Piaţa Universităţii, faţă-n faţă cu Jandarmeria

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 24 februarie 2012

Piaţa Universităţii, faţă-n faţă cu Jandarmeria

Câţiva protestatari din Piaţa Universităţii au intrat, ieri, în audienţă la Jandarmeria Română, după amenzile primite, de Ziua Îndrăgostiţilor, în Centrul Vechi din Capitală. Deşi "ciumpalacii" au fixat din timp o întâlnire cu inspectorul general Costel Gavrilă în intervalul programului cu publicul, acesta a fost de negăsit la sediul instituţiei. Tinerii au fost, însă, invitaţi la discuţii de colonelul Adrian Marin Faur, prim adjunctul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, cu menţiunea că întâlnirea cu domnul Costel Gavrilă se amână pe săpămâna viitoare.

Adrian Marin Faur: "Dacă amenzile aplicate protestatarilor în Centrul Vechi sunt abuzive, vom lua măsuri"

Deşi Adrian Marin Faur a încercat să conducă discuţiile cu protestatarii pe un ton extrem de oficial şi imparţial faţă de evenimentele petrecute în seara de 14 februarie în Centrul Vechi, tinerii au reuşit să-i "smulgă", totuşi, câteva promisiuni reprezentantului Jandarmeriei, dar şi câteva zâmbete.

Dacă amenzile primite în Centrul Vechi sunt abuzive, atunci Jandarmeria îi va sancţiona pe agenţii constatatori care se fac vinovaţi pentru această situaţie, a declarat prim adjunctul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Concret, protestatarii sunt nemulţumiţi că au aflat din presă de amenzile pe care Jandarmeria Română le-a aplicat cu ocazia legitimării din Centrul Vechi.

Vlad Paraschivoiu, unul din tinerii amendaţi în seara de 14 februarie, ne-a explicat: "Jandarmii ne-au oprit în Centrul Vechi şi ne-au cerut să ne legitimăm. Eu, personal, am răspuns că nu sunt obligat să o fac, atâta vreme cât agentul constatator a refuzat, la rândul său, să se legitimeze. Deşi am insistat să aflu cu cine stau de vorbă, jandarmul tot nu mi-a arătat legitimaţia sa, şi-a spus doar numele. Întâi mi-a spus că se numeşte Grecu, apoi Georgescu George. Având în vedere că mi s-a spus că este vorba despre o simplă legitimare, i-am arătat actele. Fără să mă anunţe de intenţia sa, mi-a întocmit proces verbal. Apoi am aflat dintr-un comunicat de presă, că, de fapt, am fost amendat, alături de ceilalţi colegi".

Situaţia descrisă de Vlad Paras-chivoiu ne-a fost confirmată şi de alţi protestatari. În faţa acestei realităţi, Adrian Marin Faur nu a comentat foarte mult, mulţumindu-se să ne declare că, dacă tinerii vor demonstra cu martori cele afirmate, instanţa de judecată poate decide dacă amenzile au fost sau nu aplicate ilegal.

"Dacă nu au respectat procedurile, agenţii constatatori vor fi sancţionaţi", a concluzionat prim adjunctul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Protestatarii: "Simţim că Jandarmeria este politizată"

În faţa acuzaţiilor aduse de tineri la adresa Jandarmeriei, potrivit cărora insituţia ar fi politizată, având în vedere că, recent, presa a relatat că ofiţerul Claudiu Gogu a fost surprins în sediul central al PDL, Adrian Marin Faur s-a rezumat să declare că Jandarmeria este, potrivit legii, o ins-tituţie apolitică.

Claudiu Gogu s-a disculpat, acum câteva zile, spunând că vizita sa la sediul central al PDL a reprezentat o încercare de mediere a relaţiilor dintre reprezentanţii democrat-liberali şi revoluţionarii de la Asociaţia 21 Desembrie, potrivit presei.

Unul din tinerii prezenţi la discuţiile de ieri a declarat: "Deşi, pe data de 14 februarie nu a fost prima dată când ne-am aflat în Centrul Vechi, brusc am fost opriţi şi amendaţi. Avem senzaţia că se încearcă intimidarea noastră. Simţim o presiune, simţim că Jandarmeria nu este imparţială".

Totodată, aceştia au mai amintit că purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a dezinformat în legătură cu protestul anti-ACTA din 11 februarie. Atunci, Georgian Enache a declarat pentru agenţiile de presă că în Piaţă au fost prezente 300 de persoane, când, de fapt, cel puţin 1.500 de tineri au venit să strige împotriva ACTA şi a clasei politice.

Adrian Marin Faur a precizat, scurt, că Georgian Enache a făcut doar o estimare.

Tinerii au trecut în revistă şi evenimentele din 19 ianuarie, când USL a adus, cu autocarele, mai mulţi protestatari în Capitală. În acea seară, spun ei, mai mulţi "agitatori" au încercat, prin acţiunile de violenţă de la sfârşitul protestului, să decredibilizeze mişcarea paşnică din Piaţa Universităţii.

"Pe 20 ianuarie, imediat după protestul USL, am fost tras pe dreapta de doi poliţişti, la semaforul de la Palatul Telefoanelor. Era ora 23, tocmai mă retrăgeam spre casă din Piaţa Universităţii. În acel moment, un individ îmbrăcat în civil, cu hanorac, glugă şi fular pe nas, îi dădea ordin unuia din poliţişti să mă controleze, ca nu cumva să am la mine materiale pirotehnice. Atunci l-am întrebat în ce calitate dă astfel de indicaţii, moment în care s-a legitimat. Era jandarm. În total, erau patru jandarmi astfel îmbrăcaţi. Această întâmplare ridică suspiciunea că printre agitatorii din noaptea de 19 ianuarie erau şi jandarmi", ne-a mai spus unul din tinerii care protestează în fiecare seară în Piaţa Universităţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb