PLAN AL MOSCOVEI, VĂZUT DE BLOOMBERG Rusia vrea să aibă propriul preţ de referinţă pe piaţa petrolului

A.V.
Internaţional / 16 iulie 2022

Rusia vrea să aibă propriul preţ de referinţă pe piaţa petrolului

Guvernul Rusiei a elaborat un plan pentru crearea unui preţ naţional de referinţă al petrolui, anul viitor, în condiţiile în care încearcă să se protejeze de eforturile Occidentului de a restricţiona fluxul de petrodolari către ţară, informează Bloomberg.

Ministerele-cheie, producătorii ruşi de petrol şi banca centrală de la Moscova intenţionează să lanseze platforma naţională de tranzacţionare a petrolului în octombrie, potrivit unui document văzut de Bloomberg News.

Rusia va depune eforturi pentru atragerea de parteneri străini care să cumpere petrol, urmărind să obţină volume de tranzacţionare suficiente pentru a stabili un preţ de referinţă în perioada martie - iulie 2023, conform planului.

Rusia încearcă să-şi creeze propriul preţ de referinţă pentru petrol de mai bine de un deceniu, cu puţin succes, notează Bloomberg. Unii dintre producătorii ţării au vândut loturi de ţiţei pentru export prin Bursa de mărfuri Spimex din Moscova, dar volumele tranzacţionate nu au fost suficient de mari pentru a stabili un reper acceptat la nivel global.

Ambiţiile Rusiei s-au intensificat după ce invazia sa în Ucraina a determinat o serie de sancţiuni occidentale în domeniul livrărilor de ţiţei.

Principalul tip de petrol exportat de Rusia, Ural, este de obicei cumpărat şi vândut la un preţ ce conţine un discount faţă de ţiţeiul Brent de referinţă din Marea Nordului. De la invazia Ucrainei, acest discount a devenit tot mai mare, deoarece sancţiunile au redus atractivitatea petrolului Ural. Ţiţeiul rusesc a avut, în medie, un preţ de aproximativ 84 de dolari pe baril între 15 iunie şi 14 iulie, potrivit Ministerului de Finanţe de la Moscova. În schimb, preţul mediu al petrolului european Brent a fost de aproximativ 110 dolari pe baril în perioada respectivă.

Doi oficiali ruşi, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au confirmat că autorităţile de la Moscova lucrează la un etalon naţional, spunând că ţara lor încearcă să se asigure că îşi poate vinde petrolul fără presiuni sau restricţii externe.

Un director al unui producător rus de petrol, care a vorbit, de asemenea, sub condiţia anonimatului, a confirmat că au existat discuţii despre un etalon pe piaţa petrolului.

Propunerea este încă în stadiu incipient, iar organismele guvernamentale nu au stabilit deocamdată dacă ţara are nevoie de un cadru legal suplimentar pentru tranzacţionarea petrolului pe viitoarea platformă, potrivit documentului. Ministerul rus al Energiei nu a răspuns cererilor Bloomberg de declaraţii pe acest subiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb