PIB - ul a crescut cu 8,2%

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 3 iunie 2008

PIB - ul a crescut cu 8,2%

Produsul intern brut al ţării noastre estimat pentru trimes­trul I al anului 2008 a fost de 86,7 miliarde lei, în creştere cu 8,2% faţă de primul trimestru al anului 2007, ne indică un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Chiar şi prognozele considerate optimiste ale analiştilor noştri au fost depăşite, creşterea economică pentru primul trimestru al acestui an fiind determinată de mai mulţi factori.

Lucian Anghel, economist şef al BCR, consideră că sectorul construcţiilor a fost unul dintre principalele determinan­te ale creşterii economice, care, în ţara noastră, nu a fost influenţat de criza subprime din Statele Unite. Domnia sa apreciază că acest sector se va dezvolta puternic mulţi ani de acum încolo, infrastructura, clădirile de birouri şi cele rezidenţiale, fiind motoarele acestui domeniu.

În acelaşi timp, economistul BCR apreciază: "Nu trebuie să fim euforici în ceea ce priveşte această creştere, întrucât se manifestă un puternic efect de bază al taxei pe valoarea adăugată". Colectarea mai bună a TVA-ului din ultimii doi ani a reprezentat un factor important de creştere a PIB-ului pes­te aşteptările analiştilor internaţionali, este de părere domnul Lucian Anghel.

Efectul de bază se resimte şi datorită evoluţiei industriei auto, în opinia economistului BCR, care susţine: "Lunile ianuarie şi februarie au fost excelente în acest domeniu. Dacă şi în lunile următoare acest domeniu va evolua la fel de mult, avem şanse ca la finalul acestui an creşterea economică să atingă 8%, în condiţiile în care în Statele Unite creşterea economică a fost de 0,9% pentru primul trimestru, iar în zona euro a fost sub cea din SUA".

Creşterea peste aşteptări a produsului intern brut a determinat ieri, o apreciere a monedei naţionale în raport cu euro de 0,36% comparativ cu cotaţia de vineri. Moneda euro s-a tranzacţionat astăzi, la valoarea de 3,6082 lei pentru un euro, reprezentând maximul ultimei luni.

Investiţiile au crescut cu peste 35%

Investiţiile realizate în economia naţională s-au majorat cu 35,2% în preţuri curente, în primul trimestru al anului 2008, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 12,36 miliarde de lei, informează comunicatul de ieri al Institutului Naţional de Statistică.

Utilajele (inclusiv mijloacele de transport) şi lucrările de construcţii noi au înregistrat o scădere a ponderii în total investiţii, faţă de trimestrul I al anului trecut, cu 0,2 respectiv 0,7 puncte procentuale, conform comunicatului INS.

Acesta mai indică o creştere a valorii investiţiilor în utilaje cu 35,4%, iar construcţiile noi cu 33,1% comparativ cu anul trecut.

INS arată că ponderea investiţiilor în alte cheltuieli a crescut cu 0,9 puncte procenuale, comparativ cu anul trecut.

În comunicat se mai menţionează că principalele ramuri în care s-au realizat investiţii în primul trimestru al anului au fost: industria - 38,7% din total investiţii, comerţul cu ridicata şi amănuntul - 23,5%, construcţiile - 17%, respectiv agricultura - 9,4%.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Doriti sa faceti ceva bani in plus in 10 minute?

    Citeste www.bursa.ro 

    1. Nu te inteleg Ignatescule. Chiar crezi asta sau e spus la misto?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb