Pieţele emergente atrag mai puţin capital pe fondul dobânzilor ridicate ale Federal Reserve

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iulie

Pieţele emergente atrag mai puţin capital pe fondul dobânzilor ridicate ale Federal Reserve

Tendinţa fluxurilor de capital pozitive către pieţele emergente s-a păstrat în prima jumătate a anului 2024, însă valoarea acestora s-a diminuat, în condiţiile în care Federal Reserve a semnalat menţinerea dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru o perioadă mai îndelungată.

Ultimele date de la Institute of International Finance (IIF) arată o creştere a fluxurilor de capital către pieţele emergente în iunie 2024, în special a celor destinate investiţiilor în obligaţiuni (vezi graficul).

Investiţiile de portofoliu s-au ridicat la 16,1 miliarde de dolari, în condiţiile în care fluxurile nete către fondurile de acţiuni au fost de 4,9 miliarde de dolari, iar fluxurile nete către fondurile de obligaţiuni au fost de 11,2 miliarde de dolari.

Valoare fluxurilor de capital nete către pieţele emergente a scăzut până la 26 de miliarde de dolari în T2 2024, de la 99,3 miliarde în trimestrul anterior.

Titlurile de creanţă emise în pieţele emergente, cu excepţia Chinei, au înregistrat performanţe solide în 2024, după cum se precizează în raportul de la IIF, în condiţiile în care "principala forţă care stă la baza performanţei datoriei în valută a ţărilor din Europa Centrală şi de Est este carry trade, veniturile din cupoane urmând să atingă niveluri excepţional de ridicate de rentabilitate".

Un risc major îl reprezintă faptul că performanţa este dependentă de condiţiile financiare din SUA şi deciziile de politică monetară ale Federal Reserve.

Pentru titlurile de creanţă din China s-au înregistrat ieşiri nete de 0,9 miliarde de dolari în iunie 2024 şi intrări nete cumulate de 18 miliarde în prima jumătate a anului, după intrări de 27,6 miliarde în a doua jumătate a anului trecut.

Randamentele în creştere pentru titlurile emise în monedele locale şi un dolar mai puternic au condus la pierderi pentru titlurile de creanţă în moneda locală pentru majoritatea pieţelor emergente. Randamente pozitive au fost raportate până în prezent pentru obligaţiunile emise în China, Mexic şi Africa de Sud.

În raport se mai arată că orice indicaţie din partea Federal Reserve privind un ritm mai lent de creştere a dobânzilor sau anunţarea unei pauze în procesul de restricţionare a politicii monetare va atenua presiunea asupra monedelor din economiile emergente şi va putea conduce la atragerea unor noi investiţii.

Pe de altă parte, orice majorări suplimentare ale dobânzilor de politică monetară din SUA va reduce atractivitatea monedelor din economiile emergente, iar consecinţele vor fi ieşirea capitalurilor şi creşterea costurilor de finanţare, după cum se mai arată în raport.

Analiştii de la IIF avertizează că "riscurile geopolitice se vor intensifica semnificativ spre sfârşitul anului, iar peisajul economic rămâne incert".

Datele de la Institute of International Finance mai arată că în iunie 2024 s-au înregistrat intrări de 6,3 miliarde de dolari în portofoliile de acţiuni din economiile emergente, exclusiv China, iar pentru acţiunile din China s-au înregistrat ieşiri nete de 1,3 miliarde de dolari.

Intrări mari de fonduri s-au observat pentru economiile emergente din Asia, de 15,1 miliarde de dolari, în condiţiile în care intrările nete în fondurile de acţiuni au fost de 8 miliarde de dolari.

La nivelul economiilor emergente din Europa, s-au înregistrat ieşiri nete de 1,1 miliarde de dolari în iunie 2024, pe fondul unor ieşiri nete de 2,2 miliarde de dolari din portofoliile de acţiuni şi a unor intrări nete de circa 1 miliard de dolari în portofoliile de obligaţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb