Piaţa imobiliară din România continuă să evolueze, iar specialiştii din domeniu au analizat principalele tendinţe în cadrul evenimentului "Real Estate & Construction Forum", desfăşurat pe 28 februarie 2025, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Preţurile apartamentelor noi din Bucureşti au crescut cu peste 50% în ultimii cinci ani, iar livrările de spaţii comerciale şi industriale au cunoscut dinamici semnificative.
În sectorul retail, în 2024 au fost livraţi 170.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, iar pentru 2025 se estimează peste 200.000 de metri pătraţi, conform unui comunicat transmis redacţiei. "Ne aşteptăm ca anul acesta să avem peste 200.000 mp, deci cererea şi apetitul sunt, în continuare, ridicate. Vedem o revenire a proiectelor de tip mall", a declarat Liana Dumitru, Director Retail Agency, Colliers Romania.
Pentru sectorul industrial şi logistic, cererea a fost de 620.000 mp în 2024, cu 20% sub media ultimilor cinci ani. Cu toate acestea, specialiştii consideră că România are potenţialul de a deveni un hub regional, mai ales în contextul intrării în Schengen. "Gradul de neocupare este destul de scăzut la 4,5 - 5%, întrucât nu se mai dezvoltă speculativ", a explicat Victor Coşconel, Partner & Head of Leasing | Office, Industrial & Logistics, Colliers Romania.
Sectorul de birouri a fost marcat de un fenomen de reînnoire a contractelor, în contextul în care livrările de noi spaţii au fost extrem de reduse. "Cele mai mari tranzacţii sunt Genpact şi Vodafone - ele au rămas cu modificări de spaţiu în clădirile existente. Pentru 2025 aşteptăm pe piaţă în jur de 6.000 mp - cele mai mici livrări din 2004 încoace", a precizat Lucian Opriş, Director, Tenant Services, Office 360 & Industrial, Colliers Romania, conform aceleiaşi surse.
În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială, tendinţa de creştere a preţurilor continuă. "În ultimii 5 ani, dacă ne uităm la Bucureşti, preţul apartamentelor noi a crescut cu peste 50%. Diferenţa dintre apartamentele vechi şi cele noi a crescut accentuat", a declarat Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation and Advisory Services, Colliers Romania. Potrivit acestuia, cererea rămâne ridicată, iar numărul redus de proiecte autorizate pune presiune pe preţuri.
Dezvoltatorii imobiliari subliniază importanţa regenerării urbane şi a creării unor comunităţi cu facilităţi integrate. "Aşteptările sunt bune. Preţurile, în ultimii doi ani, au fost în creştere, iar interesul clienţilor pentru a locui în gated communities a crescut", a declarat Irina Caraene, Director Vânzări, Cordia România.
În ciuda provocărilor economice şi legislative, piaţa imobiliară din România îşi menţine atractivitatea, iar investitorii urmăresc să se adapteze noilor condiţii. Evenimentul "Real Estate & Construction Forum" a reunit 200 de lideri din domeniu, oferind o platformă de discuţii despre viitorul sectorului.