Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, consideră că o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar fi o "catastrofă" şi "începutul sfârşitului", întrucât astfel s-ar crea un precedent ce ar putea conduce la un efect de domino.
"Cel puţin suntem cu toţii de acord în Europa că un "Grexit" (ieşirea Greciei din zona euro - n.r.) ar fi o catastrofă, nu doar pentru economia greacă, ci pentru întreaga zonă euro. De fapt, aceasta este mai mult decât o zonă comună de liber schimb. Este o uniune monetară", a declarat Moscovici într-un interviu acordat cotidianului german Der Spiegel, preluat vineri de agenţiile France Presse şi EFE.
"Dacă o ţară abandonează această uniune, pieţele se vor întreba imediat cine urmează, iar acest lucru ar putea fi începutul sfârşitului", a explicat comisarul european.
Avertismentul său îl completează pe cel al ministrului german de finanţe, Wolfgang Schauble, care a atras atenţia anterior că o ieşire "dezordonată" a Greciei din zona euro nu poate fi exclusă. "Posibilitatea de a decide ce se va întâmpla o are numai Grecia. Noi nu ştim ce fac responsabilii din Grecia şi drept urmare nu putem să o excludem (părăsirea de către Grecia a zonei euro - n.r.)".
Totuşi, în interviul din Der Spiegel, comisarul Moscovici a susţinut înţelegerea convenită luna trecută cu guvernul de la Atena pentru continuarea acordului de asistenţă financiară destinată Greciei. El a amintit că prin acest acord, guvernul condus de Alexis Tsipras s-a angajat să implementeze reforme suplimentare menite să reducă deficitul bugetar şi să asigure un volum al încasărilor care să permită achitarea unei părţi din datoria publică faţă de creditorii internaţionali, respectiv UE şi FMI.