PIAŢA BVB, ASCENDENTĂ (DIN MARTIE ANUL TRECUT), DAR... Explozia investitorilor români pe pieţele străine

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 februarie 2021

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Creştere puternică a numărului clienţilor noi în ianuarie anul acesta, pentru unii intermediari

Apetitul investitorilor sau traderilor din ţara noastră pentru pieţele externe a explodat anul trecut, fapt reflectat de activitatea înregistrată de societăţile de intermediere ce oferă instrumente din bursele internaţionale (atât cu deţinere, cât şi CFD-uri), care au marcat recorduri ale numărului noi de clienţi, conturi deschise sau tranzacţii efectuate, în 2020.

Este un fenomen care se manifestă pe fondul unui cumul de factori, între care volatilitatea puternică a titlurilor financiare precipitată de şocul Covid-19, trendul digitalizării accelerat de pandemie, scăderea puternică sau chiar eliminarea comisioanelor de tranzacţionare şi oferta mult mai bogată de instrumente, după cum reiese din informaţiile culese de ziarul BURSA de la mai mulţi intermediari.

TradeVille - 41% din conturile noi deschise în 2020 au fost pentru tranzacţii pe bursele externe

La TradeVille, numărul total al conturilor de tranzacţionare s-a dublat anul trecut, la aproape 18.000, ne-au transmis reprezentanţii casei de brokeraj.

"Dintre acestea, aproximativ 36% sunt destinate tranzacţionării pe marile burse internaţionale. Numărul conturilor noi deschise pentru tranzacţii pe bursele externe a fost de 41% din totalul conturilor noi deschise în 2020", a adăugat echipa societăţii de intermediere.

Tot anul trecut, prin TradeVille s-au executat peste 630.000 de tranzacţii atât la Bursa de Valori Bucureşti cât şi pe bursele externe. Dintre acestea, aproximativ 11% au fost făcute pe bursele externe, iar peste 100.000 de tranzacţii au fost făcute direct de pe telefonul mobil, ne-au mai spus cei de la TradeVille.

Cotaţiile bursiere mai ieftine din primăvara anului trecut reprezintă un factor care a stat la baza dinamicii înregistrate, dar diferenţa critică a fost făcută de cât de uşor a devenit să investeşti de pe orice ecran, a apreciat echipa casei de brokeraj.

"Crearea unui portofoliu bursier la noi este 100% online, confirmarea deschiderii contului se face în următoarea zi lucrătoare, transferurile sunt rapide, iar comisioanele de tranzacţionare pe bursele externe au fost reduse", au adăugat cei de la TradeVille.

În perioada stării de urgenţă, TradeVille a deschis de trei ori mai multe conturi faţă de acelaşi interval din 2019

Conform societăţii de intermediere, interesul pentru tranzacţionare pe bursele externe a crescut accelerat încă de la începutul anului trecut.

"Ne-au ajutat mult investiţiile pe care le-am făcut în tehnologiile online si mobile de tranzacţionare chiar înaintea pandemiei Covid-19. De asemenea, ne-am adaptat rapid şi eficient operaţiunile noilor circumstanţe, inclusiv pe parcursul stării de urgenţă din primăvară. De altfel, în perioada 16 martie - 15 mai 2020, TradeVille a deschis de trei ori mai multe conturi de tranzacţionare faţă de perioada similară din 2019", ne-a spus echipa casei de brokeraj.

Este contextul în care, în 2020, proporţia tranzacţiilor realizate prin TradeVille pe pieţe externe a crescut substanţial faţă de cele realizate cu titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti, după cum reiese din informaţiile pe care ni le-a transmis societatea de intermediere.

"Menţionăm, totuşi, că şi volumul tranzacţiilor cu titluri a crescut, în condiţiile în care atât emisiunile de obligaţiuni corporative cât şi cele ale statului român s-au bucurat de un interes foarte bun printre investitori", au adăugat cei de la TradeVille.

eToro a avut o creştere de 228% a numărului de clienţi români în primele nouă luni din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019

La eToro, 2020 a fost un an de creştere masivă, compania adăugând peste cinci milioane de noi utilizatori ai platformei pe plan global, în timp ce volumul de tranzacţionare cu acţiuni a crescut cu 400% faţă de anul precedent, ne-au transmis reprezentanţii eToro.

"Am continuat apoi să vedem o creştere constantă, iar la sfârşitul lunii ianuarie am depăşit un milion de noi utilizatori înregistraţi pe plan global, ajungând la peste 18 milioane de utilizatori înregistraţi. Românii reprezintă aproximativ 1,5% din baza de clienţi globală a eToro", au adăugat reprezentanţii companiei, subliniind că informaţiile prezentate sunt valabile la data de 15 februarie.

În opinia lor, evoluţia înregistrată are la bază o confluenţă de circumstanţe respectiv: accelerarea tehnologiilor digitale, investiţii fără comisioane, reduceri ale dobânzii şi tendinţe similare.

"Acestea stimulează participarea investitorilor individuali pe pieţele de capital, care reprezintă acum 25% din volumele de tranzacţionare în zilele de vârf. Anul 2020 a însemnat o creştere a celor care investesc în acţiuni, în timp ce pandemia Covid a indus volatilitate pieţelor. Mulţi din noii noştri utilizatori au început să interacţioneze cu pieţele financiare în timpul lockdown-urilor. Ei investesc în special în acţiunile brandurilor pe care le recunosc din utilizarea lor zilnică", ne-au transmis cei de la eToro.

Compania oferă spre tranzacţionare acţiuni fracţionare fără comisioane clienţilor săi din Marea Britanie şi Europa încă din mai 2019, ne-au mai transmis cei de la eToro.

"Spre deosebire de alţi furnizori, eToro nu operează un model freemium/premium, astfel încât nu se atinge o limită şi dintr-o dată trebuie cumpărat un abonament sau plătit mai mult pentru a investi în mai multe acţiuni fără comisioane", au adăugat reprezentanţii companiei.

Din punctul lor de vedere, creşterea segmentului investitorilor individuali este un trend care nu va dispărea curând, în condiţiile în care am asistat la o creştere rapidă a digitalului în toate aspectele vieţii noastre în timpul pandemiei (vezi Note).

"Vieţile noastre s-au mutat online şi interesul pentru investiţii online şi platforme precum eToro a crescut în această perioadă. Datele arată că românii sunt din ce în ce mai interesaţi să acceseze pieţele internaţionale, eToro raportând o creştere de 228% a numărului de români care tranzacţionau pe platforma sa în primele nouă luni din 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", ne-au mai spus reprezentanţii companiei.

XTB România - de trei ori mai mulţi clienţi şi de trei ori rulaje mai mari faţă de 2019

XTB România a înregistrat un record anul trecut, casa de brokeraj având, în 2020, de trei ori mai mulţi clienţi noi şi rulaje de trei ori mai mari faţă de 2019 (205% creştere a numărului de clienţi noi şi 209% creştere a rulajelor), se arată într-un comunicat al companiei de la începutul săptămânii trecute.

Conform XTB, oferta sa optimizată combinată cu evenimentele istorice care au mişcat piaţa în 2020 au atras aproape de patru ori mai multe fonduri faţă de 2019, reprezentând o creştere de 280% a depunerilor clienţilor.

Irina Cristescu, General Manager XTB România, a spus într-un interviu acordat ziarului BURSA în luna noiembrie a anului trecut: "2020 a fost un an istoric şi atipic din foarte multe puncte de vedere. Evenimentele extraordinare care au avut loc la începutul anului au generat o volatilitate fără precedent în pieţele financiare, volatilitate care s-a tradus în rulaje fără precedent din partea participanţilor la piaţă şi în atragerea unui val nou de investitori din rândul celor care până acum nu ar fi luat în considerare tranzacţionarea la bursă".

După evoluţiile din 2020, XTB a avut la nivel local, numai în luna ianuarie 2021, aproape atâţia clienţi noi cât a avut în tot anul 2019, şi dublu faţă de ultimul maxim istoric care a fost înregistrat anul trecut în varf de pandemie şi care era, deja, la rândul lui, un salt fără precedent, potrivit raportului XTB din 8 februarie.

"Deşi cu greu ne puteam imagina că anul 2021 ar putea aduce cu sine o volatilitate mai mare decât a generat-o începutul pandemiei, în aşa fel încât să ne apropiem cu uşurinţă de recordurile din anul 2020, luna ianuarie a venit cu o surpriză de proporţii: evoluţia impetuoasă a criptomonedelor şi fenomenul GameStop. Acestea, împreună cu oferta noastră (0% comision pe actiuni cu deţinere - sub rulaj de 100.000 euro) au atras un val nemaiîntâlnit de investitori noi, aşa încât sucursala din România a atins un nou record istoric", a spus Irina Cristescu.

Admiral Markets - dublarea activităţii în ţara noastră, anul trecut

Admiral Markets UK, entitate înregistrată în Marea Britanie, a consemnat o dublare a activităţii în România anul trecut, faţă de 2019, ne-au transmis reprezentanţii furnizorului de servicii de tranzacţionare on-line.

"În medie, anul trecut la Admiral au fost deschise lunar, de către clienţi români, 64 de conturi CFD noi active, depozitele noi fiind de circa 630.000 de euro pe lună. În prima lună a acestui an, activitatatea furnizorul de servicii de tranzacţionare on-line a fost şi mai mare faţă de media anului trecut, fiind deschise, de către clienţi români, 120 de conturi CFD active noi, depozitele noi fiind de aproximativ 700.000 de euro", a detaliat echipa de la Admiral.

De menţionat că, începând cu acest an, în ţara noastră operează Admiral Markets Cipru (entitate paşaportată direct în România). În prezent, Admiral este în curs de reautorizare a unei sucursale AM Cipru dupa ce entitatea locală a AM UK a fost închisă la începutul anului, în urma Brexit-ului, ne-au spus reprezentanţii furnizorul de servicii de tranzacţionare.

Note :

=» Conform eToro, o cercetare privind digitalizarea efectuată pentru companie în nouă ţări europene de către Centrul de Cercetare în Economie şi Afaceri (Cebr) a arătat că pandemia COVID-19 a accelerat transformarea digitală în toată Europa. Peste o treime (36%) dintre respondenţii sondajului au raportat că au utilizat mai intens tehnologiile digitale în afara locului de muncă.

România pare să aibă cel mai mare potenţial pentru creştere digitală; conform sondajului românii sunt printre cei mai entuziaşti europeni când vine vorba de deschidere privind noile tehnologii. Lucru valabil şi în finanţe, sector în care 74% dintre români sunt de acord cu o creştere a digitalizării, ne-au mai transmis cei de la eToro.

Potrivit unui alt studiu realizat de companie în România în luna noiembrie 2020, în parteneriat cu IPSOS, principalul motiv pentru care oamenii nu investesc pare să fie lipsa banilor şi a cunoştinţelor necesare, în special pentru cei din generaţiile mai tinere.

Majoritatea celor care investesc o fac predominant în depozite bancare (54%), iar 80% dintre respondenţi au declarat că preferă să înveţe online despre investiţii, motivul fiind viteza şi simplitatea de utilizare a platformelor. Datele studiului mai arată că românii sunt dornici să îşi poată administra singuri portofoliile, dar 34% sunt de părere că platformele de investiţii online sunt prea riscante pentru începători, spun cei de la eToro.

"Pentru foarte mulţi ideea de a investi pe o platformă online pare un lucru foarte greu de realizat. De fapt, cel mai important lucru este ca fiecare să se documenteze asupra platformei pe care să tranzacţioneze şi asupra lucrurilor în care să investească", au adăugat reprezentanţii companiei.

=» Contractele pentru Diferenţă (CFD-uri) sunt instrumente financiare derivate cu diferite active suport (acţiuni, indici, ETF-uri, criptomonede) prin care se tranzacţionează diferenţa preţului activului între momentul deschiderii şi închiderii contractului. Practic, CFD-urile oferă posibilitatea speculării preţurilor activelor fără a le deţine. Sunt produse cu levier şi permit deschiderea de poziţii long (în care se mizează pe creştere) sau short (în care se mizează pe scădere), dar spre deosebire de contractele futures nu au fixată o dată scadentă.

Sunt instrumente complexe şi prezintă un risc ridicat de a pierde rapid bani, din cauza efectului de levier. De pildă, la Admiral Markets, 71% din conturile investitorilor de retail pierd bani când tranzacţionează CFD-uri, la XTB proporţia este de 77%, iar la eToro de 67%, conform avertizărilor de pe site-urile companiilor.

Opinia Cititorului ( 41 )

  1. Welcome to the jungle.

    Party on! 

    1. e cazino acum .... eu le-as recomanda tinerilor sa tina de bani si sa intre dupa o corectie mai serioasa.

      acum e final de miscare ascendenta (si in cazul actiunilor si btc si altele).  

      eu de exemplu acum urmaresc cat de ieftin pot cumpara usd in orizontul 6-12 luni.

      nu ma uit la actiuni sau bitcoin sau altele de gen  

    Mișcarea de masa a oamenilor muncii spre gambling și păcănele ar trebui sa ne dea de gândit.

    1. Consideri că investiția la bursă este gambling?

      Dacă da, îmi poți spune și mie ce stă în spatele acestei afirmații?

      Vezi ce zicea Keynes. Roaring 20s.

      Investitiile in companii cu perspective de crestere, subevaluate ..adica cu fundamentale bune nu sunt gambling. Poate nici tranzactionarea unor configuratii grafice in anumite contexte, adica pentru care speranta matematica pe termen lung sa fie pozitiva, nu este gambling. Dar pentru astea este nevoie de strategii adecvate, de cunostinte si de multa experienta. In schimb ce face majoritatea .. adica tranzactioare asa la plesneala, cu valul .. pe baza de stiri sau ce spun sau fac altii, asta e gambling. Nu e nimic rau in gambling, doar ca asta e.

      Ca sa nu mai spun ce se intampla pe cripto, unde multi au impresia ca au gasit formula magica de imbogatire.  

      Am băgat și io pe crypto. Să văd ce iese.

      #hodlgang #hatersbehating 

      Sper ca nu ti-am vandut casa ca sa iei cripto :))

      Am împrumutat punând-o gaj. Se numește Extract Home Equity.

      Sunt jocuri cu suma nula. Adica, cat câștigă unii pierd ceilalti. Sau suma câștigurilor este egala cu suma pierderilor (daca le aduni iti da 0).

      Ls fel e la jocurile de noroc: suma pierderilor clienților este egala cu castigul casinoului. 

      Depinde cum privesti. Tranzactiile pe termen scurt sunt jocuri cu miza negativa pentru ca - ce pierde unul castiga altul minus comisionul brokerului. Dar investitiile in companii cu perspective bune de ctestere sau companii solide care livreaza plus valoare in timp pot reprezenta jocuri cu miza pozitiva.

    De la banii ieftini se trage exuberanta!

    Hmmm.... as zice semn de top ... intrarea masiva a retailerilor se petrece de obicei pe final de miscare... dar mi-e frica sa dezvolt ideea asta....

    apropo de conturi etoro si altele...  

    exista gambling , exista trading si exista investing (diferentele constau in doza de risc asumata si frecventa tranzactiilor realizate).  

    nu recomand gamblingul niciodata.  

    recomand partial tradingul si doar pe sume mici (10% din toti banii detinuti). 

    recomand cu caldura investingul pe durate mari de timp (10-20-30 de ani) 

    tinerii de sub 30 de ani au intrat masiv la bursa in ideea maximizarii banilor pe care ii fac de acasa in timp ce muncesc online.  

    recomandarea mea e sa isi scoata mintile din ... (sitit voi de unde) si sa si le bage inapoi in cap!  

    timpul de investit era in primavara 2020 , nu acum.  

    ok, mai e carne pe os ... nu e final-final... dar v-au ramas ciosvartele ca sa zic asa....  

     

    doza de risk-profit va e dezavantajoasa tinerilor!  

    eu in locul vostru as pune ban peste ban in banci si as urmari cand e urmatoarea oportunitate de intrare LA PRETURI IEFTINE pe bursa , doar in actiuni romanesti, nu in bitcoin si alte bullshit-uri navalnice!  

    Dar desigur ...eu sunt "tataie"...cum m-a numit un naparstoc bitcoin-ist acum o saptamana pe aici .... probabil de asta eu am 250k + euro si el are ... ceva negarantat in maini .. pe un stick ... :)  

    1. Va salut cu mult respect d-le ,,tataie,, Ban.Cher.Vali.

      De acord cu cele postate mai sus. 

      va adresez rugamintea de a va spune parerea despre SIF-uri. MI separ subevaluate. 

      Cu multumiri si consideratie.

      PS. Mentionez ca am mai conversat cu d-voastra in martie-aprilie 2020.  

      aaa Domnu Ben! Desigur ca imi aduc aminte de discutie.

      Tin sa te felicit pentru faptul ca atunci ai intrat pe bursa (in timp ce eu sustineam ca nu e ok ca poate inca mai e de scazut)!  

      Bravo!  

      Se vede experienta unde sta! Stiu ca ai zis ca ai experienta foarte mare pe bursa!  

      Legat de ce m-ai intrebat: SIF-urile imi par subevaluate (dar poate pe bune motive?).  

      Ideea e ca SIF-urile par sa fi ramas in spate fata de BET sau BET-C (extins)... poate de vina sa fie gradul scazut (si in scadere) din partea pietei in aceste actiuni. Au fost multe scandaluri, au fost input-uri informationale care au sapat nitel la baza credibilitatii lor.  

      In general nu le dau mare atentie (nici in viitor cand imi voi forma pozitia pe bursa nu ma voi orienta catre ele - au probleme la nivel de claritate a modului de stabilire a managementului, la modul de administrare a activelor lor, etc....). Nu imi inspira incredere. Stiu ca au un discount de luat in seama. Dar poate discount-ul e pe buna dreptate.  

      Inca o daca felicitari pentru miscarea din martie-aprilie 2020.  

      Ce parere ai tu legat de unde se va forma topul pe burse ?  

      Suntem in formare de top sau mai avem de crescut?

      Multumesc! 

      Multumesc pentru raspuns.

      In prezent detin SIF-uri cumparate prin ianuarie; le voi pastra, si daca vor mai face o corectie voi mai cumpara. Aloc cca. 30% din bani SIF-urilor. 

      La intrebarea ,,formarea de top sau mai avem de crescut,, raspunsul meu este spre partea a-2 a intrebarii, cu mentiunea ,, mai avem PUTIN de crescut,,. 

      Ca orizont de timp pina in mai-iunie.

      Stima de la ,,BABALICUL,, Ben la....propriu. 

      multumesc frumos pentru raspuns.

      Vreau toti de aici sa stie ca Ben in mod dovedit a demonstrat mai multa capacitate de anticipare pe pietele de actiuni decat mine.  

      Cand zice ceva sa tineti seama de el! Aveti de ce! Zice rar dar bine.  

      uite Ben, un pic de informatie pusa la comun : m-am uitat pe graficul eur/ron pe interval lunar si am observat intr-adevar ca la mai sau iunie 2021 piata (chiar daca e puternic controlata de BNR) va atinge - daca isi mentine directia laterala , fara variatii mari - va atinge mid-bollinger band-ul (interval : lunar, asadar). Din acea pozitie eu astept urmatoarea decolare catre 4.92 si/sau 4.96. Mai sus rezistenta e 5.02. Upper bollinger band-ul pe eur/ron lunar este (acum) :4.9141 , dar valoarea desigur e mobila si pana la mai-iunie 2021 va permite valori mai inalte.  

      Am amintit acest detaliu pentru ca eu folosesc analiza corelata intre pietele forex versus pietele de actiuni (US si locala).  

      Santate si multi ani fericit inainte Ben! Nici eu nu sunt asa tanar (42 ani) dar mai am multe de invatat. SI ma bucur cand intalnesc oameni ca tine de la care am de invatat.

      Multumesc pentru comentariu inca o data.  

      SANATATE multa si noroc.

      SANATATE tuturor si succes in ceea ce ginditi lucrati, invatati....

      La vista sunt ceva mai sus: 42+27. 

      Sanatate si multi ani frumosi in continuare, Ben.

      Cand ma fac mare vreau sa fiu ca tine !

      Sa ai 69 de ani si sa fii activ pe bursa mi se pare excelent!  

      MERCI!

      Am contract cu Dumnezeu sa ramin pe bursa inca 30 de ani, cu 2 aditionale de cite 5 ani.

      Asa ca atunci ,,cind vei fi mare,, ma gasesti tot pa BURSA. 

      Ben, ce pare interesant sau atractiv la SIFuri?

      Ca mie mi se par niste escroci fara nicio inclinatie pentru guvernanta corporativa, fara niciun respect pentru actionari. Am vrut sa cumpar Biofarm dar pur si simplu in boardul lor erau doi penali, cu condamnari. 

      Sunt prezent pe BVB dar doar in firme multinationale sau cu investitori majori publici. BRD, Transgaz, Petrom, putin Turbomecanica.

      Nu voi investi in SNN pentru ca este o mare teapa, care necesita un munte de bani de investit si un reactor 1 aproape pe moarte si pe care scrie Kozlodui. Sunt alte forme de energie verde, inclusiv arderea gazului sau hidrogenului care fac energia nucleara prea costisitoare. 

      Escroci sunt prin toate conducerile societatilor listate.

      La SIF-uri ,,vad,, interesant discountul si P/BV si ridicarea pragului si detinerile pe care la societatile din BET. 

      PLUS speranta ca va incepe ,,bataia,, pentru detinerea de pachete majoritare de catre cineva. 

      Apoi BET-ul a ajuns la virful-maximul din 2007, BET-FI se apropir de jumatatea maximului. 

      Sper-simt ca se apropie furtuna cresterii pe SIF-uri. 

      Din 2001 am jucat-tranzactionat pe SIF-uri permanent 25-50% din disponibil.

      Subscriu!

    Pietele straine ca pietele straine , dar ati vazut cat de tranzactionate sunt SIF urile dupa ce s-a eliminat pragul de 5 % !!! S-au eliminat marile bariere si sunt volume si de 10 mii lei pe zi ! Super lichiditate ( adica HALAL LICHIDITATE ) ce daca marii analisti ai lui peste s-au inselat ( voit sau nu ) , asta este meseria lor - sa scrie ca sa se afle in treaba . Oare acesti analisti au si nume , sunt din zona conducerii BVB , din zona Asociatiei Administratorilor de Fonduri , cu super specializari CFA , etc , etc . Sunt mandri de stiinta si predictiile lor ? Ar trebui si acum sa iasa la rampa si sa spuna de ce s-au inselat si de ce ne-au inselat . Oare au si responsabilitatea faptelor lor ? Oare la scolile cele inalte i-a invatat cineva si despre etica profesionala ? Nu stim , poate aflam .

    La noi e foarte mult loc de crestere.

    18000 de clieti pentru X broker si putin peste 50 de mii intro tara de 20 mil e nimica toata! 

    Probabil valul vine si dinspre multi care sau intors cu ceva bani (sutele de mii de euro facute inafara) 

    Dar probabil sunt si ceva bani care stateau la saltea pana acum. 

    E un semnal bun ca incepe si bursa de la noi sa aiba clienti si sa prinda curaj.

    Can ajungem la 250 de mii mai vorbim! 

    1. daca ii adunam pe cei 300.000 de romani din eToro (1.5% din 18 milioane sunt romani) cu cei din XTB, cu cei din Tradeville si inca cateva platforme ajungem la peste 500.000 de romani care investesc pe bursa!

      Treaba e ca nu investesc la bursa bucuresteana, ar putea sa o faca, dar nu o fac, dupa cum se vede...

    Asa se numesc speculantii pe varf de credit? Investitori?

    In Olana este prapad la falimente in orasele! 

    semnat comentur "cretine" 

    1. se numesc retaileri fraieri care curand vor fi despartiti de banii lor munciti.

      am 4 nesimtit de la remax de au plecat si nu au platiti chiria si utilitatile iar nemernicii au nesimtirea sa abereze pe bursa ca imobiliarele o bubuie.

      Lucres cu dezvoltatori la greu, am prins si pocnitura trecuta o prind si pe asta. 

      Si atunci ca si acum sarise in nesimtire preturile la materialele de constructii stim foarte bine ce a urmat => marele blocaz imobiliar. 

      Exact cum este acum in piata. 

      Am sute de contacte care au dat faliment in piata... iar nesimtitii pe bursa o tin lanca cu minciuna ca economia o duduie.... 

      Am spatii pe Muncii ce imi stau goale, am banci ce au dat falimente (am spatiile la inchiriat goale pe BULEVARD)... am sedii de imobiliare ce s-au tirat, am avut chiriasi "agenti postaci imobiliari de la remaxi" ce au plecat ca nesimtitii su nu au platit chiria si utilitatile (au fugit in vagaunilel lor la tara), am prieten ce are afacere in UK a spus ca e prapad, au cazut toate si pe la ei (cerere - lucrari) exact cand a bubuito si pretul la lemmn (uk se foloseste mult lemn si caramida). 

      Bursa are nesimtirea sa o tin atata langa cu muzicuta cum ca economia duduie! 

      Mai au nesimtirea sa lase loc de reclama si alora de la Remax, in tim ce softul meu imi arata clar ca interesul online in imobiliare este prabusit (accesare ipuri unice organice nu postari repetitive si generari virtuale de vizualizari pentru a induce un sentiment artificial de urgenta celui ce vede anuntul). 

      Am agentii mei de cartier (nu remax nesimtiti speculanti) ce nu reusesc nici ei sa imi gaseasca afaceri bune (nu ca nu se mai gasesc, au exagerat oamenii cu cerinta de pret) in piata asta speculanta, este haos total, este macel, se taie si spanzura, este foame de bani mai pe romaneste. 

      Sunt antreprenor in Romania, am prins si valul trecut il prind si pe asta, am facut bani si pe valul trecut fac si pe aste, am afcut bai si cand au pocnit fac si pe urmatoarea pocnitura, mama lor de mincinosi pe bursa ro. 

      PS: bhaaa Remax nesimtitii naiiiiiibiiii sa platiti chiria si utilitatile (aia 4 de au dat teapa) marii agenti imobiliari de se dau cotiti cand vine criza. (se stiu ei nesimtitii!!) 

      Daca am luat eu teapa din plin calti alti investitori si afaceristi isi iau tepele in momentul acestui coment? Sute.... minim! 

      Nesimtitilor! 

      sem nat comenturi "cretine" 

      iti inteleg supararea.

      nelamurire personala: de ce nu le-ai cerut garantie 2-3 luni la inceputul contractului de inchiriere ? iti acoperea partial sau total pierderea. 

      p.s. bursa poate sta decuplata de la economie o lunga perioada de timp, fara probleme chiar. Dupa care, din senin, apare asa un eveniment gen ...corectie retezata cam ca in 1929 sau 1987. Ceea ce se va intampla si acum, dar nu zic mai multe ca nu sunt naspa sa stric surpriza.  

    Oamenii trebuie sa se obisnuiasca sa investeasca, nu sa stea cu banii la ciorap - tinand cont de profiluri de risc diferite - tinerii mai riscant, pentru ca pot astepta sa se recupereze piata dupa un ciclu negativ, iar batranii in instrumente cu risc minim, gen obligatiuni.

    Ce e clar e ca bursa are un randament bun pe termen mediu si lung. Pe termen scurt poti sa nimeresti un ciclu negativ, adica sa cumperi la un maxim si apoi sa scada piata. Ea insa se recupereaza apoi. 

    Insa timing the market nu este posibil pentru omul normal - nici macar pentru marii experti. Cel mai bine e sa cumperi defalcat, azi, maine, poimaine, peste o luna, doua, etc - pentru a imprastia riscul. Si sa ai rabdare. 

    eToro e cel mai bun pentru incepatori pentru ca te uiti la popular investors si gasesti experti pe care sa ii copiezi, oameni cu studii avansate in economie si care s-a dovedit ca fac treaba - poti sa vezi gradul de risc si ce strategie au. Eu am copiat de multe ori pe cate unul chiar daca am studii, pentru ca n-am timp sa fac atata cercetare, mai ales pe cripto e prea complicat sa stau sa studiez atatea prospecte. 

    1. Vorba vine. Cine a avut "inspiratia" de a intra masiv pe bursa in 2007 cred ca se mai chinuie si acum sa iasa la suprafata. Bet ul s-a chinuit vreo 14 ani sa ajunga la valoarea din 2007. Cazuri particulare ca exceptii sunt destul de putine - TLV si ma tem ca nu mai stiu altele, desi cred ca mai sunt. Cert insa BRD, SNP, SIF uri sunt inca departe de acele maxime si nu dau semne sa le viziteze in perioada urmatoare.

      "Cine a avut "inspiratia" de a intra masiv pe bursa in 2007 cred ca se mai chinuie si acum sa iasa la suprafata."

      da Axxa!

      si daca a mai intra si majoritar sau total in SIF-uri atunci in 2007 ... belea mare!  

      da, 2007 era la maxim, insa ce zic eu e sa investesti tot timpul, adica ar fi fost si in 2003, 2004... 2008, 2009 - daca luam indicele performantele actiunilor din indicele DJ, fara sa faci nimic decat sa copiezi indicele (adica actiunile in proportii exact cum sunt bagate in DJ) scoteai de mult banii din 2007 fara sa fii un geniu, doar tinand banii sa mearga exact cum merge piata.

    Deci si cei care joaca la pacanele sunt investitori,....cel putin investesc in Romania si nu trebuie sa mai plateasca platformele de brokeraj online

    2120 Bubble Housing Imobiliara Bula < scrie textul invers pe net apare grafic istoric .................. la nivel global vezi pe ..... ebutuoy e inversat cuvantul sa vad daca e banat si asta :)))

    Sa nu deranjați conducerea Tredville, veți fii excluși de la tranzacționare și se va închide contul fără să ai ceva de spus.Au comisioane mari, mergeți la alte aplicați.

    1. eu lucrez prin Tradeville si ii recomand

      nu inteleg ce problema ai avut tu cu ei dar experienta mea cu ei a fost si este de nota 10 

      Poate invat si eu ceva din experienta ta. Cu ce ai deranjat "conducerea"? Grila de comisioane e afisata pe site si am vazut ca se respecta. Mi se par profesionisti, toate procesele la ei functioneaza mult mai bine decat la altii pe la care am mai trecut (alimentari, retrageri, transferuri de la registru).

      Nici eu n-am avut nicio problema cu Tradeville. Chiar sunt foarte multumit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb