Piloţii ucraineni vor fi pregătiţi, dar nu vor avea avioane

G.M.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 iulie 2023

Sursă foto: Facebook / Forţele Aeriene Române

Sursă foto: Facebook / Forţele Aeriene Române

Pregătirea piloţilor ucraineni pentru manevrarea avioanelor F16 va începe în perioada următoare, după ce Pentagonul va da acordul pentru transferul materialelor de instruire

Avioanele de luptă F16 solicitate de Ucraina vor fi livrate cel mai devreme în primăvara anului 2024

Pregătirea piloţilor ucraineni pentru manevrarea avioanelor de luptă F16 ar putea să înceapă în ultima lună de vară, dar avioanele cu care aceştia ar urma să intre în luptă vor fi livrate Ucrainei abia în primăvara anului viitor, au afirmat oficiali americani, citaţi într-un articol publicat de site-ul politico.eu.

Se pare că până acum partenerii occidentali ai autorităţilor de la Kiev nu au stabilit încă un plan de instruire a piloţilor ucraineni, deşi pe teritoriul european există o coaliţie de 11 state membre UE care şi-au arătat disponibilitatea să sprijine instruirea personalului respectiv, fără însă a angaja în programul de instruire vreunul dintre avioanele F16 deţinute, susţine sursa citată.

De aceea, la un moment dat s-a discutat şi despre posibilitatea ca piloţii ucraineni să fie instruiţi în SUA la Baza aeriană 162 din Tucson, Arizona, unde se antrenează deja piloţi din statele aliate care deţin avioane F16. Scenariul respectiv a fost însă eliminat din calcul şi în acest moment se discută despre planul de instruire a piloţilor în statele aliate din UE.

Sursa citată mai arată că s-au făcut câtţiva paşi pentru a demara vastul program de training pentru piloţii ucraineni.

"Contractorul aerospaţial Draken International a început să recruteze piloţi militari pensionaţi pentru a-i antrena pe ucraineni, potrivit unuia dintre oficialii americani şi a unei oferte de muncă, care a fost ulterior retrasă. Pregătirea piloţilor ucraineni ar urma să aibă loc în centrul regional de instruire F16 care se construieşte în România", susţine sursa citată, centru despre care a vorbit recent, după Summitul NATO de la Vilnius, preşedintele Klaus Iohannis care şi-a exprimat speranţa că pregătirea piloţilor ucraineni va începe în luna august 2023.

Un alt centru de formare va fi înfiinţat şi în Danemarca, iar reprezentanţii celor 11 state membre UE care şi-au arătat disponibilitatea pentru instruirea piloţilor ucraineni speră ca programul de pregătire să înceapă în această vară, potrivit Sabrinei Singh, purtător de cuvânt al Pentagonului. Oficialul american a mai precizat că Marea Britanie va demara în câteva săptămâni pregătirea de bază pentru zbor şi un curs de limbi străine pentru piloţii ucraineni.

"În ceea ce priveşte livrarea de avioane F16 sau orice termene suplimentare, nu avem nimic de declarat", a mai spus Sabrina Singh pentru sursa citată.

În mod realist, oficialii americani spun că avioanele nu vor ajunge în Ucraina cel mai devreme de primăvara anului 2024.

"Probabil că vom avea nişte piloţi să zboare, antrenându-se până la sfârşitul anului, dar nu avioane F-16 real cu drapelul ucrainean. Aceste avioane vor fi livrate cel mai devreme în primăvara anului viitor", a spus un oficial american pentru sursa citată.

În ciuda diferitelor termene ambiţioase, antrenamentul nu poate începe pe F-16 până când Departamentul de Stat al SUA va aproba oficial transferul materialelor de instruire asociate, cum ar fi manuale de instrucţiuni şi simulatoare de zbor. Această aprobare, care este necesară în temeiul restricţiilor la export, încă nu a avut loc. Întrebat recent despre avizul necesar pentru transferul materialelor de instruire, consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a aruncat responsabilitatea asupra aliaţilor din UE, afirmând că statele respective au nevoie de câteva săptămâni pentru a crea infrastructura de instruire necesară.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pregatirea unui pilot dureaza minimum 2 ani,

    iar atat nu cred ca Europa va FINANTA,

    enervarea rusilor  

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb