Piaţa de capital în primul trimestru al anului 2007 şi perspective pe termen scurt

Comisia Naţională de Prognoză
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 mai 2007

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat anul 2006 cu creşteri la majoritatea indicatorilor, continuând, totuşi, tendinţa de stabilizare care s-a făcut remarcată începând cu anul 2005.

În ciuda situaţiilor neplăcute cărora unii dintre emitenţi au trebuit să le facă faţă, a unor prevederi legislative care ar fi putut limita activitatea bursieră, dar şi a numărului mic de listări noi, capitalizarea BVB a crescut cu aproape 31% faţă de anul 2005 atingând o valoare a ponderii în PIB de 21,4%, în timp ce valoarea totală a tranzacţiilor a depăşit-o pe cea înregistrată în anul anterior cu circa 35%. În acelaşi timp, indicele BET a crescut cu 22,2%.

La finele anului 2005, Comisia Naţională de Prognoză realiza prima analiză a pieţei de capital şi, implicit, prognoza pentru anul 2006. Nivelele uşor optimiste previzionate atunci, respectiv o pondere a capitalizării în PIB de 24%, un total al tranzacţiilor de 12 miliarde lei şi aprecierea indicelui BET de 25%, s-ar fi putut, totuşi, realiza dacă nu s-ar fi simţit influenţa unor factori, în mare parte exteriori bursei, la care am făcut referire mai sus.

Comparativ cu bursele din ţările învecinate pentru care au fost disponibile date, apreciem că bursa românească, în ciuda rezultatelor sale atinse printr-o evoluţie ascendentă continuă de la reînfiinţare (în anul 1995), rămâne în continuare o piaţă mică, cu posibilităţi reduse de a le ajunge din urmă.

În mare măsură, acest fapt se datorează, aşa cum am arătat în lucrările anterioare, numărului mic de companii listate şi a diversităţii instrumentelor de tranzacţionare, pe fondul unei popularizări insuficiente a ceea ce înseamnă utilitatea şi eficienţa unei burse de valori într-o economie dezvoltată. Comparativ cu Polonia, care este, indiscutabil, cea mai mare piaţă din estul Europei, care avea, la finele anului trecut, un număr de 284 companii listate din care 12 străine (în anul 2006 având loc 38 de noi listări), BVB opera în acelaşi an, cu numai 58 companii listate şi 42 nelistate. Bursa poloneză a încheiat anul cu o capitalizare de 166 miliarde euro, în timp ce România s-a situat la un nivel de numai 21,4 miliarde euro.

Nu doar numărul companiilor sau nivelul capitalizării diferă faţă de Polonia, ci şi instrumentele de tranzacţionare, pe lângă acţiuni şi obligaţiuni fiind operative contracte futures şi options. O comparaţie între valorile tranzacţiilor este şi mai edificatoare: Polonia a încheiat anul 2006 cu o valoare totală a tranzacţiilor de circa 90 miliarde euro, în timp ce BVB a realizat doar 3 miliarde.

Deşi a continuat trendul din anul anterior, în primele trei luni ale anului 2007 piaţa românească de capital a trecut printr-o perioadă dificilă datorată, în special, climatului financiar internaţional, dar şi celui politic din ţara noastră. Debutul de an a fost foarte entuziasmant, în primele zile de tranzacţionare manifestându-se aşa-zisul efect al lunii ianuarie, repetându-se practic situaţia din anul precedent.

(continuare in numarul viitor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb