialelor donate s-a făcut în felul următor: 2.000 de măşti cu pliuri şi 1.000 de măşti N95 au revenit Spitalului Municipal Adjud, 1.500 de măşti cu trei pliuri şi 1.000 de măşti N95 au fost trimise către Spitalul Municipal Focşani.
De asemenea, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti a primit şi 500 de căşti tip Bluetooth Samsung r170, destinate personalului de teren, care transportă pacienţii infectaţi folosind izolete şi care, din cauza echipamentului de protecţie pe care îl poartă, nu pot pune mâna pe telefoane.
Dr. Laurenţiu Taban, medic primar ortoped în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sf. Pantelimon Focşani şi preşedinte al Asociaţiei Medicale Sfântul Pantelimon, a menţionat: "Am primit această donaţie prin intermediul Asociaţiei Sf. Pantelimon, care a fost înfiinţată pentru a strânge fonduri destinate dotăriii spitalului, creşterii calităţii actului medical şi organizării diferitelor evenimente. Deşi asociaţia există de circa şase ani, aceasta este prima donaţie importantă, care vine într-un moment de nevoie acută. Măştile vor fi folosite de către personalul medical şi vor fi distribuite cumpătat, prioritate având cei care lucrează în secţiile cel mai mult expuse, cum ar fi Boli Infecţioase, Pneumologie sau ATI."
Majoritatea celor infectaţi cu COVID-19 din judeţul Vrancea sunt internaţi la Spitalul Municipal Focşani, o întreaga aripă a unităţii medicale fiind transformată în Secţie de Boli Infecţioase. În acelaşi timp, Spi-talul Municipal Adjud a devenit spital-suport pentru cazurile de COVID-19, a precizat medicul Laurenţiu Taban.