Pieţele de acţiuni au scăderi puternice, după ce Rusia a atacat Ucraina

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 24 februarie 2022

Pieţele de acţiuni au scăderi puternice, după ce Rusia a atacat Ucraina

Deprecieri de 3-5% la Bursa de Valori Bucureşti

Petrolul şi aurul cresc

Actualizare - Bursa de la Moscova a reluat tranzacţionarea

Bursa de la Moscova a reluat tranzacţionarea după circa două ore de suspendare a operaţiunilor, pe fondul războiului din Ucraina. Toate activele ruseşti au fost lovite, acţiunile şi obligaţiunile listate la Moscova prăbuşindu-se pe măsură ce investitorii evaluează efectele pe care sancţiunile ce vor fi implementate de Occident vor afecta economia Rusiei, notează The Financial Expres.

La ora României 11:30, indicele MOEX avea un recul de 24%, în timp ce pentru indicele RTS căderea era de 28%.

Acţiunile Gazprom, cea mai mare companie energetică a Rusiei, aveau o scădere de 27,5%, la 205,35 de ruble, în timp ce titlurile gigantului petrolier Lukoil se tranzacţionau la 4.825 de ruble, cu 19,9% sub închiderea precedentă.

Acţiunile Sbebank, cea mai mare bancă din Rusia, aveau o cădere de 38,9%, până la 127,51 de ruble.

---

Pieţele de acţiuni europene au deschis sesiunea de tranzacţionare în scădere puternică, pe fondul escaladării conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Indicele pan-european Stoxx 600 avea un declin de 2,8%, după jumătate de oră de la deschiderea sesiunii bursiere, în timp ce indicele DAX 30 de la Frankfurt era în scădere cu 3,5%. La Londra, indicele FTSE 100 avea un declin de 2,4%. Bursa din Moscova a suspendat activităţile tuturor pieţelor pe care le operează.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat astăzi dimineaţă că a autorizat o operaţiune militară în Ucraina, pentru a "apăra separatiştii" din estul ţării, iar NBC News a raportat că s-au auzit explozii la Kiev, conform CNCB.

În replică, preşedintele american a condamnat atacul asupra Ucrainei, declarând că "lumea trage Rusia la răspundere".

"Numai Rusia este responsabilă pentru moartea şi distrugerile pe care le vor produce acest atac, iar Statele Unite, aliaţii şi partenerii săi vor răspunde într-un mod unit şi decisiv", a spus Biden, mai notează sursa menţionată.

În acest context, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), indicii aveau deprecieri puternice în prima jumătate de oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare. Indicele BET, al celor mai lichide nouăsprezece acţiuni de la bursa noastră, era în scădere cu 2,85%, în timp ce indicele financiar BET-FI, avea un declin de 3,02%. Indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, avea o depreciere de 2,33%.

Valoarea tranzacţiilor era de 40,8 milioane de lei, peste o treime din valoarea medie zilnică a acestui an, de 96,9 milioane de lei.

Toate titlurile importante ale BVB erau în scădere. Acţiunile Banca Transilvania (TLV), fovoritele investitorilor străini care vor să ia expunere pe bursa noastră, aveau un declin de 2,99%, la 2,595 lei, în timp,ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) erau în scădere cu 2,91%, până la 20 de lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, aveau o depreciere de 2,35%, la 0,485 lei, iar titlurile Romgaz (SNG) erau în scădere cu 3,2%, până la 36,3 lei. Acţiunile Nuclearelectrica (SNN) aveau un recul de 3,41%, la 42,5 lei.

Pentru titlurile Fondul Proprietatea (FP), alt vehicul folosit de investitorii străini care vor să ia expunere pe economia ţării noastre, scăderea era de 3,13%, până la 2,01 lei.

Indicele BETAeRO, al companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, avea un recul de 4,91%, după jumătate de oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare.

Ilustrativ pentru perioade marcate de conflicte militare, petrolul şi aurul aveau creşteri consistente. Ţiţeiul Brent, relevant pentru piaţa europeană, a atins nivelul de 100 de dolari pe baril, pentru prima dată din toamna anului 2014. Aurul avea o creştere de 1,7%, la 1.943 de dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel din ultimul an.

La Londra, preţul aluminiului a urcat la un nivel record după anunţul privind incursiunea militară din Ucraina, în condiţiile în care sancţiunile impuse Rusiei probabil vor afecta exporturile Rusiei, un mare producător de metale, conform Reuters.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Ce se intampla? Parca eram toti de acord ca bursele vor continua sa creasca.

    1. Este o reactie emotionala care va trece. Moment bun de cumparare.

      Cand incerci sa prinzi un "falling knife" risti sa te tai.

      Acum chiar nu ai de unde sa stii ce se va intampla. Cu toate ca se vorbea de invazia Ucrainei, nu erau multi care chiar sa creada ca se va intampla cu adevarat. Discursul era ca Putin sta cu trupele la granita si negociaza din pozitii de forta. Na, uite ca invadeaza Ucraina. La noi nu vine, ca aici e NATO, dar oricum e mai grav decat se credea initial.

      Eh, sa nu exageram cu astfel de silogisme eronate. Faptul ca flerul tău ți a dictat sa lichidezi tot, iar al meu sa păstrez tot, nu conduce neaparat la ideea ca cineva (sa nu zic toți!) susținea ca bursele ar fi continuat sa crească în astfel de situații. Important cine iese la final mai câștigat. De ex, pentru mine e oportunitate bună de investit și de investigat.

      Este f interesant de observat profilul investitorilor analizând componenta indicilor și evoluția companiilor în cadrul acestor indici, mai ales azi. Asa îți dai seama în ce au investit "bibanii" și pe ce criterii își bazează investitiile. În orice poveste poți găsi noi oportunități și ceva nou de învățat. Experienta înseamnă practica activa și ajustare continua ;) Spor la investiții tuturor! 

      Ma bucur ca ai apreciat plasticitatea afirmatiei mele.

      Performantele "bibanilor" sunt supra-evaluate de mistificare. Ei au atat de multi bani incat investesc in aproape orice doar pentru diversificare. 

      "Bibanii" sunt performanti cand opereaza cu informatii privilegiate din inside.

      Cand vine valu', iti cam ia tot ce ai prin curte, de asta unii au mai multe case, respectiv curti ;) 

      Mulțumesc pentru "Asist", d-le Rotaru! ;)

      Pentru cei care au făcut armata, noțiunea de "biban" e clara...și în acest context eu nu înțeleg cum ajung ei la inside info. În fine, eu faceam referire la investitaurii in vremea pandemiei. Nu ca n ar fi loc pentru toată lumea...Ba din contra!

      Cat despre val, cum zici și tu, e util hedgingul (cu toate ca ii mai anevoios la noi ăștia din retail), dar la fel de bine poți sa ți iei placa de surf și sa urci și tu pe val ;). Spor! 

      Este clar ca Protaru nu este bastinas.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb