Piaţa imobiliară ameninţă stabilitatea financiară în Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 noiembrie 2018

Piaţa imobiliară ameninţă stabilitatea financiară în Germania
Călin Rechea

Ultimul raport asupra stabilităţii financiare publicat de Bundesbank arată că dinamica preţurilor de pe piaţa imobiliară rezidenţială reprezintă un risc major pentru sistemul bancar.

În opinia băncii centrale a Germaniei, preţurile imobilelor rezidenţiale din multe oraşe sunt supraevaluate cu până la 30%, după o creştere accelerată în ultimii 8 ani.

Conform indicelui imobiliar de la Bundesbank, preţul mediu la nivel naţional a crescut cu aproape 46% din 2010 până la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care avansul mediu la nivelul primelor 7 oraşe din ţară a fost de peste 80% (vezi graficul).

În conferinţa de presă de la prezentarea raportului, Claudia Buch, vicepreşedinte la Bundesbank, a subliniat că "perioada extinsă de creştere economică puternică şi dobânzile scăzute au condus la acumularea vulnerabilităţilor în sistemul financiar", care "pot fi scoase la lumină de o încetinire severă a economiei", iar "efectul de contagiune la nivelul sistemului financiar poate amplifica acest declin".

Deşi băncile din Germania şi-au majorat semnificativ nivelul capitalului în ultimii ani, oficialii Bundesbank consideră că acesta s-ar putea dovedi insuficient pe fondul manifestării simultane a unor fenomene cum sunt creşterea riscului de default, creşterea dobânzilor şi reevaluarea activelor financiare pe piaţă.

"Acum este momentul pentru acumularea unui capital suficient şi consolidarea sistemelor de apărare ale sis­temului financiar", a mai declarat Claudia Buch.

Experienţa anilor trecuţi pare să fie o lecţie învăţată în cadrul Bundesbank. Din păcate, acţiunile sale trebuie să se limiteze la avertismente, în condiţiile în care politica monetară este decisă de Banca Centrală Europeană.

După cum au arătat oficialii băncii centrale a Germaniei, vulnerabilităţile sistemului financiar apar în urma sub­estimării riscului de credit, dar şi în urma optimismului exagerat în ceea ce priveşte valoarea activelor financiare sau a garanţiilor aferente creditelor.

"Un declin economic sever neaşteptat va conduce, probabil, la corectarea considerabilă a preţului activelor financiare şi la expunerea simultană a vulnerabilităţilor prezentate", se mai arată în comunicatul de presă al Bundesbank.

Pe lângă riscul de credit şi supraevaluarea activelor financiare şi garanţiilor bancare, expunerea faţă de riscul dobânzii reprezintă un element deosebit de important din lista vulnerabilităţilor subliniate de Claudia Buch, care a atras atenţia asupra "norilor de la orizont", reprezentaţi de intensificarea ris­curilor geopolitice, tensiunile comerciale şi incertitudinea cu privire la Brexit.

Doamna Buch a mai declarat că "sectorul financiar a devenit mai vulnerabil şi la nivel global", în condiţiile în care datoriile sectorului public şi a celui privat sunt mult mai mari decât în urmă cu 10 ani.

În aceste condiţii, "capacitatea guvernelor de a acţiona din punct de vedere fiscal este limitată", după cum a mai arătat oficialul Bundes­bank.

La fel ca în urmă cu zece ani, subes­timarea riscului de credit ocupă un loc important în lista vulnerabilităţilor sectorului financiar. În comunicatul Bundesbank se arată că o contracţie economică va determina creşterea presiunilor asupra capitalului bancar, pe fondul creşterii pierderilor din creditare şi a ponderii de risc pentru activele bilanţiere, mai ales în condiţiile în care "s-a observat o creştere puternică a creditării către companiile vulnerabile din punct de vedere financiar".

Povestea veche a supraevaluării garanţiilor bancare, care se repetă, probabil şi la noi, a fost readusă în atenţie de vicepreşedintele Bundes­bank şi ilustrată cu situaţia de pe piaţa imobiliară din Germania. "În eventualitatea unei corecţii, valoarea garanţiilor poate înregistra un declin accelerat neaşteptat, care va conduce la pierderi masive în portofoliile de credite imobiliare".

Mai mult, "vulnerabilităţile nu sunt limitate la nivelul instituţiilor financiare individuale, ci au un caracter sistemic", iar astfel "nu există posibilitatea cunoaşterii impactului potenţial asupra sistemului financiar în ansamblul său".

În ciuda recunoaşterii măsurilor adoptate pentru consolidarea stabilităţii financiare, raportul Bundesbank are o concluzie deosebit de îngrijorătoare: sistemul financiar al celei mai mari economii din zona euro a devenit mai vulnerabil în ultimii ani.

Dacă autoritatea monetară a Germaniei recunoaşte această stare de lucruri, aşteptările pentru celelalte sisteme bancare din zona euro nu pot fi decât extrem de reduse, aşa cum o arată şi apelurile tot mai insistente pentru finalizarea uniunii bancare, adică a cadrului european de socializare a pierderilor din sistemul financiar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb