Piaţă de capital din România începe anul cu un plus de 4 procente şi un nou record de 133 000 de investitori

G.D.
Piaţa de Capital / 14 februarie 2023

Piaţă de capital din România începe anul cu un plus de 4 procente şi un nou record de 133 000 de investitori

Piaţă de capital din România a început anul cu o serie de creşteri semnificative la nivelul indicilor BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii, şi BET-TR, care include şi dividendele oferite de acestea, conform unui comunicat remis redacţiei. Companiile listate la Bursă de Valori Bucureşti (BVB) incluse în aceşti indici au încheiat prima luna din 2023 cu un avans de 4%. Indicele BET a închis ultima şedinţă de tranzacţionare la un nivel de 12.139 puncte, iar BET-TR la un nivel de 23.611 puncte. De altfel, în ianuarie toţi indicii BVB au fost pe plus, cu excepţia BET-FI, care a avut o scădere de 1%. Cea mai mare creştere a fost înregistrată la nivelul indicelui care include companiile din energie, BET-NG urcând cu 6%.

Potrivit sursei citate, evoluţia pozitivă a pieţei de capital vine după un an 2022 marcat de volatilitate şi incertitudini. La nivelul pieţei de capital româneşti s-auînregistrat anul trecut noi maxime la capitolul valoare totală de tranzacţionare, lichiditate medie zilnică şi număr de tranzacţii. Astfel, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare realizată pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de nivelul din 2021. Tot la nivelul anului trecut, lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţă Reglementată (PR) şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT) a crescut cu 11% şi a ajuns la 95,6 milioane lei. Investitorii au realizat în 2022 un nou record în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele: peste 1,67 milioane de tranzacţii. În acelaşi timp, incertitudinile internaţionale au condus la scăderi ale pieţei, de 10,7% pentru indicele BET şi de 1,9% pentru indicele BET-TR, la finalul anului trecut, subliniază sursa citată.

Numărul investitorilor de pe piaţă de capital din România a continuat să crească şi a ajuns la finalul lui 2022 la 133.000 de investitori, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI). Prin comparaţie, la finalul anului 2021 erau aproape 82.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creştere de 62% realizată într-un singur an. Mai mult, cifra de 133.000 de investitori reprezintă un nou maxim istoric pentru piaţă de capital din România.

Într-un context regional şi internaţional dificil, în 2022, la BVB au fost realizate 42 de runde de finanţare. Valoarea totală a rundelor de finanţare de anul trecut a ajuns la 1,9 miliarde euro, fiind foarte aproape de maximul din 2021, de 2 miliarde euro. În ultimii 4 ani, la BVB s-au derulat 149 de runde de finanţare care au totalizat 6,1 miliarde euro. Din cele 149 de runde, 38 au fost emisiuni de acţiuni şi 111 emisiuni de obligaţiuni. Din perspectiva listarilor, anul 2023 a început la BVB cu listarea unei noi emisiuni de obligaţiuni corporative, în valoare de 490 milioane lei.

Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Piaţă de capital a început anul foarte bine, iar companiile listate s-au bucurat de aprecieri ale preţurilor, indicele BET având o creştere de 4%. Rundele de finanţare derulate prin piaţă de capital continuă, deja am avut o prima listare în acest an cu obligaţiuni corporative în valoare de aproape jumătate de miliard de lei şi avem semnale clare că mai multe companii se pregătesc de listare. România a început demersurile pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi îndeplinirea cu succes a acestui parcurs va aduce un plus de valoare tuturor companiilor româneşti care vor înţelege că printr-o mai bună guvernanţă corporativă pot avea acces la importante resurse de capital deţinute de investitorii internaţionali".

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "O serie de proeicte concrete pentru îmbunătăţirea relaţiei cu investitorii şi de creştere a lichidităţii acţiunilor listate la bursă au fost deja demarate în acest an. Împreună cu BERD am lansat Investor Relations and Liquidity Support Programme şi recent am completat platforma BVB Research cu o secţiune dedicată investitorilor individuali. Cererea oficială de autorizare a Contrapartii Centrale a fost depusă la ASF, documentaţie ce conţine peste 150 de documente însoţite de traducerile acestora în limba engleză. Urmăm paşii care sunt impuşi de reglementări şi, în final, această aplicaţie va fi evaluată la nivelul colegiului ESMA. Avem că target operaţionalizarea CCP în trimestrul IV al acestui an".

Bursă de Valori Bucureşti a devenit tot mai vizibilă în spaţiul public, atât că emitent, cât şi că operator de piaţă şi sistem, prin proiectele de promovare ale pieţei de capital pe care le-a iniţiat şi pe care a continuat să le dezvolte. După rebrandingul realizat în 2021, când a adoptat o nouă identitate vizuală, BVB a celebrat anul trecut 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori mobiliare în România. Evenimentul aniversar a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României. Proiectul Contrapartii Centrale a intrat într-o etapă tehnică a implementării şi a autorizării, iar primele produse derivate vor fi disponibile pe piaţă de capital în 2023. Proiectul Made în România, lansat în 2017 de BVB pentru a promova companiile româneşti, a ajuns la cea de-a V-a ediţie, iar de la debutul programului, un număr de 16 companii au listat la bursă acţiuni sau obligaţiuni, astfel încât rundele de finanţare derulate de acestea au depăşit 212 milioane euro. Peste 70 de rapoarte de analiză au fost publicate doar în 2022 în cadrul proiectului BVB Research Hub, un instrument care vizează îmbunătăţirea acoperirii cu rapoarte de analiză pentru emitenţii locali şi creşterea accesului la analiză fundamentală pentru investitorii locali. Tot pe bvbresearch.ro sunt disponibile şi scorurile ESG pentru 11 companii listate. Parte din eforturile de promovare a României că un hub de finanţare regional, BVB a organizat împreună cu maib, cea mai mare banca din Republica Moldova, primul forum la nivel înalt "Moldova - România: Capital bridges", la Bucureşti, şi conferinţă "Accessing internaţional capital markets", la Chişînău, evenimente dedicate promovării oportunităţilor din piaţă de capital.

Evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan internaţional de furnizorul global de indici FTSE Russell şi, începând cu 2020, România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergenţa. În prezent, 13 companii româneşti sunt incluse în indicii pieţelor emergente, iar printre aceste companii se numără şi emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piaţă, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Am o veste de exceptie pentru cei doi corifei BVB:

    -numarul investitorilor va creste considerabil la urmatoarea emisiune Fidelis si apoi la urmatoarea si tot asa pana la finalul anului 

    -asta e un prilej necesar si suficient pentru ei sa-si dea bonusuri in bani si actiuni 

    -ok,pana la ora asta dupa 90 de minute de tranzactionare nu s-a cumulat de valoarea unei Supercar(Ferrari,Lamborghini,B ugatti-modelele mai ieftine nu veyroane si chiroane) 

    -sutele alea de mii de investitori ori asteapta ei ceva dar nu se stie si nici intrezareste ce,ori sunt numarati ca steagurile lui Pristanda 

    dar ei sunt linistiti,cat timp'au proiecte'

    un fel de Dinamo vesnic lasata sa se pregateasca de Champions League dar care a nimerit ceva mai jos 

    1. dar doar daca ne gandim ca aceasta asa zisa bursa de valori e supravegheata de aceeasi institutie care a supravegheat falimentele astra carpatica city si ce se intampla la euroins e usor sa intelegem ce si cum.

      faceti un mic exercitiu, intrati pe agentiile/institutiile de stat pe google, la sectiunea review-uri, vedeti cu ce se confrunta contribuabilii, cata umilinta pentru acest popor..cum sa nu pleci din romania? 

      Dar, cand inca facem calcule cu creionul inmuiat in scuipat, nu vedem. Ia nr de conturi, scade cate ordine intra pe un Fidelis, scade nr de clienti administratori de fonduri, aplica un coeficient de eroare si iti da un raspuns care sa te lumineze.

    la aceasta ora pe bvb

    Sumar tranzactii BVB 

    14/02/2023 ora 14:25

    Valoare :13.664.528,96 lei 

    Asa e cand traiti din amintiri cu ce a facut conducerea in 2020.

    Prezentul e crunt pentru conducerea bvb. 

    1. Astia de acum iau laurii pentru munca la conducerea din 2020. Sa le fie rusine

    pune si cei peste 5,5 milioane de actionari cuponari la Sifuri si vedeti cresterea reala a investitorilor.

    Mai spun că la BVB sunt listate 376 companii!

    Uită să spună că 100-120 se tranzactioneaza de fapt!  

    nu au relevanta numerele si raportarile conducerii bvb. nu intereseaza pe absolut nimeni. se stie pe ce criterii au ajuns acolo, de-ai cui sunt cum ar veni.

    zero, e singura valoare ce merita prinsa in sigla bvb. zero suntem toti p-aici e singurul motto valabil pentru bvb.  

    1. Dar ti-a murit la virgula dintre subiect si predicat, daca stii ce sunt alea. Trist cum de ai trecut prin scoala, dar laudabil ca ne explici teoriile conspirationiste, prin semnal 6G.

    Apropo de treaba cu "dezvoltarea" este Dubios tare cum de SNN pune banii in depozite in loc sa faca investitii.

    In mod normal, asta se numeste sa-bo-ta-re a economiei, refuzul implicit si explicit de a dezvolta. Cine da in judecata "statul" pentru asta?

    1. Se vede treaba ca nu le ai cu bursa, sa nu mai zic de planurile SNN, retehnologizare R1, minireactoarele cu americanii... sa-ti mai zic? Imi place cand comenteaza dealde astia care nu stie, dar vorbeste, ca e gratis.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb