FONDUL PROPRIETATEA - DOI ANI DE LA LISTARE/CITY OF LONDON: "FP, succes în atragerea investitorilor străini la BVB"
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 24 ianuarie 2013
Fondul Proprietatea a înregis- trat un succes clar în atragerea de investiţii străine la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi, implicit, în ţara noastră, consideră Mark Dwyer, responsabil pentru investiţiile în FP în cadrul City of London Investment Management (CLIM). Acest succes este reliefat de procentul pe care inves- titorii îl deţin din capitalul social al fondului, care a crescut de la 25%, la listarea din ianuarie 2011, la 60%, în prezent, arată domnia sa.
City of London deţine participaţii la fond de la finele anului 2010 şi este bucuros că a participat la dezvoltarea pieţei de capital din ţara noas- tră, potrivit lui Mark Dwyer. "Considerăm că implicarea < Frank- lin Templeton > (FT) a reprezentat un factor pozitiv în privinţa elementelor de guvernanţă corporativă şi remarcăm că acesta continuă să se implice, în mod constructiv, alături de autorităţile de reglementare, guvern şi companiile de stat, pentru a urmări o agendă de care va beneficia, în cele din urmă, Româ- nia, în ansamblul ei", ne-a declarat reprezentantul CLIM. "FT" a avut un rol important în atragerea de investitori străini în Fondul Proprietatea, prin reputaţia sa de companie de top de administrare de active din pieţe emergente, având standarde de trans- parenţă înalte, o guvernanţă corporativă bună şi eforturi puternice de promovare pe plan internaţional a fondului, a adăugat Mark Dwyer.
Managerul de investiţii ne-a precizat că, în viziunea City of London, există patru aspecte unde, deşi s-au înregistrat anumite progrese, inves titorii străini ar dori sa vadă realizări suplimentare, care, dacă s-ar realiza, ar putea atrage fluxuri investiţionale mai mari în ţara noastră. Aces- te aspecte privesc restructurarea mai rapidă a companiilor de stat, în vederea îmbunătăţirii guvernanţei corporative, a managementului, productivităţii şi profitabilităţii, continuarea dereglementării pieţelor locale de energie, îmbunătăţirea sistemului judiciar, pentru a evita litigii cu caracter tehnic care consumă timp, şi un accent mai mare care să fie pus pe procesul de privatizare, cu respectarea termenelor anunţate.
"CLIM consideră că România are potenţialul de a deveni o foarte puternică forţă economică în regiunea Europei de Est - o forţă de muncă foarte bine pregătită, o bancă centrală bine văzută şi puternică şi un guvern orientat către reformă, având un mandat clar, reprezintă elemente de bun augur pentru viitor", a conchis Mark Dwyer.
link: Fondul Proprietatea, magnetul pentru străini de la BVB
link: Brokerii: "BVB ar fi fost mult mai săracă fără FP"
link: Erste: Titlurile FP, cele mai atractive de la BVB
link: Rob Graham: "Cazurile Ioanei Sfîrăială - abuzive faţă de sistemul de justiţie"
link: Străinii deţineau peste 60% din FP
link: Foştii proprietari: "FP nu a fost o soluţie bună pentru despăgubire"
link: Întrebări frecvente Legea nr. 10/2001
link: George Băeşu, ANRP: "Despăgubirile acordate în 2008, reevaluate în minus cu 20-50%"
link: Situaţia dosarelor de despăgubire care aşteaptă să fie soluţionate la ANRP
link: Gheorghe Piperea: "Din excepţie, Fondul Proprietatea s-a transformat în regulă"
link: "Transelectrica", singura ofertă publică pe Bursă
link: "Nuclearelectrica", listată până în aprilie
link: FT cumpără acţiuni "Petrom"
link: Niţă: Numirea şefului Complexului Oltenia este legală
link: Romgaz, posibil ofertă publică în acest an
link: Oferta secundară "Transgaz", gata până la sfârşitul lui aprilie
link: Situaţia litigiilor Fondului Proprietatea la data de 15.01.2013
link: Instanţa a amânat judecarea a 13 contestaţii în cazul "Hidroelectrica"