SIF-URILE: 20 DE ANI DE ACTIVITATE SIF Moldova a reuşit să distribuie dividende acţionarilor an de an

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 septembrie 2012

"Înfiinţarea FPP-urilor şi, ulterior, transformarea acestora în SIF-uri au reprezentat elemente de pionierat în istoria post-decembristă".

"Înfiinţarea FPP-urilor şi, ulterior, transformarea acestora în SIF-uri au reprezentat elemente de pionierat în istoria post-decembristă".

  • document ataşat Evoluţia activelor administrate, Tabel numărul 1, Tabel numărul 2 şi Tabel numărul 3
    apasă aici pentru a descărca.

    (Interviu cu domnul Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova)

    Reporter: Domnule preşedinte, vă rugăm să ne spuneţi povestea SIF2 Moldova şi a FPP2, din 1992 încoace. Care au fost principalele evenimente din istoria societăţii? Cum au evoluat rezultatele companiei?

    Costel Ceocea: Înfiinţarea FPP-urilor în anul 1992, în baza Legii nr. 58/1991 a privatizării societăţilor comerciale, s-a înscris în amplul proces de privatizare declanşat după 1989. Prin intermediul acestor entităţi, cetăţenii români deţinători ai certificatelor de acţionar au intrat practic în posesia a 30% din capitalul companiilor de stat de la acea vreme. Astfel, prin efectul legii, FPP-urile au primit participaţii de 30% din companiile din portofoliu, portofoliu format pe criterii regionale şi sectoriale.

    FPP II Moldova a primit participaţii la companii din judeţele Bacău, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Brăila, Galaţi, Vaslui, Tulcea şi la societăţile din industria textilă la nivel naţional. Comparaţia cu portofoliile alocate celorlate FPP-uri relevă faptul că, la startul activităţii, FPP II Moldova avea un portofoliu inferior ca potenţial de câştig/creştere datorită faptului că zona Moldovei era, industrial, mai puţin dezvoltată decât celelalte zone istorice, iar sectorul industriei textile (alocare naţională) era un sector cu o valoare adăugată redusă.

    Din structura portofoliului la startul activităţii a derivat şi prima provocare majoră, aceea a restructurării portofoliului şi creşterii calităţii acestuia, deziderat permanent al conducerilor succesive ale FPP/SIF Moldova.

    Modificarea Legii nr.58/1991 prin Legea nr. 44/1998, Legea nr.55/1995 şi Legea nr.133/1996 a trasat cadrul legal pentru transformarea FPP-urilor în societăţi de investiţii financiare. Transformarea în societate de investiţii a constituit însă o preocupare constantă, încă de la începutul activităţii. Unul dintre criteriile majore în procesul decizional, privind toate laturile activităţii Fondului Proprietăţii Private II "Moldova", a fost compatibilitatea cu strategia transformării acestuia în Societate de Investiţii Financiare. Deciziile luate în procesul de privatizare, administrarea portofoliului, plasamentele de capital, creşterea calităţii resurselor umane proprii şi a managementului societăţilor comerciale arondate, au vizat şi pregătirea transformării FPP II "Moldova" în Societate de Investiţii Financiare.

    Înscrierea acţiunii SIF2 la cota Bursei de Valori Bucureşti, la 1 noiembrie 1999, reprezintă un alt reper semnificativ în evoluţia SIF Moldova cu implicaţii pozitive atât asupra performanţei SIF Moldova/acţiunii SIF2, cât şi asupra pieţei de capital româneşti în ansamblul ei.

    Din perspectiva rezultatelor companiei, subliniem că trendul puternic ascendent înregistrat în ultimii 10 ani (un profit care a evoluat de la 29 milioane lei în 2001 la 191 milioane lei în 2011) este dublat de un proces dinamic de restructurare/optimizare a portofoliului cu scopul asigurarii creşterii valorii activelor administrate şi a potenţialului acestora de a genera câştiguri pentru SIF şi implicit pentru acţionarii săi, printr-o politică predictibilă de dividende.

    Reporter: Consideraţi că procesul de privatizare a fost unul de succes, din perspectiva SIF2 Moldova?

    Costel Ceocea: Din perspectiva SIF Moldova procesul de privatizare a fost în mod cert un succes, atestat în mod direct de faptul că acţionarii noştri (circa 6 milioane iniţial, în prezent 5,8 milioane) au primit an de an dividende, SIF Moldova fiind printre foarte puţinele companii din România care au reuşit acest lucru, pe un trend ascendent şi în cadrul unei politici predictibile.

    Astfel, în actualul mandat al Consiliului de Administraţie, profitul net şi dividendul au înregistrat evoluţia din tabelul numărul 1.

    Reporter: Care au fost principalele probleme cu care s-a confruntat societatea, de-a lungul timpului?

    Costel Ceocea: Nu dorim să ocolim nici momentele dificile din evoluţia SIF Moldova, momente însă care au fost gestionate cu succes. Aici aş vrea doar să dau exemplul dosarului «Biletele la ordin» a cărui situaţie în prezent este favorabilă SIF Moldova. Astfel, litigiile dintre SIF Moldova şi AVAS pe această temă au trecut prin mai multe faze procesuale, determinând evidenţierea acestora în mai multe poziţii în Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii, cât şi în conturile extrabilanţiere. În cadrul Raportului de activitate pe semestrul I 2012 se precizează că datele contabile din capitolul «creanţe» includ litigiile câştigate de SIF Moldova. Sumele sunt înregistrate în lei, la cursul din data executării, şi au fost actualizate la zi cu inflaţia/dobânda, adăugându-se şi cheltuielile de judecată. Sumele câştigate au fost înaintate executorilor judecătoreşti. Debitorii din sentinţe definitive, în valoare de 25.210.680 lei, includ, în principal, sentinţe definitive în favoarea SIF Moldova de 25.077.827 lei, în contradictoriu cu AVAS, din care sume înaintate la executorii judecătoreşti 20.422.126 lei.

    Reporter: Cum s-a modificat portofoliul companiei până în prezent?

    Costel Ceocea: La începutul anului 1993, Fondului Proprietăţii Private II "Moldova" i-au fost arondate un număr de 1305 societăţi comerciale. (Tabel numărul 2)

    În decursul anilor 1993 - 1997 au intervenit modificări în structura portofoliului, în sensul ieşirii, respectiv intrării din/în portofoliu a unor societăţi comerciale, modificări determinate de: procesul de privatizare, rearondare la alte FPP-uri, lichidări - fuzionări, transformări în Regii Autonome, identificarea de noi societăţi comerciale arondate, rearondare de la alte FPP-uri, reorganizări prin divizare. Ca urmare a intrărilor/ieşirilor menţionate, FPP II Moldova avea în portofoliu 1639 de societăţi comerciale la momentul transformării în Societatea de Investiţii Financiare Moldova. Dintre acestea, un număr de 1368 societăţi comerciale au făcut obiectul aplicării Legii nr.55/1995 (societăţi comerciale aflate în Lis-ta celor care se privatizează conform prevederilor Legii nr.55/1995, societăţi comerciale divizate din acestea sau societăţi comerciale incluse în art.5 din Lege).

    La momentul transformării în SIF Moldova, sectoarele cu ponderi semnificative erau: metalurgia, agricultura, textilele, construcţiile de maşini, chimia.

    Aşa cum precizam anterior, restructurarea/optimizarea portofoliului a reprezentat o prioritate pentru conducerile SIF Moldova, proces accelerat în cadrul actualului mandat al Consiliului de Administraţie prin «Declaraţia de politici investiţionale 2011 - 2013» document aprobat de către acţionarii SIF Moldova în anul 2011 şi revizuit în acord cu evoluţiile din mediul specific în anul 2012. Implementarea acestei strategii de restructurare/rebalansare a portofoliului de active a determinat evidenţierea la nivelul semestrului I 2012 a următoarelor evoluţii: creşterea ponderii sectorului energetic (20,5%), scăderea ponderii sectorului financiar (44,3%), menţinerea unui nivel ridicat al titlurilor cotate (77,2%), menţinerea unui nivel al lichidităţilor care să asigure atât finanţarea programelor investiţionale, cât şi plata dividendelor către acţionari (13,3%), orientarea spre pieţele externe de capital (24,8%), diversificarea portofoliului de active (3,1% în AOPC şi OPCVM - excluzând deţinerea FP) etc.

    La 30.06.2012, portofoliul SIF Moldova cuprinde participaţii în acţiuni la un număr de 201 societăţi comerciale cu expunere sectorială a portofoliului de acţiuni, fiind prezentat în tabelul numărul 3.

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia pieţei de capital, şi a economiei în aceşti ani?

    Costel Ceocea: În mod evident, atât piaţa de capital cât şi economia românească au fost marcate de criza financiară/economică. Aversiunea la risc a investitorilor se menţine la cote ridicate şi se reflectă într-o lichiditate extrem de scăzută a titlurilor listate la BVB, dificultate care derivă din dimensiunea redusă a pieţei bursiere autohtone (ca număr de emitenţi listaţi şi/sau produse financiare lis-tate). Acest context macroeconomic defavorabil ne-a determinat să elaborăm strategii care să asigure creşterea performanţei portofoliului, printr-un management activ care să asigure formarea unui portofoliu diversificat, generator de randamente bune şi dividende în creştere. Toate acestea pe fondul menţinerii unui profil de risc mediu, al unei abordări echilibrate a managementului lichidităţilor şi al aplicării unei politici de investiţii transparente, preponderent în societăţi listate.

    Reporter: Care ar fi diferenţa între ce reprezintă SIF-ul astăzi şi ceea ce s-a dorit a fi la înfiinţare?

    Costel Ceocea: Desigur înfiinţarea FPP-urilor şi, ulterior, transformarea acestora în SIF-uri au reprezentat elemente de pionierat în istoria post-decembristă (1989). Transformarea FPP-urilor în fonduri mutuale (aşa cum era prevăzut în Legea 58/1991) era la vremea respectivă doar un enunţ despre care puţine persoane din România acelor ani ştiau ce presupune. Din această perspectivă şi învăţând din experienţa/procedurile/abordările fondurilor de investiţii prestigioase ce se numără printre actualii acţionari ai SIF Moldova, am vizat şi atins următoarele obiective care definesc astăzi SIF Moldova:

    -Eficientizarea proceselor de decizie şi operaţionale în condiţiile aplicării unui management activ de portofoliu;

    -Implementarea principiilor de guvernanţă corporativă într-un cadru procedural, de asigurare a conformităţii deciziilor şi operaţiunilor

    -Menţinerea unui profil de risc mediu, asociat cu o abordare echilibrată a managementului lichidităţilor;

    -Creşterea valorii şi randamentului activelor administrate şi crearea unei "poveşti de succes" a companiei SIF Moldova pe piaţa bursieră, astfel încât acţiunea «SIF2» să devină un titlu preferat al investitorilor, cu beneficii predictibile pentru aceştia.

    Reporter: Cum s-a schimbat mentalitatea investitorilor pe parcursul ultimilor 20 de ani? Acum 20 de ani, foarte puţini cetăţeni ştiau ce este o bursă şi ce înseamnă o privatizare.

    Costel Ceocea: Din perspectiva acţionariatului SIF Moldova am asistat în aceşti ani la o creştere a ponderii acţionarilor instituţionali rezidenţi (21,4%) şi nerezidenţi (21,3%), aceştia venind de pe poziţia unor investitori cu o vastă expertiză în domeniul operaţiunilor derulate pe pieţele de capital, fapt ce a determinat alinierea modului nostru de organizare, metodelor de management, manierei de comunicare cu acţionarii etc, la standardele ridicate ale acestora. Toate acestea în beneficiul final al tuturor acţionarilor concretizat în creşterea nivelului dividendelor acordate, în paralel cu optimizarea dinamică a structurii portofoliului de active ca premisă esenţială pentru câştigurile viitoare ale acţionarilor.

    Reporter: Cât de sigur mai este mediul investiţional din ţara noastră în această perioadă?

    Costel Ceocea: Mediul investiţional este în prezent marcat de incertitudini ce derivă din evoluţiile macroeconomice. Trebuie să precizăm că, până în prezent, obiectivele noastre investiţionale s-au dovedit viabile în raport cu evoluţiile macroeconomice şi din piaţa de capital. Subliniem însă că «Declaraţia de Politici Investiţionale» este revizuită anual în raport cu contextul de piaţă, precum şi cu stadiul atingerii obiectivelor, pe fondul unui proces continuu de restructurare a participaţiilor SIF Moldova.

    Reporter: Cum vedeţi evoluţia pragului limită de deţinere. Consideraţi că este necesar?

    Costel Ceocea: Referitor la majorarea pragului de deţinere la 5%, SIF Moldova a apreciat (încă de la momentul aprobării în Parlament a acestei modificări) că acest eveniment este unul benefic atât pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti cât şi a Societăţilor de Investiţii Financiare şi transmite un semnal pozitiv pentru creşterea încrederii investitorilor instituţionali români şi străini în piaţa româneas-că de capital. Atragerea investitorilor instituţionali puternici în cadrul acţionariatului SIF Moldova creează premise favorabile privind implementarea politicilor investiţionale, modificarea actului constitutiv şi dezvoltarea societăţii în acord cu principiile de guvernanţă corporativă.

    Reporter: A avut deja loc o revoluţie a acţionarilor împotriva conducerii SIF4 Muntenia. Vă temeţi de o astfel de revoluţie împotriva dumneavoastră?

    Costel Ceocea: SIF Moldova a încercat în mod consecvent să vină în întâmpinarea aşteptărilor acţionarilor nu doar la nivelul politicii de dividend, ci şi la nivelul procesului de optimizare a structurii organizaţiei în acord cu principiile aplicate de investitorii instituţionali privind managementul activelor şi implementarea principiilor de guvernanţă corporativă. Astfel, performanţele SIF Moldova, progresele înregistrate în implementarea principiilor de guvernanţă corporativă, sunt completate de finalizarea unui amplu proces de restructurare şi reorganizare, res-pectiv o reducere cu 62% a numărului de posturi ocupate în actualul mandat al Consiliului de Administraţie, ce se va reflecta într-o reducere a cheltuielilor salariale estimată la 32% pentru anul 2012 şi cu încă 20% pentru anul 2013.

    În prezent, SIF Moldova are 46 de salariaţi, faţă de un număr de 119 înregistrat la finalul mandatului precedentului Consiliu de Administraţie.

    Transparenţa manifestată în raport cu acţionarii, comunicarea sistematică cu aceştia pe temele de interes major pentru evoluţia SIF Moldova, aprecierile analiştilor independenţi privind performanţele şi evoluţia managementului sunt elemente care pot conduce la o anumită stabilitate/continuitate în managementul SIF Moldova.

    Trebuie continuate demersurile către instituţiile de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital pentru revizuirea legislaţiei aplicabile în raport cu toate aceste evoluţii. Aceasta, în scopul asigurării diminuării oricăror restricţii ce ar putea afecta comportamentul corporativ al entităţilor din piaţă, precum şi pentru asigurarea solidarităţii acţionarilor cu strategiile multianuale propuse de management pentru creşterea performanţei societăţilor.

    Reporter: Cum vedeţi viitorului SIF-ului?

    Costel Ceocea: Pe coordonatele prezentate, rezultatele înregistrate la 30.06.2012 sunt premise pentru depăşirea indicatorilor financiari bugetaţi pentru 2012, respectarea politicii de dividend, asigurarea necesarului de lichidităţi pentru susţinerea strategiilor investiţionale în sectoarele precizate în "Declaraţia de Politici Investiţionale 2011-2013" şi pentru menţinerea încrederii acţionarilor.

    Ne menţinem şi obiectivele instituţionale privind :

    -modificarea Actului Constitutiv, în scopul optimizării actului decizional

    -majorarea capitalului social, ca premisă esenţială în dinamizarea programelor investiţionale, asigurarea echilibrului financiar şi creşterea performanţelor SIF Moldova.

    Elaborarea şi implementarea strategiilor investiţionale vor respecta şi în viitor principiile de continuitate/predictibilitate, dinamism/management activ, adaptabilitate, prudenţialitate, echilibru financiar.

    Reporter: Care este strategia de investiţii/dezinvestiţii a SIF?

    Costel Ceocea: Strategia de investiţii ce va fi implementată în perioada următoare va avea ca principale direcţii:

    -menţinerea rolului determinant, în fundamentarea deciziilor, al analizei evoluţiilor macroeconomice şi influenţei acestora asupra structurii activelor administrate;

    -dezinvestiri prudente, determinate de actuala situaţie conjuncturală;

    -operaţionalizarea unor strategii de acoperire a riscurilor pentru activele posibil a fi afectate de evoluţia pieţelor financiare;

    -asigurarea lichidităţilor necesare fructificării unor oportunităţi investiţionale ce se încadrează în strategia aprobată de către acţionari în AGOA din 06.04.2012;

    -managementul activ al lichidităţilor pentru asigurarea echilibrului financiar al societăţii.

    Se vor menţine principalele linii strategice definite prin «Declaraţia de Politici Investiţionale», având ca scop creşterea valorii activelor administrate, cu revizuiri de nuanţă privitoare la politica de dezinvestire care va fi caracterizată, în perioada următoare, de prudenţă vizând conservarea valorii portofoliului şi asigurarea menţinerii interesului investiţional pe termen lung.

    Expunerile pe principalele sectoare de activitate vizează în continuare:

    - sectorul financiar-bancar - menţinerea obiectivului anterior cu posibilităţi de diminuare într-o marjă de variaţie de 10%, în funcţie de evoluţia sectorului pe plan european. Din punctul de vedere al deţinerilor consolidate la nivel de grup, se urmăreşte, până la sfârşitul perioadei (anul 2013), ca ponderile pe fiecare grup să nu depăşească 25%, cu o expunere de la trei până la şapte grupuri;

    -sectorul energetic - creştere de minim 20% faţă de obiectivul propus iniţial, ponderea acestui sector ar putea depăşi 25% în contextul în care listările anunţate de autorităţile române referitoare în special la Transgaz şi Romgaz ar avea loc până la sfârşitul anului;

    - ponderea societăţilor/titlurilor cotate - menţinerea obiectivului anterior de 82% cu o variaţie de +/-5% (având ca referinţă nivelul realizat la sfârşitul anului 2011);

    - ponderea societăţilor/titlurilor necotate sau netranzacţionate - scădere în valoarea totală a activelor - tendinţa conjuncturală de nerealizare (3,83% la S1 2012), creşterea expunerii fiind determinată în principal de contracţia valorică a segmentului de titluri cotate (mai ales în luna iunie);

    - participaţiile listate/nelistate care nu au potenţial fundamental de creştere/ nelichide - scădere - menţinere obiectiv. La finalul S1 2012 obiectivul este realizat, înregistrându-se pe parcursul perioadei un trend de scădere, aşa cum a fost preconizat, de la 5% la 4,82%;

    - OPC şi OPCVM - maxim 5% - din total active (exclus din categorie Fondul Proprietatea) - menţinere obiectiv;

    - nivel de lichidităţi (depozite, conturi curente şi numerar) - menţinerea unui nivel tampon de lichiditate situat în intervalul de minim 5%÷maxim 10% din valoarea totală a activelor, pentru asigurarea echilibrului financiar, cu reluarea fluxurilor investiţionale şi desfăşurarea activităţii în condiţii de normalitate;

    - sectorul minier aurifer - obiectivul pe acest sector a prevăzut fructificarea momentelor de creştere a preţului, asigurând în acelaşi timp, prin expunerea pe companii de minerit aurifer, diminuarea riscului rezultat în această perioadă de volatilitate maximă a pieţelor financiare, compensarea inflaţiei pe termen lung.

    Precizăm că fundamentarea deciziilor investiţionale include un model intern de evaluare a riscului de piaţă al portofoliului, bazat pe calcularea şi monitorizarea unor indicatori de risc/randament. Această viziune prudentă este conformă cu profilul de risc mediu al investiţiilor (grad de risc definit în "Declaraţia de Politici Investiţionale 2011-2013") şi se încadrează în strategia investiţională multianuală, aprobată de acţionari.

    SIF Moldova a prezentat lunar acţionarilor performanţa societăţii şi structura activelor (newsletter) şi, periodic, stadiul realizării obiectivelor stabilite de Adunarea Generală a Acţionarilor din 06.04.2012.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb