Piaţa de capital din ţara noastră nu funcţionează şi acest lucru se întâmplă pentru că nu sunt bani pe bursă, este de părere Marian Petre Miluţ, preşedintele companiei Prefab.
Domnia sa a subliniat: "Investitorii sunt alungaţi dacă mediul de afaceri este neprietenos, iar în România mediul de afaceri a revenit la stadiul de acum 15 ani - este neprietenos şi nepredictibil".
Potrivit reprezentantului Prefab, în ultimii ani, preţul carburanţilor s-a dublat, utilităţile s-au scumpit, a fost implementată "taxa pe stâlp", acest tip de măsuri făcând ca mediul investiţional de la noi să fie "nepredictibil şi instabil".
"Elementar pentru un antreprenor este să se poată capitaliza de pe bursă, nu să transfere pachete de acţiuni", spune domnul Miluţ, care subliniază că economia noastră va funcţiona atunci când capitalul autohton va fi susţinut. În prezent, nimic nu se mai potriveşte în România şi de aceea nu există interes pe piaţă, a mai spus Marian Miluţ.
Domnia sa consideră că fondurile europene reprezintă "un fiasco", antreprenorii români neputând accesa bani europeni din cauza "formalismului nebun din administraţie", care "ar trebui să înceteze".
"Noi nu putem să mergem înainte, în esenţa banilor, a pieţei de capital, a sistemului financiar, dacă nu susţinem baza, adică întreprinderile", spune preşedintele Prefab, adăugând: "Nu poţi face bani din bani. Această bulă, de a face bani din bani, a distrus economia mondială. De aici a pornit criza".
Ţara noastră ar trebui să aibă un PIB de 400-500 de miliarde de euro, dar trebuie ajutată, mai opinează domnia sa, adăugând: "Nu putem produce bani într-o piaţă ostilă pentru mediul de afaceri".
Marian Petre Miluţ nu recomandă antreprenorilor să investească la Bursa de Valori Bucureşti, subliniind că încrederea oamenilor de afaceri în statul român este zero.
"Compania mea, Prefab, care este listată la categoria întâi pe Bursă, a fost păgubită la Deveselu (n.r. unde Prefab are calitatea de furnizor de materiale de construcţii). Statul român şi statul american nu mi-au dat banii. (...) Au motivat că au mutat responsabilităţile pe o firmă din Turcia".
În acest context, domnul Miluţ spune că Electrica, societate de stat listată la bursă, nu are credibilitate în faţa investitorilor.
Domnia sa mai consideră că, pe lângă legislaţia instabilă şi incertitudinea oamenilor de afaceri că-şi vor recupera banii investiţi, evenimentele de pe scena politică (mai precis conflictul dintre preşedintele ţării, şeful Guvernului şi preşedintele Senatului) reprezintă un alt motiv de neîncredere pentru investitorii care ar putea dezvolta afaceri la noi.
Fondată în anul 1967 ca Întreprinderea de Materiale de Construcţii Călăraşi şi restructurată în 1990 ca Prefab SA, compania condusă de Marian Petre Miluţ a fost privatizată în anul 1998.
Listată, în iulie 2010, la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti, compania deţine active în valoare de 285 milioane de lei, potrivit datelor de pe site-ul propriu.
1. Incredere
(mesaj trimis de Păgubit de Harinvest în data de 10.09.2014, 10:00)
Cum sa ai incredere in piata de capital din Romania cand piata e nereglementata? In piata Obor e un politist ... pe piata de capital ASF a protejat cumva investitorii de la Harinvest? I-a facut creditori si i-a amestecat cu furnizorii de servicii? Nici atat n-a inteles sa faca! Distinctia clara intre un investitor si un creditor! Asa ii apara ASF pe investitori sa isi recupereze pagubele in cazul Harinvest? Obligandu-i sa intre in masa credala? Rad si curcile de asa ASF!