Piaţa muncii este mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale

G.D.
Miscellanea / 24 martie 2023

Piaţa muncii este mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale

Astăzi, Fundaţia Health Action Overseas Romania (HAO) a organizat la Bucureşti evenimentul "CARIERA MEA CONTEAZA!", pentru a prezenta produsele realizate în cadrul proiectului cu acelaşi nume, cofinanţat prin Programul Erasmus+ al Uniunii Europene. Manifestarea a reunit reprezentanţi ai unor furnizori publici si privaţi de servicii educaţionale, sociale şi de ocupare, organizaţii de afaceri, reprezentanţi ai mass media, conform unui comunicat remis redacţiei.

"Prin implementarea acestui proiect am urmărit, pe de o parte, dezvoltarea abilităţilor de gestionare a carierei de către persoanele cu dizabilităţi intelectuale, prin îmbunătăţirea accesului acestora la informaţii utile despre piaţa muncii şi creşterea gradului de participare la programe de învăţare continuă, iar pe de altă parte, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de orientare profesională dedicate persoanelor cu dizabilităţi intelectuale." a declarat Nicoale Dobrescu, directorul executiv al HAO şi managerul proiectului "CARIERA MEA CONTEAZA!".

Potrivit sursei citate, proiectul este implementat în perioada 1 octombrie 2020 - 31 martie 2023 de un consorţiu transnaţional, condus de HAO, care include parteneri din alte patru ţări: Consultis - Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Portugalia), Status Employment (Marea Britanie), Valakupiai Rehabilitation Centre (Lituania) şi M&M Profuture Training S.L. (Spania). De serviciile oferite prin proiectul "My Career Matters" beneficiază 375 de persoane cu dizabilităţi intelectuale (75 din România) şi 600 specialişti din diferite sectoare ale educaţiei adulţilor, din zona publică şi privată (120 din România).

"De exemplu, datorită acestui proiect, persoanele cu vârsta de peste 18 ani, cu dizabilităţi intelectuale uşoare sau moderate, au la dispoziţie un ghid conceput într-un format accesibil, uşor de citit şi înţeles. Acesta cuprinde informaţii despre: piaţa muncii, profesii şi ocupaţii, opţiuni de educaţie şi formare profesională, legislaţia muncii (salarizare, deduceri, beneficii, concedii, notificări la părăsirea locului de muncă etc). Totodată, Ghidul include informaţii despre 25 de profiluri de posturi (sarcini, condiţii de muncă, abilităţi necesare, salariu/oră, locuri de muncă asociate), studii de caz, exerciţii conexe şi activităţi opţionale, linkuri către resurse uşor disponibile", a explicat Alina Dobrescu, coordonator formare în cadrul HAO.

Tot pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, echipa de proiect a realizat un pachet de instruire privind informarea în carieră, cuprinzând trei cursuri special concepute pentru a le dezvolta capacităţile şi pentru a le ajuta să depăşească barierele informaţionale şi/sau psihologice cu care se confruntă. Participând la aceste sesiuni de instruire, persoanele cu dizabilităţi intelectuale pot dobândi informaţii utile privind: piaţa muncii, profesii, ocupaţii şi locuri de muncă, cerinţe minime pentru profesii şi competenţe specifice fişei postului, posibilităţi de formare profesională, oportunităţi de angajare. De asemenea, pot învaţa: să-şi recunoască punctele forte, să exploreze opţiuni de carieră adecvate, să întocmească un CV şi o scrisoare de intenţie. O atenţie deosebită a fost acordată furnizării unor informaţii utile privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi potrivit legislaţiei în vigoare,

inclusiv în ceea ce priveşte acomodarea rezonabilă la locul de muncă, şomajul şi protecţia socială. De asemenea, sunt punctate, într-o manieră uşor de înţeles: munca la negru, exploatarea şi discriminarea la locul de muncă.

Cel de al treilea produs realizat în cadrul proiectului, "Xplore LMI", se adresează specialiştilor care lucrează cu persoane cu dizabilităţi intelectuale. Acesta include un set de instrumente inovatoare (activităţi, jocuri) cu suport metodologic aferent, adaptat nevoilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, privind explorarea şi gestionarea informaţiilor referitoare la piaţa muncii în diferite contexte (şcoală, tranziţia de la şcoală la muncă, căutarea unui loc de muncă, angajare), precum şi modalităţi practice în care pot fi structurate şi furnizate beneficiarilor informaţiile privind piaţa muncii de către practicienii din domeniu.

Evenimentul a fost foarte bine primit de specialiştii prezenţi, care au exprimat interesul de a utiliza aceste instrumente în activitatea pe care o desfăşoară cu persoanele cu dizabilităţi şi de a colabora cu echipa HAO şi pe alte paliere, inclusiv pe zona de formare, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Piaţa muncii este mai accesibilă pentru

    persoanele cu dizabilităţi intelectuale", 

    asa este se vede la mai la toti politicienii

    care muncesc din "greu" ptr. popor 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb