Sindicatul "Huila" de la Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) a sesizat Consiliul Concurenţei, semnalând faptul că huila produsă de minele Paroşeni, Petrila şi Uricani este preluată de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) la un preţ mai mic decât cel oferit pentru cărbunele provenit din exploatările Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan, care fac parte din structura acestui complex.
Preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos, a declarat, citat de Agerpres: "CEH ne pune într-o poziţie netă de inegalitate, la prestaţii echivalente, impunându-ne un preţ discriminatoriu pentru achiziţia de huilă energetică şi exploatând, în acest fel, starea noastră de dependenţă economică faţă de acest beneficiar. Ultimul preţ cu care CEH a preluat cărbunele produs de SNIMVJ era de 43 lei/Gcal, în condiţiile în care producţia de huilă realizată de celelalte patru mine a fost cumpărată, de acelaşi beneficiar, cu 69 lei/Gcal".
Pe de altă parte, preşedintele Sindicatului "Huila" acuză importurile de cărbune efectuate de CEH pe parcursul anului trecut, afirmând că din cauza stocurilor existente în depozitele termocentralelor Paroşeni şi Mintia minele de huilă din cadrul SNIMVJ nu-şi pot desfăşura activitatea în mod ritmic. Domokos a arătat: "De la începutul acestei săptămâni, producţia de cărbune de la mina Paroşeni nu mai este preluată de termocentrale, din lipsa spaţiilor de stocare. Noi nu putem însiloza decât 1.800 de tone de cărbune, iar acum depozitul este plin. De aceea, vom trece la activităţi de asigurare a fronturilor de lucru din subteran".
Câteva sute de mineri de la cele trei exploatări - Paroşeni, Petrila şi Uricani - au protestat, săptămâna trecută, la Petroşani, nemulţumiţi de faptul că termocentralele nu preiau, conform unui grafic clar, tot cărbunele extras din subteran.
SNIMVJ este formată din minele apreciate ca nerentabile din Valea Jiului, exploatările de huilă de la Paroşeni, Petrila şi Uricani fiind incluse în cadrul unui program de închidere până în anul 2018. În aceste mine lucrează peste 2.100 de mineri. Celelalte patru mine de cărbune din Valea Jiului - Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan - sunt apreciate ca entităţi viabile şi au fost incluse în cadrul CEH. La aceste mine lucrează peste 5.000 de angajaţi.