Biomasa, ca resursă energetică, este ignorată de autorităţi, în condiţiile în care valorificarea acesteia ar crea locuri de muncă şi valoare adăugată, afirmă Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM), potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
"Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) atrage public atenţia asupra lipsei de interes şi competenţei pe care o demonstrează decidenţii publici, în principal cei din Ministerul Agriculturii şi Ministerul Mediului, care asistă nepăsători la aceleaşi situaţii critice generate de incendii de vegetaţie, tornade sau blocări rutiere urmare a depunerii zăpezii viscolite. Soluţiile propuse constant de membrii PIAROM cu preocupări în domeniu, vizând crearea de perdele de protecţie utilizând plante energetice sau încurajarea prelucrării deşeurilor agricole şi a biomasei, în general sub formă de pelete utilizate ca agent de încălzire, nu şi-au găsit loc în preocupările specialiştilor din aceste ministere", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Parlamentul României amână discutarea şi aprobarea proiectului de Lege privind culturile energetice prezentat în anul 2010, "contrar numeroaselor consultări organizate cu reprezentanţii mediului de afaceri, a datelor şi realizărilor prezentate".
"Biomasa, ca resursă energetică este ignorată, în care valorificarea acesteia ar crea locuri de muncă şi valoare adăugată şi ar elimina pierderile economice generate de lipsa de interes în valorificarea acestei bogăţii naturale. Incendiile de vegetaţie sau cele declanşate la gropile de deşeuri urbane se datorează ignorării inventatorilor români autentici care, fără sprijinul statului, au pus la punct tehnologii originale de rezolvare a acestor provocări constante la care asistăm an după an. PIAROM face un nou apel la Guvern să ceară ministerelor cu atribuţii să ia în considerare datele şi realizările inventatorilor români, sancţionând ferm încercările birocratice şi valorificarea lor în beneficiul mediului şi a economiei României", precizează PIAROM, conform sursei citate.