Picaj al acţiunilor Electrica, după decizia tranzacţiei cu Fondul Proprietatea

ADINA ARDELEANU, ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 7 noiembrie 2017

Picaj al acţiunilor Electrica, după decizia tranzacţiei cu Fondul Proprietatea

Brokerii: Deprecierea EL, pe fondul scăderii pieţei, dar şi din cauza tranzacţiei cu FP

Adrian Simionescu: "Preţul la care EL şi-a achiziţionat de la Fondul Proprietatea participaţiile este considerat de către investitori foarte mare şi nejustificat"

Tranzacţia FP-Electrica, printre subiectele moţiunii PNL împotriva ministrului Energiei Toma Petcu

Pare că piaţa de capital nu a văzut cu ochi buni aprobarea tranzacţiei prin care "Electrica" achiziţionează participaţiile Fondului Proprietatea în filialele sale, cel puţin deocamdată, căci cotaţia EL a înregistrat o scădere abruptă, imediat după Adunarea Generală din 26 octombrie.

Titlurile Electrica au ajuns, ieri, la 12,34 lei/unitate, cu 4,78% mai jos faţă de 26 octombrie şi cu 4,34% sub nivelul de la începutul lunii octombrie. Totodată, indicele BET-NG al acţiunilor energetice a coborât cu 0,83%, de la începutul lunii trecute, iar indicele principal BET, cu 1,45%.

Brokerii pun deprecierea EL pe fondul scăderii pieţei, dar şi pe seama tranzacţiei cu FP.

Adrian Simionescu, director general în cadrul Vienna Investment Trust, ne-a declarat: "Deprecierea titlurilor EL se înscrie în tendinţa generală de scădere a pieţei din ultima perioadă. Aceasta a apărut pe de o parte pentru că au avut loc marcări de profit, iar pe de altă parte din cauza instabilităţii fiscale pe care Guvernul a promovat-o şi care a indus oarece temere în rândul investitorilor în legătură cu rezultatele care ar putea să se înregistreze anul viitor, din perspectiva stabilităţii companiilor din portofoliu.

Pe de altă parte, preţul la care EL şi-a achiziţionat de la Fondul Proprietatea (FP) participaţiile este considerat de către investitori foarte mare şi nejustificat. Din acest motiv, foarte mulţi au decis să vândă acţiuni ale companiei. Din punct de vedere strategic, este benefic pentru societate că a achiziţionat acele participaţii, deşi sunt minoritare, dar preţul pe care l-au plătit este prea mare în comparaţie cu valoarea participaţiilor respective, ceea ce a dus la taxarea companiei de către investitori".

În opinia lui Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul Estinvest, motivul principal pentru deprecierea de săptămâna trecută a cotaţiei EL este legat de scăderea generală a pieţei, în care a fost atrasă şi compania de energie electrică: "Acest element este mai important decât faptul că societatea a hotărât să cumpere de la FP deţinerile la subsidiarele sale, pentru că decizia este în continuare în vigoare şi, cu toate acestea, astăzi (n.r. ieri), cotaţia EL a crescut.

Este clar că va ieşi o sumă importantă de bani din societate şi, probabil investitorii au fost nemulţumiţi, pentru că aceasta ar fi putut merge către dividende, astfel încât unii au ieşit din acest emitent, mai ales că, recent, au fost şi alegeri în CA. Totuşi, acest fapt este mai puţin important decât scăderea generalizată a întregii pieţe".

Pe data de 26 octombrie, acţionarii Electrica au aprobat achiziţionarea întregii participaţii deţinute de FP la capitalul social al filialelor EL, pentru 752.031.841 lei.

Tranzacţia nu va afecta dreptul la dividende al FP pentru anul financiar 2016, aşa cum a fost aprobat deja la nivelul fiecărei filiale, a căror valoare totală este de 97.968.159 lei.

În condiţiile în care înţelegerea încheiată anul acesta depăşeşte, din punct de vedere financiar, ceea ce Electrica era dispusă să plătească în anii trecuţi, unii specialişti din piaţa de energie au susţinut că preţul plătit, acum, către FP este prea mare.

Cu toate acestea, directorul general al companiei, Cătălin Stancu, cât şi Ministerul Energiei au declarat că tranzacţia aprobată şi finalizată, pe 1 noiembrie, este cea mai bună posibil pentru companie.

Cătălin Stancu a fost întrebat despre raţiunile acestei tranzacţii, săptămâna trecută, în Parlament, în cadrul Comisie de anchetă a activităţii ANRE.

Acesta a explicat că dividendele cuvenite FP nu sunt incluse în tranzacţie: "Ele sunt drepturi câştigate şi acordate acţionarilor, inclusiv statului, acum şapte luni, înainte de orice decizie legată de tranzacţie.

Cu sau fără tranzacţie, toţi acţionarii, inclusiv Fondul, îşi încasează dividendele. Răspunsul este că dividendele, tehnic, nu se includ în preţ".

Cătălin Stancu a explicat că tranzacţia pentru participaţiile minoritare era o obligaţie asumată la listarea companiei: "La data IPO-ului, erau nişte obligaţii de utilizare a capitalului, asumate de companie. Mai important este că este vorba de o decizie de oportunitate economică. În clipa în care ai cash, cum are Electrica, şi au fost critici multe în ultima perioadă legate de utilizarea justă a capitalului, trebuie să încerci să foloseşti acest capital cu randament maxim. Din analizele făcute cu patru consultanţi, utilizarea în tranzacţia cu Fondul Proprietatea dădea cel mai bun randament posibil în condiţiile de risc şi de oportunitate pe care le avem la momentul acesta la dispoziţie.

Utilizarea capitalului nu se rezumă numai la tranzacţia cu Fondul pentru că, în clipa de faţă, facem finanţarea tuturor filialelor de distribuţie cu aproximativ 150 de milioane de euro pentru programele de investiţii".

Ziarul BURSA a scris, recent, că Electrica este dispusă, acum, să ofere cu 60 de milioane de lei mai mult pentru pachetele Fondului, decât avea de gând cu un an în urmă.

În martie 2016, oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei, în condiţiile în care FP dorea 875 milioane de lei. Conform discuţiilor de atunci, Electrica nu era dispusă atunci ca FP să primească şi dreptul la dividende.

Domnul Stancu a spus că nu este la curent cu detaliile negocierilor de până anul trecut, pentru că nu are decât un an în Electrica: "Cu tot respectul, cred că e o comparaţie care necesită atenţie. Facem comparaţia unei tranzacţii care nu a reuşit cu o tranzacţie care a reuşit. Pe cale de consecinţă, sunt lucruri incomparabile. Este o negociere complicată şi nu cred că cineva e în stare să spună că un anumit preţ este un preţ perfect al unei negocieri. Precis că se poate întotdeauna mai bine. La momentul acesta, rentabilitatea maximă era asigurată de tranzacţia aceasta şi decizia acţionarilor a fost unanimă, cu 75% din 75% prezenţi. Pe cale de consecinţă, acţionarii, printre care sunt multe fonduri de investiţii sau bănci, confirmă că un astfel de plasament era, şi pentru ei, opţiunea potrivită".

Directorul Electrica a fost întrebat de ce nu a mers pe varianta unei majorări de capital la filiale, pentru a vedea dacă FP vine cu bani pentru a-şi menţine participaţiile.

Domnia sa a răspuns că astfel ar fi riscat o contestaţie în instanţă din partea minoritarului: "Orice împrumut pe care îl acordăm filialelor poate fi convertit în aport de capital social. Important este să faci finanţarea. Împrumutul sau aportul de capital social nu diferă foarte mult din punct de vedere al rentabilităţii. Ca să vă răspund direct, există impedimente legale când începi să faci o majorare de capital, când ai un acţionar minoritar, care ar putea să nu fie de acord cu o asemenea operaţiune. Fundamental, îi ceri să vină şi el cu cash ca să-şi păstreze participaţia, dar există şi riscul să conteste în instanţă operaţiunea. Riscul acela s-ar fi transferat în finanţarea investiţiilor, care sunt obiectivul principal al Electrica, la ora asta".

Tranzacţia FP-Electrica se numără printre subiectele moţiunii PNL împotriva ministrului Energiei Toma Petcu.

PNL-iştii au transmis: "Preluarea de către Electrica a pachetului de 22% de acţiuni deţinute de către Fondul Proprietatea la cele patru filiale ale sale reprezintă o decizie luată în grabă prin care se dislocă 163 de milioane de euro din bugetul companiei, afectate fiind investiţiile în sistem atât de necesare.

Statul român deţine, prin Ministerul Energiei, 48,78% din Electrica.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Oare nu scade prețul acțiunii datorită creșterii prețului energiei pe piața Spot? Oare nu va înregistra Electrica un an cu rezultat negativ? Dacă va avea un rezultat negativ, oare va mai plati dividende? Oare brokerii din articol nu sunt pe lângă subiect?

    Contrar tuturor opiniilor, in urmatoarele 4-6 luni, iarna, dinamica industrial in crestere, actiunile Electrica vor creste, vant bun la pupa!!!

    1. Si eu cred ca vor creste ,indeosebi datorita faptului ca nu mai este pana la infinit prizoniera FP!Daca sunt destepte toate societatile ar trebui sa faca la fel.Banii ii recuperea za in 10 ani din dividendele pe care ar trebuisa le dea FP.

      Bravo. O explicatie care face sens in sfarsit pe aici. Ce piata avem, vai de noi. Si ziarul asta ii si baga in seama pe toti neterminatii. Dragi brokerasi, mai puneti mana si cititi o carte de evaluare, e meseria voastra, respectati-va si respectati-ne.

      Vulturașii de la FP, care vând acțiunile la prețurile de acum, au citit sau n-au citit vreo carte de evaluare? :)

      Piata e facuta din neterminati si din terminati. Pe care preferi sa-i bage in seama?

      Ei trebuie sa se ingrase cat mai repede.Si actiunile Petrom au fost vandute sub pretul pietei.Imi pare rau ca Transelectica,desi anuntase ca-si cumpara actiunile de la FP n-a mai facut-o.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb