Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, un Plan de măsuri pentru revenirea în ţară a cetăţenilor români care lucrează în străinătate. Potrivit ministrului Muncii, Paul Păcuraru, aplicarea acestui plan va avea un impact deosebit în plan social, din perspectiva reîntregirii familiei, a diminuării efectelor negative asupra copiilor rămaşi în ţară în grija rudelor, precum şi din punct de vedere demografic. Măsurile incluse în acest act normativ vizează, pe de o parte, menţinerea forţei de muncă în România şi, pe de altă parte, stimularea revenirii în ţară a cetăţenilor români care lucrează în străinătate. În cadrul acestui plan de măsuri, începând din decembrie 2008, vor fi create şi actualizate periodic baze de date cu privire la cetăţenii români care îşi desfăşoară activitatea în străinătate. Vor fi colectate date statistice referitoare la numărul cetăţenilor români care lucrează în străinătate, ţările spre care a emigrat forţa de muncă din România, sectoarele de activitate, condiţiile de lucru şi motivele emigraţiei.
În paralel, vor fi realizate campanii de informare privind oportunităţile de angajare din România şi recrutarea de forţă de muncă pentru cetăţenii români care lucrează în străinătate, prin organizarea de burse de locuri de muncă în zonele unde există comunităţi mari de români. O primă acţiune concretă în acest sens va fi Bursa locurilor de muncă pentru români de la Roma, ce va avea loc la 23 februarie, la care va fi prezent şi ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru. "Dacă această Bursă se va dovedi un succes, dacă vom avea un număr mare de interlocutori şi vom înregistra un număr semnificativ de persoane care vor accepta oportunităţile de muncă oferite, vom organiza acţiuni similare şi în Spania, Franţa sau în oricare altă ţară în care există comunităţi importante de români", a declarat ministrul Păcuraru.
În cadrul aceluiaşi plan de măsuri aprobat de Guvern va fi reglementat un sistem de stimulare a revenirii şi reintegrării profesionale a cetăţenilor români în ţară, prin acordarea de facilităţi pentru dezvoltarea unor afaceri pe cont propriu, generatoare de noi locuri de muncă, inclusiv prin consiliere privind modul de accesare a fondurilor europene, programe de asistenţă destinate adaptării şi integrării/reintegrării familiilor lucrătorilor migranţi români la întoarcerea în ţară, facilităţi în recalificare şi obţinerea atestatelor profesionale, precum şi stimularea repatrierii lucrătorilor cu înaltă calificare.
Ministrul Paul Păcuraru a menţionat, în acest context, disponibilitatea exprimată de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş, de a contribui la informarea românilor aflaţi la muncă în străinătate în privinţa oportunităţilor oferite în România de programele de dezvoltare rurală.
Fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planul de măsuri pentru revenirea în ţară a cetăţenilor români care lucrează în străinătate vor fi planificate de fiecare instituţie cu atribuţii în realizarea obiectivelor, în bugetele proprii, în raport cu priorităţile, resursele disponibile şi etapele de realizare a acestora, în perioada 2008-2010.