Pieţele financiare ignoră realitatea deoarece nu mai există cale de întoarcere la realitate

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2020


Călin Rechea

Creşterea cu mult sub aşteptări a numărului locurilor de muncă din SUA a fost un motiv cum nu se poate mai bun pentru "alimentarea" unei noi sesiuni pozitive la bursele de peste Ocean, unde principalii indici au atins noi recorduri.

Aceasta este noua realitate: ştirile rele sunt un motiv pentru creşterea burselor, la fel cum sunt şi ştirile bune.

Se pare că spectrul unei corecţii masive a fost eliminat, pur şi simplu, din "matrice", deşi mai apar, totuşi, semnale de avertizare.

Unul dintre acestea a fost creşterea accelerată a randamentului pentru obligaţiunile guvernamentale americane cu maturitatea la 10 ani.

Cotaţiile din ultimele trei săptămâni arată un avans de 16,1 puncte de bază de la nivelul minim al intervalului până la maximul intraday din ultima zi de tranzacţionare a săptămânii trecute, respectiv o creştere de 19,6% (vezi graficul 1).

La închidere, randamentul a fost de 0,973%, cu 15,6% peste nivelul de la sfârşitul lunii trecute. "În condiţii normale, un raport sub aşteptări privind locurile de muncă ar fi condus la creşterea preţurilor obligaţiunilor guvernamentale, adică la scăderea randamentelor", scrie Bloomberg, însă acum "traderii consideră că o piaţă nesănătoasă a muncii va determina lansarea unor noi programe de stimulare, care vor avea un efect negativ asupra cererii pentru aceste titluri".

Ultimul raport de la BLS (Bureau of Labor Statistics) arată crearea a 245 de mii de locuri de muncă în noiembrie 2020, conform datelor ajustate pentru sezonalitate, cu mult sub aşteptările de 460 de mii.

Dincolo de aspectul cantitativ, deficienţe majore apar mai ales la nivelul structurii locurilor de muncă nou create, unde domină gradul redus de calificare.

În timp ce numărul locurilor de muncă din industria prelucrătoare a crescut cu 27 de mii, iar în retail şi educaţie au fost pierdute 35 de mii, respectiv 20 de mii de locuri de muncă, s-a înregistrat o creştere de 82 de mii pentru poziţia de curier şi de 37 de mii pentru lucrătorii din depozite.Datele neajustate pentru sezonalitate arată că numărul locurilor de muncă din industria prelucrătoare a crescut cu 37 de mii în noiembrie 2020.

Creşterea cumulată din luna mai 2020 a fost de 825 de mii, dar este încă departe de a compensa declinul de 1,315 milioane de locuri de muncă înregistrat în luna aprilie 2020.

O analiză de pe site-ul BLS arată că tendinţa de scădere a locurilor de muncă din industria prelucrătoare se menţine de 40 de ani, după atingere unui vârf de 19,7 milioane în iunie 1979.

În toate cele cinci recesiuni înregistrate de atunci, numărul locurilor de muncă din industria prelucrătoare a scăzut, iar redresarea ulterioară au fost mereu până la un nivel inferior celui din perioada premergătoare recesiunii.

Tot Bloomberg arată că "raliul bursier, care nu mai surprinde pe nimeni, este susţinut puternic de companii cu probleme financiare grave", ale căror acţiuni au crescut cu 4,3% săptămâna trecută, conform datelor de la Goldman Sachs.

Mai mult, costurile de finanţare ale companiilor cu rating speculativ au atins un nou minim istoric, de 4,61%, conform celor mai recente date de la Federal Reserve (vezi graficul 2).

Situaţia neverosimilă de pe piaţa obligaţiunilor corporate cu rating speculativ l-a determinat pe analistul financiar Wolf Richter să afirme că "ne aflăm în faţa celor mai distorsionate pieţe din istorie".

"De fapt, acestea nu sunt pieţe, ci doar locuri administrate de Federal Reserve în care se schimbă hârtii", şi-a revizuit Richter afirmaţia, care este susţinută şi de creşterea divergenţei dintre piaţa bursieră şi economia reală.

Indicatorul acestei divergenţe, determinat ca raport între valoarea indicelui Wilshire 5000 Total Market şi PIB, a urcat până la un nou maxim istoric, de 182,9%, în condiţiile în care a încheiat primul trimestru al anului la 120,1% (vezi graficul 2).

După o creştere a "valorii" pieţei bursiere din SUA de peste 4,5 trilioane de dolari în noiembrie 2020 şi de 5,5 trilioane de la începutul anului, în decembrie s-a înregistrat deja un avans de aproape 900 de miliarde de dolari.

Se pare că nimic nu mai contează, cu atât mai puţin creşterea accelerată a numărului companiilor zombi sau a companiilor cu valori negative ale indicatorului EBITDA.

Numite "vampiri" de către Zerohedge, aceste companii se află într-o situaţie mult mai gravă decât companiile zombi, în condiţiile în care înregistrează pierderi chiar înainte de plata dobânzilor.

Numărul companiilor din această categorie a crescut de aproape două ori în T3 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 47, conform datelor de la Bloomberg Intelligence.

Lista include nume cunoscute precum Delta Air Lines, United Airlines Holdings sau Royal Caribbean Cruises, iar investitorii "pariază" pe revenirea la profitabilitate a acestor companii odată cu ieşirea din pandemie.

Din păcate, o astfel de evoluţie este puţin probabilă, pe fondul contextului global dominat de neputinţa economiilor vestice de a menţine ritmul impus de China.

Brent Johnson, director executiv al companiei financiare Santiago Capital, avertizează, pe contul său de Twitter, că "pieţele se umflă de parcă globalizarea a revenit în meniu", însă nu va fi deloc aşa, în condiţiile în care "ne îndreptăm către formarea a două lanţuri globale de aprovizionare".

Avertismentul său porneşte de la o ştire recentă a agenţiei Reuters, care a preluat concluziile unui editorial din China Daily, unde se arată că "o parte semnificativă a relaţiilor dintre SUA şi China nu mai pot fi reparate", chiar şi în condiţiile schimbării "locatarului" de la Casa Albă.

Dincolo de faptul că "preşedintele ales al SUA a dat de înţeles că doreşte formarea unei coaliţii împotriva unei Chine mai puţin prietenoase", după cum scrie China Daily, "deteriorarea recentă a relaţiilor bilaterale subliniază schimbarea fundamentală a percepţiei politicilor Chinei în SUA", astfel încât "blocarea Chinei a devenit un consens bipartizan".

Iar viziunea prezentată de presa chineză este susţinută inclusiv de afirmaţiile "belicoase" recente ale lui John Ratcliffe, Director of National Intelligence, din Wall Street Journal.

Sub titlul "China Is National Security Threat No. 1", Ratcliffe scrie că "Republica Populară Chineză este astăzi cea mai mare ameninţare la adresa Americii şi cea mai mare ameninţare pentru democraţie şi libertate din perioada postbelică", în condiţiile în care "Beijingul intenţionează să domine Statele Unite şi restul planetei din punct de vedere economic, militar şi tehnologic".

John Ratcliffe mai avertizează că "Beijingul se pregăteşte pentru o perioadă nedeterminată de confruntare cu SUA, iar autorităţile de la Washington trebuie să fie şi ele pregătite", deoarece "această generaţie va fi judecată în funcţie de răspunsul său la eforturile Chinei de a transforma lumea după imaginea sa şi de a înlocui America din poziţia de superputere dominantă".

Dar nu este prea târziu pentru această "bravadă" şi chemare la "luptă"? Oare nu politica guvernului de la Washington din ultimele decenii a favorizat creşterea accelerată a economiei chineze, pe fondul "dobândirii" unei dependenţe puternice de importurile venite din noul "atelier al lumii"?

În aceste condiţii, adaptarea economiilor vestice la realitatea economică marcată de două lanţuri de aprovizionare, dar mai ales la posibila redimensionare fundamentală a pieţelor de desfacere, va fi un proces deosebit de costisitor şi lung, în special pe fondul tranziţiei accelerate către "economia verde", care va avea efecte deosebit de grave în ceea ce priveşte avantajul competitiv al Statelor Unite şi Europei în sectoare cheie ale economiei.

Pieţele au ales să ignore aceste "amănunte", la fel cum ignoră orice semnal care ar putea să indice ruperea lor completă de realitate, iar investitorii speră, probabil, că vor prinde ieşirea chiar înainte de prăbuşire.

Într-adevăr, întoarcerea la realitate nu mai este posibilă. Opţiunea este prea teribilă pentru a fi luată în considerare.

Opinia Cititorului ( 34 )

  1. Pieţele financiare nu ignoră realitatea ci fac exact ce fac elitele planetei - sfidează această realitate și o rescriu după cum le convine lor.

    Această deconectare între marea finanța mondială și restul lumii va continua pentru că are la baza ruperea băncilor centrale de economie. 

    O alianță între banci-guverne-corporatii și estul lumii, adică muritorii de foame, prefigurează ceea ce se știa deja - capitalismul încearcă să mai functineze vreo 10 ani (conectat la aparate) pe actuala structură economică prin fascism corporatist pur (Marx spunea că capitalismul se scufundă fara ajutor din exterior). In cei 10 ani se va incerca o tranziție dureroasa la altceva, la altă structură economică. 

    Acesta tranziție nu va fi una transparentă deci piețele NU vor acționa ca un barometru iar indicatorii vor fi atent reglați din creion de către elitele mondiale.

    Deci mare atenție la cifre - ele NU reflecta realitatea. 

    "Pieţele financiare ignoră realitatea deoarece nu mai există cale de întoarcere la realitate"

    pietele financiare si economia reala se pot reconecta.  

    Dar va fi al naibii de dureros pentru absolut toata lumea.  

    As scrie un covor de explicatii dar e tarziu si sunt obosit.

    Dar doar un pont: SP500 nu ar avea ce sa caute mai sus de 8-900 puncte. Si cu asta am zis tot. 

    1. poate ai vrut sa zici S&P500 nu are ce cauta mai sus de 8000-9000 pct

      Că sa se reconecteze trebuie desființat mecanismul producerii de bani din nimic al băncilor centrale și comerciale.

      Iulian, stii bine ca am zis 8-900 puncte.

      Acolo ar fi S&P500 fara injectiile FED.

      Natural acolo ii e locul.  

      Da, Cristian, asa e.

      Dar... ar fi multe lucruri care s-ar schimba la asa o modificare.  

    Nu intereseaza pe nimeni ideile din articol, petrecerea continua la maxim in ritmul in care duduie tiparnita, cat timp nu se simte inflatia. Deocamdata s-a blocat, dar ecoul inca acopera asta si toata lumea se asteapta sa reporneasca repede si mai tare.

    Daca apare perspectiva opririi tiparnitei pe terme lung sau apare frica de inflatie ... atunci se termina petrecerea si incepe circul, eventual prabusirea si imprastierea, putin probabil "marea resetare" urmarita de comunistii deghizati in "progresisti". 

    1. Cred că îți dai seama că inflația este ascunsă sub preș și va rămâne constantă la nivel oficial, doar preturile vor creste, fara ca inflația sa urce. O sa vezi.

      Inflatie=cresterea preturilor, ce naiba vorbesti? Spunea unul pe aici ca esti si incult si prost...

      Daca nu ești idiot, ai înțeles ce am vrut să spun mai sus

      asta se intampla deja de ceva vreme. nu ai observat de vreo 2-3 ani cum inflatia era pe la 3-4% (oficiala calculata de BNR) dar din cauza cresterii nebune a salariilor, inflatia vietii reale avea doua cifre?

      corect.

      eu sun cu comenturi “cretine”

      exista inflatie declarat si inflatie nedeclarata. 

      1. fiecare institutie are o forma de “balanta”; aceasta este formata de + si -. Unde + lor declarat arata pe balanta altuia cu -. 

      Asa functioneaza real economia. 

      2. Cine stie sa citeasca si sa faca o declaratie financiara va intelege si mecanismul financiar perpetuat. 

      3. economia este formata din sfanta treime: Banca centrala (piata financiara), Guvern (piata politica si legislativa), Piata reala (oameni, afaceri, angajati,etc). 

      4. Banca are o balanta de + si -  

      Guvernul are o balanta de + si - 

      Piata reala are o balanta de + si - 

      Unde matematin cu pot sa aibe toti ca pondere simultan plus sau minus. 

      Deci cand unul are mai mult + altul are mai mult -; relatiile pure matematice si de cauzalitate nu permit echilibre infinite intre parti ci doar puncte de intersectie. 

      Deci ce declara unul ca e inflatie este real pentru altul deflatie; am spus in finctie de ce raport exista. 

      Cand banca zice ca vrea inflatie trebuie foarte mare atentie la ce zice banca si ce face banca! 

      Una e sa zica alta e sa faca! 

      Exemplu: inflatia in preturi consum si utilitati daca este mai accelerata ca puterea de crestere salarii in piata atunci populatia saraceste pe moment in timp ce piata financiara marcheaza profiturile. 

      Banca vede asta in piata si deblocheaza alte varsari de nominale in timp ce fermele si afaceristii nu vor sa mai dea drumul la bani pentru ca nu mai gasesc rate de recuperari profituri in piata reala si atunci directioneaza capitalul in etc forme de active financiare cu yelduri ok (ex bursa pe moment). 

      Guvernul la randul lui este fortat sa genereze imprumuturi si sa verse bani in piata prin etc proiecte. 

      Daca nici atunci piata nu creste atnci se aplica banii din elicopter (ubi) direct in portofele electronice sau conturi pentru a stimula populatia sa cheltuiasca. 

      Daca populatia tot nu cheltuie si dor speculeaza active (gen bursa isu imobiliare) atunci relatia de deflatie si stare de criza se acutizeaza (cand in piata nu ezista productivitate remunerata la cota inflatiei reale in preturi consum; ex 100 lei = volum cos consum nu mai ete egal cu trecutul). 

      Cand bancile vad ca se acutizeaza criza afunci aplica tehnici deflatoare in pietele financiare pentru a propaga valuri de exituri si deplasari de capital din pietele financiare in cele reale. 

      Aceste propagari sunt generate prin vanzari masive de actiuni detinute de fonduri, guverne sau banci (pe maxime profituri). 

      Ele marcheaza profiturile si asteapta ca deflatia financiara sa isi faca simtita prezenta unde simultan bancile restrang accesul la creditare in piata (chiar daca la tv declara alte lucruri). 

      Restrangerea creditarii este semnal de tehnica deflationista pentru a debloca banii ce stau in conturi si nu vor sa se miste in piata reala. 

      Blocarea creditarii duce la raciri de active financiare, duce la raciri de productivitate ascendenta, duce la somaj, duce la coborari de salarii acceptate in piata, duce la stimulati de preturi in raport corect cu cichiditatea ce se invarte in piata (sau tinde). 

      Cine controleaza fluxurile de numerar controleaza si dicteaza comportamentele participantiilor la jocul economic. 

      Datele economice nu sunt egale pentru toti; nu trebuiesc tratate si intelese liniar pentru toate grupele economice. 

      Asa cum o paine este egala cu 3 lei pret; asa cand o cumperi la tine o sa apara -3 lei si la vanzator +3 lei. 

      Deci unul o sa aibe deflatie monetara iar altul inflatie monetara (simultan si asimetric); fiecare cu balanta lui. 

      Nu exista nimic gratis! nu exista liniaritate!  

      Cu atât mai mult, noua orientare globalistă, pe lângă falsificarea istoriei, are ca obiectiv falsificarea datelor economice astfel încât să nu fie vizibile la nivelul publicului larg - șomajul, inflația și alți indicatori care pot da peste cap planurile globaliste.

      Aceste cifre vor fi controlate din condei sau prin politici pro-corporatiste cum ar fi kurzarbeit (ascunderea șomajului sub preș, cu bani de la stat) 

      ... inflatia se "ascunde" in pietele financiare ... mare parte din bani nu ajung la publicul larg ... de aici asimetria si nonliniaritatea ... problema este ca acest indicator este "publicat" global si cumulat ... ca si cum evolutiile bursiere ar sevi tuturor ... in economia reala perspectiva este pesimista ... paradoxal, pesimismul din economia reala aduce optimism pe pietele finaciare ... pentru ca va atrage mai mult stimul ... din acest motiv reintorcerea la realitate devine imposibila ... imi amintesc de alte vremuri ... cand saptamanal se anuntau cresteri de productivitate ... dar frigiderele ramaneau goale ... acele vremuri s-au incheiat cu revolutie ...

      Sunt cicluri de transfer al valorilor muncite ca forma de plata datorii generate in trecut pana la uzura finala de insuportabilitate a natiei ce achita prin forma productiva.

      Revolutia = cu un alt ciclu monetar de lunga durata si o alta forma ideologica. 

      Fiecare ciclu se termina cu o deflatie in active circulate (tendinte de infometare, scadere produse etc la vanzare, uzura uzine si tehnologii, perpetuarea locurilor de munca in pierdere prin stimulte guvernamentale) iar dupa vine revolutia. 

      Revolutia este urmata de inflatie in masa monetara circulata tot ca forma de plata datorie datorata (etc rest procent datorat) cat si ca impuls iesire din depresia de lunga durata prin restimulare participanitii economici la o alta forma de afacere.

      Poate exista resetare de ciclu chiar daca nu exista revolutie ci doar modificare de constitutie (modificarea constitutiei este egala cu modificarea rutelor de curgere a valorilor in piata -etc forma). 

      ... gasesc fascinant faptul ca oamenii au ajuns sa considere economia ca fiind generatoare de activitate umana ... cand de fapt, oamenii au teoretizat activitatea umana in ceea ce numim astazi economie ... este fascinant cum reusim totusi sa intelegem natura acestor cicluri dar nu facem nimic pentru a evita efectele lor distructive ... pare-se ca oamenii si-au subminat cu totul instinctul de conservare ... ori aceste cicluri sunt cu atata usurinta manipulate de parca tocmai acele efecte sunt tintite ...

      E si da si nu!

      Sunt mai multe cauzalitati la mijloc din care vor beneficia mereu cei putini si vor pierde mereu cei multi. 

      Nu este de mirare ca 1% din populatie este superbogata, 5% instarita si restul se invart in ciclul lamentabile existentiale! 

      Ciclurile economice si umane au fost observate inca de acum 5000 mii de ani! 

      In Egipt, Etiopia Antica, sau patea cu Africa spre Egipt! 

      Apar in scriierile lor cu au reusit sa inteleaga cilurile solare si de precipitatii (seceta si inundatiile); asa au reusit sa controleze mai bine recoltele si granarele; asa au reusit sa treaca peste pecete (ele apar si in biblie); acordarea atentiei sporite a modului in care productivitatea creste si scade ciclic se pot pregatii decizii de amortizare a caderii ciclului sau de adancire (in functie de competenta guvernarii cat si de subordonarea unei guvernari fata de o alta guvernare economica mai mare ce o tine subminata ca si consum de resurse tranzactionate). 

      Ciclurile financiare au fost descoperite si intelese si in Roma antica (cat si ciclurile umane, politice, tehnologice, militare); au fost descoperite si intelese si de catre imperiul Mongol ce a emis titluri cu dobanda investitoriilor ca sa poata cotropii si deschide alte rute comerciale pentru China; au fost intelese si descoperite si de imperiul Otoman, de Olanda Veche, de imperiul Britanic, de Grecia Antica, de statele unite, de MAYA... 

      O natie devine cu adevarat buternica atunci cand aloca resurse in controlarea si intelegerea tuturor formelor de cicluri perpetuate de natia lor cat si de participantii la jocul economic. 

      Cu cat natia controleaza si domina mai multe cicluri tranzactionate cu atat devine mai puternica in prezent (si mai slaba in viitor). 

      Aceste invataturi migreaza mereu cu formele institutionale bancare de tib "banci centrale" ele cunos si inteleb pana in maduva oaselor comportamentele economice; in balantele lor interne apar mereu variatiile de plus sau minus cat si cui ii este ca pondere mai mult sau mai putin favorabil pe axul timpului in ciclul economic respectiv. 

      Controlul si dominarea emitentilor de masa monetara duce la control si manipulare a comportamentelor economice in piata! 

      Cine conduce emiterea de masa monetara nu tine seama, real de cine guverneaza ci de investitorii final ce au dus la infiintarea institutiiei financiare ce emite masa monetara.  

      Bancile apara mereu interesele investitorilor si nu a guvernelor sa a natiilor; interesele lor sunt cat se poate de pure; fuga dupa "yelduri"... aceasta fuga va da de pamant sau va creste orice economie ce trece prin ciclul de migratie a fluxurilor numerare pe glob. 

      Fluxurile numerare sunt date de natura economica globala sa faca salturi, din economii in economii, din continente in continente dupa fuga de randamente si yelduri cat mai accelerata; calcand in urma lor peste natiile ce le-au adus ylduri trecute lasand in urma etc forme de rascoale, revolutii, revolte unde imparatul (guvernul -conducatorul) ramane la propriu cu pantalonii in vine (fara putere de a mai genera numerar in piata). 

      Istoria jocurilor numerare (a etc forme de valori tranzactionate) este veche de cand lumea, este o istorie frumoasa pentru cine are timp sa o citeasca sa o descopere si sa o povesteasca. 

      ... am putea spune ca exista o stiinta ascunsa ... pe care unii o inteleg intuitiv ... altii o conosc/invata ... iar marea masa a populatiei o ignora cu "fericire" ...

      Domnule, ai putea sa rescrii economia politica pe intelesul tuturor !

      Poate ar fi insa msi comod si util sa (re)citesti pe cea consacrata de vreo doua sute de ani incoace. Apoi sa o explici pe intelesul tuturor, ceva talent si energie ai.

      Succes ! 

      eu am citit si pe aia de 200-300 de ai si pe aia de 5000 mii de ani!

      Creditul a existat inaintea banului (unitatii fixe de schimb). 

      Productivitatea in ascendent si descendent a fost mereu valorificata sub diferite tipologii economice - monetare. 

      Recoman celor ce scriu articole pe bursa sa studieze istoria monetara, istoria creditului, istoria migratiei, istoria imperiilor, istoria tehnologiei, istoria omului ca si dezvoltare politico-sociologica, istoria psihologiei si evolitia relatiilor de cauzalitate. 

      Omul este o specie ce repeta ciclic aceleasi relatii de cauzalitate, unde mormele de fond se vor repeta mereu peste nevoile reale. 

      Cine are posibilitatea sa isi analizeze sincer actiunile si comportamentele ciclice inca din nastere va observa tiparele bine definite prin care trece in viata. 

      Aceste tipare dau sens omului - economiei, unde sa zicem 100 de persoane trec prin axul timpului si sunt pozitionati in piramida populatiei pe o cotatie anume de varsta va rezulta o medie de tipare ciclice respective varstelor ce domina in acel moment fluctuatia respectiva a piramidei populatiei. 

      Aceste relatii economice si de cauzalitati se supun si altor relatii in cazul in care in regiune exista o economie mai puternica ce domina comercial! 

    Un postulat al pietelor spune ca corectiile in pietele financiare vin intoteauna si sunt foarte dure.

    Dar... pana acolo, sa nu uitam ca sunt actori foarte mari in piete, cu bani multi, care dau tonul nu numai analizand grafice si starea economiei ci facand politica pura, a marii finante mondiale care are un Plan.  

    Pana ce nu se realizeaza pasi importanti din acel plan, e greu de crezut ca va scadea sau creste semnificativ vreo bursa - au grija baietii sa tina pietele in echilibru atat cat este necesar.  

    Deci nu putem vorbi de o deconectare a pietelor financiare de economia reala ci mai degraba de controlul acestor piete de catre marile capitaluri.

    Nu uitati ca marele Plan masonic mondial include si deposedarea micilor actionari de atiuni si proprietati, acestia urmand sa devina un fel de "membri cooperatori" sau "stakeholderi" cum le spune UE, adica titulari de rente fara drept de decizie si vot.. Pietele vor fi contolate in viitor doar de actori mari si de stat, ele nu vor mai reflecta starea economiei ci doar o optiune politica.  

    1. dar si marile capitaluri sunt supuse legii scaderilor randamentelor reale; sau mai bine zis "curba randamentelor".

      Cu cat domina mai mult un monopol cu atat ii scade real randamentul si deci este dat de legile fizice si economice sa se dizolve. 

      Din acest motiv elasticitatile pro sau cotra favorabile sunt jucate in ruperi de monopol (pana la un echilibru cat sa mentina si puterea de guvernare ) si la alta formare de monopol (pana la destabilizarea altei guvenrari).

      Banii, valorile, sunt date sa se transforme in piata... dar exista rute si canale financiare ce vor controla mereu fluxurile in favoarea sau defavoarea unor participanti la joc. 

      Corectiile vin intotdeauna....problema e daca mai esti in viata la momentul ala !!!

      Planurile masonice, cabala mondiala si alet treburi grele ce le parcursesi matale prin internet "e grele"...asa ca du-te la carnea de porc si baga sub nas pina iti crapa bojogii....

      Daca mai citesc mult comentariile de papagal profesionist am sa devin prima-dona la opera Romana ! 

      Avem dreptul sa educam populatia si nu sa o lasam prada manipularii!

      Daca tu gasesti valoare in ce jignest iti recomand sa predai mai departe ceea ce consideri tu de cuvinta copiilor tai. 

      O Tara educat este o tara care sta si isi analizeaza la propriu comportamentele perpetuate ciclic!  

      Aceste comportamente genereaza variatii clare sa cum un tensiometru arata variatiile reale a unui organism; guvernantii nostri din lene si fuga dupa coruptie si avutie tind mereu sa calce in picioare, ciclic, peste ultimii din rangul social. 

      O natie educat corect ce reflecteaza asupra comportamentelor ei devine mult mai educata prin concluzionarea propriilor greseli; fara a cauta exemple in alte parti. 

      Asa cum exista infinit de multe exemple si in natura inconjuratoare asa ar trebuii sa invatam si noi mai multe ne la ea. 

      Asa cum exista cicluri de inundatii si de seceta; asa exista cicluri de stare de bine si avutie si cicluri de lipsuri si depresie economica. 

      Asa cu seceta genereaza inflatie nominala in preturi asa si actiunea populatiei genereaza inflatie in accesare creditare speculativa unde simultan rata somajului este la minim urmand sa schimbe trentul in spre ascendent odata cu ciclul inundatiilor. 

      Oamenii se supun ciclul naturii, oamenii se supun ciclul la cheremul naturii, tindem sa credem ca manipulam si controlam natura dar in realitate ne supune ei. 

      Asa cu seceta prelungita a generat revolutia araba in unele state, asa cu seceta a destabilizat guverne in unele parti, asa a destabilizat valor tranzactionate, luperi de lanturi produse, a generat inspabilitate politica si militara. 

      Mascarada actuala de Covid este total prefabricată in laboratoarele totalitare ale masoneriei mondiale, nu e o criza autentică, cu cauze obiective.

      Ea (criza) a fost pusă în operă de Oculta Mondiala tocmai pentru a se urca ca Lenin, cu steagul pe baricadă.

      Într-o societate civilizată nu se poate instala un guvern mondial fascist decât printr-o criza de proporții care aduce populația la disperare și sapa de lemn. 

      Iti dau un pont in China criza economica a inceput din ianuarie 2018-- efect ce a avut cauzalitate in ascendent somaj pana in ianuarie 2019 - unde la ei in piata milioane de metri patrati construiti stau in paragina; orase intregi sunt fantoma... nu vin oamenii sa le locuiasca...

      China a tusit cu 1 an inaintea altor economii, cand China tuseste restul Raceste; tot in China zei de mii de firme au intrat in faliment unde afaceristii au fugint cu numerarul in alte parti de pe glob.

      ... va recomand sa vedeti sau sa revedeti filmul "2012" ... si inlocuiti vapoarele cu orasele fantoma ... in vreme ce occidentul isi distruge capitalismul, china il "recladeste" dupa chipul si asemanarea ppc ... cand occidentul va fi lovit de valul revolutionar antivirusoizolationist ... china va fi in perfecta stabilitate digi"capitalist"-izata ... in total acord cu big tech&data... ... parca napoleon spunea: nu iti opri adeversarul cand face o greseala! ... bancile si guvernele vor fi "tapul ispasitor" ...

      Îmi metin opinia că această criza a fost creata artificial în scopuri politice globaliste

      Distrugerea capitalismului nu se face oricum ci, meșteșugit, planificat, prin fascism de stat. Adica vine statul și ajută corporațiile actuale să moara lent, pe spinarea și buzunarul oamenilor. 

      ... unde dai si unde crapa ;) ...

      Actiunile involuntare desfasurate de ponderea grupului nu pot fi manilulate la infinit.

      Pot fi manipulate periodic pe axul timpului dar manipulare nu poate exista ca o constanta pe axul timpului. 

      Chiar daca majoritatea populatiei nu intelege relatiile economice perpetuate; ei cad prada propriilor comportamente ciclice de nevoi imediate si efemere consumate ca pondere pe pasive. 

      Din acest motiv va exista mereu o contrabalansare a acestor comportamente "nechibzuite" dar necesare cilului de viata a societatii; si deci vor exista putinii care vor convetiii "pasivele" vandute consumatorilor in alte forme de generare "active". 

      Acesta este un echilibru infinit de cand lumea; de cand natura, de cand legile matematice, legile fizice domina universul. 

      O sa dau exemplu: 

      Asa cum exista erbivori exista si carnivori. 

      Poderea erbivorilor va fi mereu mai mare ca, a carnivorilor. 

      Consumul de resurse a erbiborilor (iarba / apa) ca fi mereu mai mare ca, a carnivorilor; ca pondere de apasare in lantul trofic. 

      Deci si natura are modul ei de a oferii exemple. 

      Alt exemplu: 

      Ciclul migratiei erbivorilor catre alte resurse se va face mereu pe rute bine stabilite si ciclice; unde / de care va beneficia mereu pradatorul pozitionat la intersectia trecerii dintre ciclurile respective. 

      Acest comportament se intampla ciclic si in economia reala cand ponderea populatiei trece din speculare active (sau achizitie) in pondere consum active cu rata accelerata de perisabilitate (mancare, jucarii, haine). 

      La intersectarea acestori cicluri (atat in regnul animal cat si in cel sociale -economic) volatilitatea atinge cotatii maxime (este normal caci balantele se deregleaza pe moment). 

      Asa cum si in migratia erbivorilor, sa zicem, peste rauri si zone intersectate cu pradatori, va rezulta mereu in pierderi de ambele tabere (atat la pradatori cat si la erbivori); doar ca in nominal (cirfe) ponderea pierderilor va fi mai mare la erbivori si mai mica la carnivori; dar in procentual relatia este exact invers (procentual raportat carnivor pierderea e mai mare iar la erbivor e mai mica). 

      Deci balansarea acestori cicluri comportamentale va genera mereu relatii pro sau contra favorabile pe axul timpului. 

    Aceasta criza va fi una inflationista!!!

    1. da.

      in plus dupa o apreciere total corectiva, nu impulsiva a usd in trim 1/2021 urmeaza un efectiv colaps al USD in trim 2 si 3/2021  

      USD e o moneda pur speculativa in 2021, nu o moneda de rezerva!  

      moneda de rezerva e euro sau lei (in functie de apetenta la risc a fiecarei persoane) 

      tineti minte bine ce am scris aici. 

    Cuvantul folosit de dv. este prea categoric, poate fi usor atenuat ( " par sa ignore ..."), astfel incat nici sa nu ne aventuram prea mult pe taramul speculativ (chiar daca suntem pe "Bursa") si nici sa indemnam pe altii sa o faca in termeni neadecvati. Sugerez tuturor celor interesati sa urmareasca zilnic (l-v) intre orele 20-23 yahoo finance live (pe youtube), modul in care se analizeaza si comenteaza desfasurarea ultimelor ore de tranzactionare bursiera NYSE, pentru a intelege ceva mai bine complexitatea realitatii pe care o parcurge piata americana si o data cu ea, intreaga lume.

    Simplificand insa, se poate spune " the show must go on" ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb