Piaţa petrolului - tot mai nervoasă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 august 2004

Cotaţiile ţiţeiului au ajuns, pentru prima oară în istorie, la aproximativ 44 de dolari/baril

Preţul petrolului a înregistrat, la finele săptămînii trecute, un nou maxim istoric, din cauza temerilor legate de situaţia celui mai mare exportator de profil din Rusia, grupul "Iukos". Investitorii se tem din ce în ce mai mult că situaţia financiară a gigantului rus va determina stoparea exporturilor acestuia, într-un moment în care Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) produce aproape la capacitatea maximă.

Preţul petrolului brut tranzacţionat pe piaţa din New York a încheiat ultima zi a săptămînii trecute cu 43,80 de dolari/baril, cîştigînd 1,05 dolari faţă de ziua anterioară. Tot în cursul şedinţei bursiere de vineri, cotaţiile petrolului au ajuns pînă la 43,85 dolari/baril, cel mai ridicat nivel de după 1983 - cînd au fost lansate contractele futures avînd ca activ ţiţeiul. Pe piaţa londoneză, petrolul brut de tip Brent a încheiat săptămîna 26-30 iulie cu o cotaţie de 40,03 dolari/baril, în creştere cu 78 de cenţi.

Menţionăm că, în ultima zi a săptămînii trecute, autorităţile de la Moscova au dat grupului "Iukos" un termen de o lună ca să-şi achite datoriile de 3,4 miliarde de dolari pe care acesta le are către Fisc, pentru impozite neplătite în anul 2000. Anunţul a generat nervozitate pe piaţă, ştiut fiind faptul că gigantul rus nu dispune de lichidităţi şi, în consecinţă, prăbuşirea acestuia este iminentă.

Pînă la ora actuală, "Iukos" a plătit doar 20% din datoria mai sus amintită. Reprezentanţii companiei au dat, însă, asigurări, că vor să achite cît mai rapid ceea ce datorează autorităţilor fiscale. Totuşi, surse din grupul petrolier afirmă, citate de agenţiile de presă străine, că acesta nu va putea să facă plăţi mai mari de 1,8 miliarde de dolari.

"Problemele financiare ale grupului «Iukos» se vor agrava în săptămînile care urmează, iar piaţa este foarte nervoasă, întrucît este posibil să piardă 1,7 milioane de barili/zi (producţia «Iukos» - n.r.)", afirmă Steve Turner, analist de profil la "Commerzbank Securities".

"Iukos" ar putea să-şi oprească exporturile pe la jumătatea lunii august, ca urmare a îngheţării conturilor sale bancare şi a proprietăţilor.

Rusia aplică taxe majorate la exportul de ţiţei

Rusia aplică, începînd cu data de 1 august, taxe vamale majorate la exportul de ţiţei, respectiv 69,9 dolari/tonă, cifră care reprezintă recordul în materie. Aceste taxe sînt calculate după un nou sistem şi au fost generate de creşterea continuă a preţurilor pe piaţa mondială de profil. Taxele la exportul de petrol vor fi reactualizate din două în două luni, în baza monitorizării bilunare a preţului ţiţeiului rus pe pieţele externe. Taxele care au intrat în vigoare ieri au fost stabilite în baza monitorizării pe lunile mai şi iunie. Preţul mediu al ţiţeiului Urals a fost de 33,58 dolari/baril în perioada 1 mai-30 iunie, comparativ cu cel de 30,53 dolari/baril, înregistrat în perioada martie-aprilie.

În perioada 1 iunie-31 iulie, taxele la exportul de ţiţei au fost de 41,6 dolari/tonă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb