Am putea afirma că, prin constanţa în lichiditate şi prin free-floatul ridicat, SIF-urile au reprezentat "inima" Bursei de Valori Bucureşti, în special pentru investitorii de retail, este de părere Adrian Danciu, analist financiar la SSIF BROKER.
Domnia sa ne-a declarat: "Evenimentele multiple legate strâns de aceşti emitenţi, precum: modificarea pragului maxim de deţinere din capitalul social, conversia acţiunilor deţinute la BCR în acţiuni Erste şi mai nou lupta pentru deţinerea controlului, au sporit volatilitatea cotaţiilor acestor titluri, ele fiind preferatele tranzacţiilor de natură speculativă. Aceste tranzacţii au un rol foarte important în dezvoltarea pieţei de capital, în special în faza incipientă a acesteia.
Evoluţia cotaţiilor SIF-urilor ar putea fi cuantificată prin valorile indicelui BET-FI, lansat în octombrie 2000, cu valoarea iniţială de 1.000 de puncte.
În anul 2007, valoarea acestui indice s-a apropiat de nivelul de 100.000 de puncte, iar o mare parte dintre investitorii neiniţiaţi au fost atraşi de ratele exorbitante de creştere a cotaţiilor. Ajustarea cotaţiilor a fost însă şi mai rapidă, odată cu izbucnirea crizei financiare la nivel mondial în anul 2008, atingând un minim de aproximativ 8.000 de puncte în prima parte a anului 2009. Ulterior valoarea indicelui a avut o evoluţie oscilantă, având ca şi reper nivelul de 20.000 de puncte. Date fiind cele menţionate mai sus, consider evoluţia SIF-urilor ca fiind de natură oportunistă, putându-se obţine randamente ridicate, însă în condiţii de risc ridicat".
Politica de diversificare a portofoliului de active administrate precum şi politica de dividend atrăgătoare derulată în ultimii ani de către SIF-uri vor menţine probabil un interes ridicat pentru aceste titluri şi în perioada următoare, consideră Adrian Danciu.