PIB-ul României a recuperat, în mare parte, contracţia suferită în lockdown-ul Covid-19

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 mai 2021

PIB-ul României a recuperat, în mare parte, contracţia suferită în lockdown-ul Covid-19

BCR şi-a revizuit estimarea de creştere şi preconizează un avans al PIB de +6,7% pentru România în 2021 Premierul Florin Cîţu: "România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani"

Economia România a crescut peste aşteptări în primul trimestru al acestui an, cu o dinamică de 2,8% comparativ cu trimestrul al patrulea din 2020, când produsul intern brut (PIB) a urcat de asemenea peste aşteptări cu 4,8% în ritm trimestrial. Comparativ cu trimestrul întâi din 2020, când economia a resimţit parţial debutul pandemiei, PIB-ul României a scăzut cu 0,2% pe seria brută şi nu a înregistrat nicio modificare pe seria ajustată sezonier, potrivit estimărilor "semnal" publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, economia a recuperat în mare parte contracţia suferită în lockdown-ul Covid, cel puţin cu trei luni mai rapid decât estimările analiştilor şi ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Potrivit scenariului de bază al BNR, economia internă urmează să cunoască un avans moderat în cel de-al doilea trimestru din acest an, succedat de o accelerare în a doua parte a anului în condiţiile atingerii în lunile de vară unui prag critic al vaccinării.

"Influenţe favorabile sunt asociate şi tranziţiei probabile către un an normal din punct de vedere meteorologic, dar şi includerii, în premieră, în scenariul de bază, a unei ipoteze privind atragerea de fonduri europene aferente programului «Next Generation EU». Includerea acestei ipoteze şi impactul presupus favorabil au ca premise, pe de o parte, volumul consistent de fonduri alocate României (dintre care grant-uri în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă în cuantum de 6,4 la sută din nivelul PIB al anului 2019, cumulat, în intervalul 2021-2026), iar pe de altă parte, intenţia fermă a Comisiei Europene de a distribui deja în anul curent un avans în cuantum de până la 13 la sută din volumul total al finanţărilor disponibile", potrivit raportului BNR asupra inflaţiei.

Ca urmare a datelor INS, BCR şi-a revizuit pentru a doua oară în acest an estimarea de creştere a Produsului Intern Brut (PIB) al României în 2021 la +6,7% de la +4,2% (iniţial +2,7%). De aşteptat este de asemenea ca inclusiv guvernul să revizuiască pentru a doua oară creşterea PIB din acest an, în acest prezent la o estimare de +5%.

"O nouă surpriză majoră. Creşterea PIB în termeni reali (...) a fost peste estimarea noastră de +0,7% trimestru/trimestru şi peste mediana sondajului Bloomberg de +0,1% trimestru/trimestru. În termeni an/an, PIB real şi-a ameliorat contracţia la -0,2% în T1 2021, de la -1,4% în T4 2020. Ne revizuim prognoza de creştere economică pentru 2021 la +6,7% de la +4,2%. (...) Avansul campaniei de vaccinare şi ridicarea restricţiilor ar trebui să joace un rol cheie în concretizarea redresării economice. Bucureşti şi alte oraşe mari unde populaţia activă din punct de vedere economic este concentrată au rate de vaccinare de aproape sau peste 40%, chiar dacă campania per total din România mai are mult până departe", comentează Eugen Sinca, analist BCR Cercetare.

Potrivit acestuia, cererea reprimată în timpul pandemiei de la nivelul gospodăriilor şi investiţiile publice, finanţate prin fonduri UE, ar trebui să fie principalii factori de creştere economică în următoarele trimestre.

Totodată, de menţionat că, în luna aprilie, indicii ESI calculaţi de Comisia Europeană privind încrederea în economia României au cunoscut o creştere puternică pe toate sectoarele analizate, evoluţie ce indică o aşteptare de accelerare a activităţii economice în trimestrul al doilea din acest an din partea managerilor locali. Indicatorii ESI au o relaţie relevantă de corelaţie cu nivelul activităţii economice.

Andrei Rădulescu, BT: "Estimările INS confirmă relansarea în formă de V pentru economia internă"

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, arată că estimările publicate de INS confirmă relansarea în formă de V pentru economia internă după incidenţa pandemiei.

"Statisticile indică continuarea procesului de ameliorare a climatului din sfera economiei interne la început de 2021, confirmându-se intrarea într-un nou ciclu economic. Această evoluţie a fost susţinută de accelerarea procesului de vaccinare, mix-ul relaxat de politici economice în implementare şi efectul bază (dat fiind că la jumătatea lunii martie 2020 au fost introduse restricţii pentru contracararea crizei sanitare). Estimările publicate astăzi de INS confirmă relansarea în formă de V pentru economia internă după incidenţa pandemiei, precum şi intrarea într-un nou ciclu economic", arată Rădulescu.

Potrivit acestuia, din perspectiva sectorială se evidenţiază majorarea producţiei industriale şi comerţului cu amănuntul cu dinamici anuale de 2,9%, respectiv 4,1% în perioada ianuarie-martie 2021. Pe de altă parte, sectorul construcţiilor, vedeta anului pandemic 2020, a consemnat un avans de doar 1,2% an/an în primele trei luni din 2021, potrivit analistului.

Valentin Tătaru, ING: "Economia României dovedeşte că a dezvoltat un nivel de rezilienţă la şocuri remarcabil"

Valentin Tătaru, economist la ING Bank, notează într-un raport că primul trimestru al lui 2021 a venit cu "un factor wow", respectiv revenirea la nivelurile PIB pre-pandemice graţie creşterii de 2,8%.

"Riscurile la adresa prognozei noastre deja optimiste de +5,5% în 2021 par în mod clar să incline în sus. Economia este peste nivelurile pre-pandemie. Este cu circa 1 trimestru mai devreme decât estimat şi pavează drumul pentru o rată de creştere a PIB în 2021 care ar putea să depăşească chiar şi prognoza noastră optimistă de 5,5%", arată Tătaru.

Acesta adaugă: "Întrucât comerţul cu amănuntul, construcţiile şi industria nu au înregistrat neapărat cifre impresionante în primul trimestru, bănuim că principalii factori de creştere au fost legaţi de sectorul public şi posibil de agricultură. Acesta din urmă ar putea beneficia de efecte pozitive de bază în 2021 după un 2020 foarte slab. Cu toate acestea, vom aştepta detaliile înainte de a reface calculele şi de a revizui, eventual, prognoza noastră".

Tătaru mai notează că multe depind de situaţia epidemiologică şi de ritmul vaccinării, unde analistul spune că autorităţile au fost nevoite să vină cu căi mai inovatoare pentru a menţine ritmul vaccinări la un nivel decent.

"Totul indică către o vară relaxată", arată Tătaru.

Acesta conchide notând faptul că economia României dovedeşte că a dezvoltat un nivel de rezilienţă la şocuri "remarcabil".

"Creşterea mai alertă va ajuta la diluarea ponderii mari a cheltuielilor bugetare rigide", mai afirmă economistul.

Premierul Cîţu a scris de asemenea, ieri, pe pagina sa de Facebook, că "România are cea mai rapidă revenire economică din istorie, ca răspuns la cea mai mare criză economică din ultima sută de ani"

"Am luat cele mai bune măsuri şi economia a răspuns pozitiv. Acum pregătim toate măsurile ca economia României post-pandemie să fie mai puternică, mai competitivă, mai rezilientă. În următorii ani, eu mă aştept la o creştere economică care să spulbere toate estimările făcute până acum", a scris Cîţu pe Facebook.

Cifrele detaliate privind evoluţia PIB în primul trimestru din acest an urmează să fie publicate în data de 8 iunie. De menţionat că avansul trimestrial al PIB de 2,8% ar putea suferi anumite revizuiri de ordin minor în următoarea perioadă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ha ha ha!

    Ia bagati graficul ala in log scale si mai vorbim. 

    Ca sa nu spun ca nu aveti sau nu doriti sa afisati graficul Romaniei mai jos de 2000 respectiv pana in 1860! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. "Romaniei" cu sens de teritoriu => pibul real de atunci GNP-ul in nominal sau scala log.

      semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb