Planul naţional de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018

C.P.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 martie 2018

Planul naţional de adoptare a monedei euro, propus spre asumare politică până la 15 noiembrie 2018

Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro, ce va fi înfiinţată potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată ieri de Guvern, va pregăti calendarul de intrare a României în Mecanismul unic de supraveghere şi de adoptare a monedei euro, precum şi acţiunile necesare pentru pregătirea economiei şi societăţii româneşti şi asigurarea unei convergenţe reale, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului. Comisia va reuni reprezentanţi ai instituţiilor publice guvernamentale cu responsabilităţi în pregătirea aderării şi derularea reformelor structurale, ai Administraţiei Prezidenţiale, confederaţiilor patronale şi sindicale, Băncii Naţionale şi ASF, personalităţi ale ştiinţei, culturii şi mediului academic, organizaţiilor neguvernamentale, structurilor asociative.

Comisia Naţională de fundamentare a Planului naţional de adoptare a monedei euro va fi condusă de prim-ministru şi preşedintele Academiei Române, în calitate de co-preşedinţi, şi de doi vicepreşedinţi, respectiv guvernatorul BNR şi viceprim-ministrul desemnat de prim-ministru prin decizie. În coordonarea Comisiei se înfiinţează grupuri tematice de lucru, respectiv: finanţe publice şi problematică monetară şi financiară; reforma şi modernizarea pieţei muncii, a educaţiei şi sănătăţii; aspecte legislative; informarea publică şi protecţia consumatorilor. Până la 15 noiembrie 2018, Comisia Naţională va prezenta spre asumare politică atât calendarul de trecere la moneda euro, cât şi Planul naţional de adoptare a monedei euro, care să stabilească o serie de acţiuni concrete pe mai multe paliere - tehnice, organizatorice, juridice şi de comunicare.

Angajamentul de adoptare a monedei euro reprezintă o ancoră importantă în promovarea reformelor bugetare şi structurale necesare creşterii flexibilităţii economiei româneşti.

Pentru aderarea la euro trebuie îndeplinite cinci criterii nominale de convergenţă (criteriile de la Maastricht) şi un criteriu juridic potrivit căruia trebuie compatibilizată legislaţia de organizare şi funcţionare a Băncii Naţionale a României cu cea a Băncii Centrale Europene. O altă cerinţă este continuarea procesului de preluare şi transpunere în legislaţia naţională a reglementărilor comunitare (convergenţa juridică).

Euro a fost adoptată până în prezent de 19 din cele 28 de state membre UE, Lituania fiind ţara care s-a alăturat cel mai recent (1 ianuarie 2015) grupului zonei euro. În afară de Danemarca şi Regatul Unit, care au recurs la "clauza de exceptare", celelalte opt state din afara eurosistemului, inclusiv România, s-au angajat să adopte euro odată ce vor îndeplini criteriile de convergenţă stabilite prin Tratatul de la Maastricht.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb