Planul de investiţii al UE pentru combaterea cauzelor primare ale migraţiei a fost aprobat azi

Cristina Radu
Internaţional / 29 iunie 2017

Planul de investiţii al UE pentru combaterea cauzelor primare ale migraţiei a fost aprobat azi

Planul de investiţii al UE pentru combaterea cauzelor primare ale migraţiei aprobat astăzi prevede: 3,3 miliarde de euro pentru un efect de levier de 44 miliarde de euro în investiţii private; accent pe reducerea sărăciei, locuri de muncă, IMM-uri, schimbări climatice şi reguli stricte vizând drepturile omului, lucrătorilor şi transparenţă fiscală, potrivit unui comunicat trimis Redacţiei.

În cadrul Planului European de Investiţii Externe, noul Fond European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD) încurajează investiţii private în state fragile în valoare de 44 de miliarde de euro. Fondul va oferi subvenţii, împrumuturi şi garanţii financiare în valoare de 3,3 miliarde de euro pentru crearea locurilor de muncă, creştere şi stabilitate, abordând cauzele primare ale migraţiei.

În cadrul discuţiilor recente referitoare la normele de funcţionare ale FEDD, deputaţii europeni au convins miniştrii cu privire la accentul ce trebuie pus pe reducerea sărăciei, locuri de muncă, climă şi IMM-uri. FEDD trebuie să se concentreze pe combaterea sărăciei şi crearea locurilor de muncă decente, trebuie să aibă ca grup-ţintă tinerii, femeile şi întreprinderile mici, iar sprijinul trebuie să respecte standardele de dezvoltare convenite la nivel internaţional. Cel puţin 28% din investiţii vor sprijini acţiunile în domeniul climei pentru a contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris.

În opinia depuţaţilor, întreprinderile trebuie să fie responsabile. Beneficiarii trebuie să respecte drepturile omului, standardele OIM şi normele internaţionale vizând investiţiile responsabile. Localnicii afectaţi de proiecte trebuie să aibă acces la o procedură de depunere a plângerilor.

În vederea asigurării transparenţei fiscale, regulile stricte vor reglementa faptul că întreprinderile din jurisdicţiile care nu cooperează pentru rezolvarea problemelor fiscale şi a celor de spălare a banilor nu vor beneficia de resurse.

Parlamentul va avea statut de observator în cadrul Consiliului strategic al FEDD, iar Comisia Europeană va trebui să informeze Parlamentul înainte de luarea deciziilor importante vizând investiţiile. Deputaţi europeni din comisiile de afaceri externe, dezvoltare şi buget au propus în luna aprilie o serie de modificări ale normelor de funcţionare a FEDD.

În cazul în care comisiile pentru afaceri externe, dezvoltare şi buget vor aproba acordul pe 3 iulie, votul în plen va avea loc pe 6 iulie. Totodată, un acord informal referitor la o schemă UE care vizează mobilizarea a 44 de miliarde de euro în investiţii în sectorul privat din Africa a fost încheiat miercuri cu miniştrii statelor membre.

Doru-Claudian Frunzulică al S&D, a afirmat: "Acest acord va contribui la lupta împotriva sărăciei, la promovarea dezvoltării durabile şi favorabile incluziunii şi la promovarea rezistenţei ţărilor partenere, în special a celor mai puţin dezvoltate. Am reuşit să atingem majoritatea obiectivelor noastre, ceea ce poate face FEDD un succes. Noul instrument va contribui la punerea în aplicare a Acordului de la Paris privind clima, şi a Agendei 2030 şi include clauze fundamentale de protejare a drepturilor omului şi a forţei de muncă".

Coraportorul Eider Rubial Gardiazabal al S&D, din Spania, a precizat: "Am îmbunătăţit categoric propunerea Comisiei, nu numai prin consolidarea aspectelor legate de dezvoltare, ci şi prin includerea valorilor UE, ca drepturile omului, sociale, de muncă şi de mediu, în conformitate cu acordul de la Paris, care va îmbunătăţi viaţa a mii de persoane din Africa şi ţările vecine".

Coraportorul Eduard Kukan al PPE, din Slovacia, a declarat: "Mă bucur că am ajuns la un acord cu Consiliul. Vrem să transmitem un semnal partenerilor noştri că suntem hotărâţi să facilităm creşterea durabilă şi abordarea cauzelor fundamentale ale migraţiei. Sper ca acest instrument inovator va îmbunătăţi climatul investiţional şi va stimula investiţiile private acolo unde este necesar. Am muncit din greu pentru acest acord şi sunt sigur îl putem adopta rapid".

Resursele FEDD provin din revizuirea intermediară a Cadrului Financiar Multianual 2014 - 2020 şi din rezerva Fondului european de dezvoltare (FED). Noul fond va fi alcătuit din două platforme regionale: una pentru Africa şi una pentru sudul şi estul UE. Acesta va funcţiona ca un "ghişeu unic" şi va oferi acces la mecanismele de finanţare mixtă existente şi respectiv o garanţie suplimentară pentru investitorii publici şi privaţi. Se estimează că garanţia FEDD va avea o sumă de bani provizorie în valoare de 750 milioane de euro, inclusiv 350 milioane de euro din bugetul UE şi 400 milioane de euro din FED. FEDD va combina resurse din două mecanisme de finanţare mixtă existente: 2,6 miliarde de euro din Facilitatea de investiţii pentru vecinătate şi din Facilitatea de investiţii pentru Africa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb